Verminder pijn en ontsteking met 7 voedingsmiddelen

Heb je last van pijn of ontsteking als gevolg van een bepaalde aandoening of letsel? Probeer dan eens deze zeven voedingsmiddelen in je dieet op te nemen!
Verminder pijn en ontsteking met 7 voedingsmiddelen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Pijn en ontsteking zijn beide veelvoorkomende gezondheidsproblemen die zich voordoen als gevolg van ziekte, letsel of intensieve en overmatige lichaamsbeweging.

Deze problemen doen zich vooral vaak voor bij mensen die een passieve levensstijl hebben. Maar ook veel ouderen en mensen die er ongezonde gewoontes op na houden er regelmatig last van hebben.

In de meeste gevallen zijn deze problemen sporadisch en mild. Maar er zijn ook mensen die er chronisch last van hebben. Daarbij kan het soms zelfs hun lichamelijke vermogens belemmeren.

Het probleem is dat een hoop mensen de eerste symptomen van deze problemen gewoon negeren. Soms proberen ze wel bepaalde maatregelen treffen om hun probleem minder erg te maken. Maar daarnaast blijven ze ook gewoon activiteiten uitvoeren die het probleem juist verergeren.

Pijnstillers kunnen enorm helpen om de ernst van de symptomen te verminderen. Maar overmatig gebruik ervan kan juist weer ongewenste bijwerkingen veroorzaken.

Het goede nieuws is dat er ook een paar eenvoudige, natuurlijke oplossingen bestaan. Wanneer je ze dagelijks toepast kunnen ze helpen om de situatie onder controle te houden. En dat zonder je gezondheid in gevaar te brengen.

Daarom raden wij in onderstaand artikel zeven gezonde voedingsmiddelen aan. Die zijn dankzij hun geweldige eigenschappen zeer handig zijn om pijn en ontsteking aan te pakken.

Blijf ze dan ook vooral eten!

7 voedingsmiddelen om pijn en ontsteking te verminderen

1. Zalm

Lekker Stukje Zalm Om Pijn En Ontsteking Te Voorkomen

Zalm is niet alleen een van de beste bronnen van eiwitten die een hoge biologische waarde hebben. Het is ook zeer rijk aan vetzuren zoals bijvoorbeeld omega 3-vetzuren.

Deze gezonde vetsoort kan helpen om het cholesterol te verlagen. Tegelijkertijd heeft het een krachtige ontstekingsremmende en beschermende werking.

De opname van omega 3-vetzuren reguleert de activiteit van het lichamelijke ontstekingsproces. Doordat het de bloedsomloop verbetert, is het ook ideaal geschikt om pijn te verzachten.

En alsof dit nog niet genoeg was bevat zalm ook een bestanddeel dat calcitonine genoemd wordt. Deze stof kan helpen om osteoporose te voorkomen.

2. Blauwe druiven

Deze vruchten staan vooral bekend om hun heerlijke smaak.

Maar wat velen misschien niet weten is dat blauwe druiven ook geweldig zijn voor mensen die last hebben van ontstekingsziektes.

Blauwe druiven bevatten een hoog gehalte resveratrol. Dit is een antioxidant die zowel ontstekingen remt als een pijnstillende werking heeft. Het is dus ideaal om pijn te verzachten.

Het regelmatig consumeren van blauwe druiven stimuleert de uitscheiding van gifstoffen en verkleint tegelijkertijd het risico op vroegtijdige veroudering.

3. Tijm

Bosje Tijm Om Pijn En Ontsteking Te Voorkomen

De pijnstillende en ontstekingsremmende werking van tijm is weleens vergeleken met farmaceutische medicijnen die bedoeld zijn om pijn te behandelen.

De essentiële voedingsstoffen die tijm bevat creëren een beschermende barrière tegen de negatieve invloed van vrije radicalen. Tegelijkertijd helpen ze om ontstekingen onder controle te houden.

Door tijm regelmatig toe te voegen aan je gerechten, kun je bovendien het risico op aandoeningen als artritis en een hoog cholesterolgehalte verkleinen.

Wanneer je het gebruikt om infusies te maken, is het een snelle en effectieve oplossing voor gespannen spieren en hoofdpijn.

4. Ananas

Ananas is een calorie-arme vrucht. De vochtafdrijvende en ontstekingsremmende eigenschappen zijn ideaal om pijn die veroorzaakt wordt door een ontsteking te verminderen.

Ananas bevat een enzym dat ook wel bromelaïne genoemd wordt. Wanneer dit enzym eenmaal door het lichaam opgenomen is, wordt de afbraak van eiwitten vergemakkelijkt.

Dit houdt in dat ananas een zeer goede bondgenoot is om jicht en gewrichtsproblemen tegen te gaan.  Zeker wanneer je het regelmatig eet.

5. Ui

Gesneden Rode En Witte Ui Om Pijn En Ontsteking Te Voorkomen

Uien hebben een geweldige antioxidante en zuiverende werking, waardoor ze de hoeveelheid gifstoffen in bloed en lichaamsweefsel kunnen verminderen.

Ui bevat een flavonoïde die ook wel quercetine genoemd wordt. Deze stof wordt beschouwd als een van de krachtigste natuurlijke middelen om ontstekingen af te remmen die er bestaan.

Deze voedingsstof helpt om de negatieve effecten van vrije radicalen en ontstekingen tegen te gaan. De flavonoïde werkt hiervoor samen met de vitamines en mineralen die uien bevatten.

6. Lijnzaad

Lijnzaad bevat een grote hoeveelheid essentiële vetzuren en vitamine E. Deze voedingsstoffen kunnen beide helpen om lichamelijke pijn te verzachten.

Het gehalte aan  omega 3-vetzuren in lijnzaad is hoger dan dat van andere voedingsmiddelen. Lijnzaad word makkelijk opgenomen. Het is dus een zeer effectief middel om spier- en gewrichtspijn tegen te gaan.

Lijnzaad voorziet het lichaam daarentegen ook van een flinke hoeveelheid vezels. Dat is zeer behulpzaam om het cholesterolgehalte te verlagen en de spijsvertering te verbeteren.

7. Olijfolie

Schaaltje Olijfolie Om Pijn En Ontsteking Te Voorkomen

Olijfolie staat over de hele wereld bekend als een van de beste bronnen van essentiële vetzuren.

De hoge concentratie voedingsstoffen zorgt ervoor dat olijfolie een hoop voordelen biedt voor de  gezondheid van je hart en bloedvaten. En daardoor is het ook zeer effectief om ontstekingen tegen te gaan.

Deze olie bevat een stof die ook wel oleocanthal genoemd wordt. Het remt ontstekingen waardoor het kan helpen om hoofdpijn te verminderen.

Deze stof beperkt het effect van een enzym dat cox genoemd wordt. Dit enzym produceert stoffen die ontstekingen kunnen verergeren.

Heb je last van pijn en ontsteking? Probeer dan eens wat vaker enkele of meerdere van de producten in dit artikel te eten.

Je zult zelf zien hoe goed dit zal zijn om pijn en ontsteking tegen te gaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Lourdudoss C., Wolk A., Nise L., Alfredsson L., et al., Are dietary vitamin D, omega 3 fatty acids and folate associated with treatment results in patients with early rheumatoid arthritis? Data from a Swedish population based prospective study. BMJ, 2017.
  • Barona J., Blesso CN., Andersen CJ., Park Y., et al., Grape consumption increases anti inflammatory markers and upregulates peripheral nitric oxide synthase in the absence of dyslipidemias in men with metabolic syndrome. Nutrients, 2012. 4 (12): 1945-57.
  • Pavan R., Jain S., Kumar A., Properties and therapeutic application of bromelain: a review. Biotechnology Research International, 2012.
  • Parikh M., Maddaford TG., Austria JA., Aliani M., et al., Dietary flaxseed as a strategy for improving human health. Nutrients, 2019.
  • Lucas L., Russell A., Keast R., Molecular mechamisms of  inflammation. Anti inflammatory benefits of virgin olive oil and the phenolic compound oleocanthal. Curr Pharm Des, 2011.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.