6 tips om op te volgen om fit te worden

Hoewel vastberadenheid van groot belang is bij het beslissen om in vorm te komen, als je niet gewend bent aan lichaamsbeweging, dan moet je de activiteit aanpassen aan je mogelijkheden.
6 tips om op te volgen om fit te worden

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Veel mensen proberen gewoonten aan te nemen om fit te worden en vele aspecten van hun gezondheid en hun lichaam te verbeteren.

Hoewel het geen eenvoudige taak is of een taak die van de ene op de andere dag wordt bereikt, kan het worden behaalt met een totale verandering van levensstijl.

Het probleem is dat velen niet geduldig genoeg zijn om de resultaten af te wachten en hoewel ze het initiatief hebben, geven ze uiteindelijk op door de moeilijkheden die zich voordoen.

Het gaat erom dat het fundamenteel is om in alle aspecten gedisciplineerd te zijn om ons doel te bereiken en vooral om consequent te zijn met alle inspanningen die vereist zijn.

Gezien het feit dat op dit moment velen zich op dit doel voorbereiden, willen we vandaag dus 6 belangrijke tips delen om fit te worden, fysieke kracht te krijgen en het figuur te verbeteren.

Breng ze in de praktijk!

6 tips om fit te worden

1. Ken jezelf

Vrouw krijgt fysieke test
Voordat je met een trainingsplan begint is het essentieel om de hulp van een professional te vragen om de fysieke toestand en mogelijke beperkingen bij bepaalde oefeningen te beoordelen.

Het overslaan van deze stap kan leiden tot blessures of kwalen die er ongetwijfeld voor zullen zorgen dat het gewenste plan dan niet uitgevoerd kan worden.

 • Met een beoordeling ben je op de hoogte van de staat van je gewrichten en het risico op blessures.
 • Het is ook nuttig om het lichaamsgewicht, de bloeddruk en de hartslag te kennen.
 • Deze aspecten bij elkaar zullen dus cruciaal zijn voor het ontwerpen van een adequaat plan voor ieders behoeften.

2. Blijf actief

Om de fysieke fitheid in het algemeen en natuurlijk het lichaamsgewicht te verbeteren, is het noodzakelijk om een zittende levensstijl opzij te zetten en zo veel mogelijk actief te blijven.

Het aannemen van een fysiek trainingsplan draagt in een korte tijd bij aan het bereiken van goede resultaten in zowel weerstand als figuur.

 • Het is essentieel om cardio-oefeningen te combineren met activiteiten voor kracht en het uithoudingsvermogen.
 • Het zou ideaal zijn om zoveel mogelijk de steun van een professionele coach te hebben, niet alleen om de oefeningen correct uit te voeren, maar ook om iemand te hebben die ons constant motiveert om het doel om fit te worden te bereiken.

3. Verbeter je dieet

Vrouw eet een salade
Om het trainingsplan goede resultaten te laten geven, is het essentieel om het te combineren met een gezond, uitgebalanceerd dieet en met alle voedingsvereisten van het lichaam.

Elk persoon heeft bepaalde behoeften op basis van zijn gewicht, leeftijd en fysieke conditie. De algemene regels zijn echter als volgt:

 • Beperk de consumptie van bewerkte en suikerhoudende voedingsmiddelen en producten met een hoog natriumgehalte.
 • Vermijd overmatige inname van verzadigde vetten of gefrituurd voedsel.
 • Verhoog de consumptie van fruit, groenten en volkoren granen.
 • Zorg voor een optimale opname van eiwitten met een hoge biologische waarde (onder andere mager vlees, vis of peulvruchten).
 • Vermijd alcoholische dranken en frisdranken.
 • Eet vijf kleine porties per dag, in plaats van drie stevige porties.

4. Eet een goed ontbijt

Na het vorige advies is het essentieel om het belang van elke ochtend een goed ontbijt eten te vermelden.

Deze eerste maaltijd van de dag werkt als een bron van ‘brandstof’ voor de cellen van het lichaam en is daarom noodzakelijk om de stofwisseling te activeren en te zorgen voor goede fysieke en mentale prestaties.

Het overslaan van het ontbijt zorgt voor een gevoel van vermoeidheid tijdens sportactiviteiten en triggert dan vaak op latere tijdstippen perioden van onrust over voedsel.

 • Over het algemeen zou een goed ontbijt tot 25% van de totale aanbevolen dagelijkse calorieën moeten bevatten.
 • Daarnaast moet het bronnen van voedingsvezels, antioxidanten en eiwitten bevatten.

Misschien ook interessant om te lezen: Zo krijg je je stofwisseling in een hogere versnelling

5. Hydrateren

Twee glazen citroenwater
Het dagelijks consumeren van water is een van de belangrijkste gewoonten om de gezondheid te behouden. Als je echter een sport beoefent, is het nog belangrijker om voor voldoende vochtconsumptie te zorgen.

Tijdens het sporten raakt het lichaam uitgedroogd en verliest door zweet minerale zouten en stoffen die nodig zijn voor sommige van zijn functies.

Daarom moeten we, om uitdroging bij een pittig trainingsregime te voorkomen, een overvloedige hoeveelheid vloeistoffen met elektrolyten en glucose consumeren.

 • De ideale hoeveelheid is om 6 tot 8 glazen water per dag te drinken.
 • Het gebruik van isotone dranken en fruitwater wordt ook aanbevolen.
 • Het is ook goed om natuurlijke vruchtensappen, infusies en limonades te drinken.

6. Wees consequent

Consequent zijn is één van de belangrijkste aspecten om fitheid te bereiken zonder bij de poging te stranden. Vanaf het begin is het essentieel om te weten dat om het doel te bereiken, de inspanningen consequent moeten zijn.

De resultaten kunnen per persoon verschillen, afhankelijk van je stofwisseling, fysieke conditie en gewoonten.

Hierdoor kun je niet verwachten dat je van de ene op de andere dag of in een korte tijd fit bent. Zelfs als anderen het wel hebben bereikt.

 • Elk lichaam werkt op een andere manier en over het algemeen heeft het lichaam een aanpassingsperiode nodig om beweging in een routine te veranderen.
 • Je kunt niet zomaar een trainingsplan met een hoge intensiteit starten: het proces moet geleidelijk verlopen.

Denk je erover om fit te worden? Heb je nog niets besloten? Beëindig in ieder geval je zittende levensstijl!

Volg al deze aanbevelingen op en begin te genieten van de voordelen van een betere levensstijl. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.