Gezonde vetten die geen gewichtstoename veroorzaken

Wanneer men op zoek is naar een gezond dieet dat voldoende calorieën bevat, maken velen de fout om 100% vetvrij te eten, daar ze denken dat ze van alle soorten vet aan zullen komen. Hoewel het inderdaad zo is dat sommige vetsoorten schadelijk kunnen zijn voor het lichaam en een overdaad aan deze vetten gewichtstoename kan veroorzaken, bestaan er echter ook gezonde vetten die beslist deel uit zouden moeten maken van je dieet. In plaats van te leiden tot gewichtstoename, bieden deze vetten juist een hoop belangrijke voordelen.

De waarheid over vetarme producten

Vetarm Dessert

Voordat we de gezonde vetsoorten die geen gewichtstoename veroorzaken gaan behandelen, moeten we het eerst even hebben over vetarme of ‘magere’ producten.

Vetarme producten zijn in de afgelopen jaren erg populair geworden en veel mensen hebben deze producten in hun dieet opgenomen, omdat ze denken dat deze producten gezond zijn. Er zijn echter maar weinig mensen die weten dat deze producten misschien minder vet bevatten dan normale producten, maar dat dit vet vervangen is voor suikers en conserveringsmiddelen die slecht zijn voor de gezondheid. De vetarme producten die je kunt vinden in de supermarkt zijn zeker niet de beste keuze, vooral niet als je graag wilt afvallen.

Gezonde vetten zijn echter essentieel voor ons welzijn en ondersteunen zelfs gewichtsverlies. Deze vetsoorten zijn voor het lichaam noodzakelijk om belangrijke vetoplosbare vitamines als vitamine A, D, E en K in zich op te kunnen nemen.

5 gezonde vetsoorten die geen gewichtstoename veroorzaken

Deze 5 gezonde vetten zijn een ideale toevoeging aan elk dieet en zullen er zeker voor zorgen dat je je beter zult voelen. Je kunt ze gebruiken als alternatief voor andere vetsoorten. Je zult zien dat dit bevorderend zal zijn voor zowel je gezondheid als je doel om af te vallen.

Kokosolie

Kokosolie is een gezonde vetsoort die veel gezondheidsvoordelen biedt. Tot voor kort werd gedacht dat kokosolie niet gezond zou zijn, daar het een vorm van verzadigd vet is. Onderzoek toont echter aan dat het verzadigde vet in kokosolie anders is dan het verzadigde vet dat gevonden kan worden in dierlijk vet. De vetten die gevonden kunnen worden in kokosolie zijn middellange ketens triglyceriden (medium-chain triglycerides, MCT), die makkelijk verteerbaar zijn en door het lichaam worden gebruikt als energie.

Bovendien kwam men erachter dat kokosolie antimicrobiële, antibacteriële en anti-kanker eigenschappen heeft. Ook kan de olie helpen de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen te bevorderen en diabetes en cardiovasculaire problemen te voorkomen.

Noten

Noten

Noten zitten boordevol voedingsstoffen, gezonde vetten en proteïnen die essentieel zijn voor een goede gezondheid en het stimuleren van gezond gewichtsverlies. Noten bevatten alfa-linoleenzuur, een type omega 3 dat zeer gezond is voor het hart. Ook kan de stof helpen cholesterolgehaltes onder controle te houden en problemen met het cardiovasculaire systeem te voorkomen.

Daarnaast bevatten noten ook een aminozuur dat L-arginine genoemd wordt, dat het immuunsysteem versterkt, de gezondheid van het hart verbetert en hartziekte helpt te voorkomen. Het vezelgehalte dat noten bevatten kan helpen het gehalte slecht cholesterol en de bloedsuikerspiegel te verlagen, terwijl de vitamine E die ze bevatten een krachtige antioxidante werking heeft.

Avocado’s

Deze gezonde en heerlijke vrucht is rijk aan essentiële oliën en gezonde vetten die het lichaam een bom van voordelen bieden. Avocado’s bevatten een belangrijke antioxidant die glutathion genoemd wordt, die kan helpen het lichaam te ontgiften, zware metalen te elimineren en vrije radicalen tegen te gaan. Daarnaast zijn avocado’s een goede bron van foliumzuur, vitamine E en andere belangrijke voedingsstoffen.

Zaden

Zonnebloempitten

Zaden zijn een belangrijke bron van omega 3 vetzuren, vitamine E, vezels en proteïnen. Daarnaast bevatten ze ook mineralen als magnesium, selenium en zink. Deze voedingsstoffen helpen het hart gezond te houden en vele soorten ziekten te voorkomen.

Enkele van de meest aanbevolen zaden zijn onder andere:

  • Lijnzaad
  • Chiazaden
  • Pompoenpitten
  • Zonnebloempitten

Olijfolie

Olijfolie is een van de beste bondgenoten als je je maaltijden op een lekkere en gezonde manier wilt bereiden en je gezondheid wilt verbeteren. Olijfolie is een alternatieve vorm van gezond vet die je kunt gebruiken om vlees en groenten kort mee aan te bakken, salades mee op smaak te brengen en sausjes te maken. Olijfolie staat bekend om zijn hoge gehalte enkelvoudig onverzadigde vetten en antioxidanten als chlorofyl, carotenoïden en vitamine E. Deze geweldige eigenschappen zorgen ervoor dat olijfolie ideaal is om de bloeddruk te verlagen, kanker te voorkomen, diabetes tegen te gaan en zelfs om een gezond gewicht te handhaven.

Categorieën: Opvallend Tags:
Bekijk Ook