5 oogzorgfouten die je misschien maakt

Ook al zorgt het in eerste instantie voor verlichting, wrijven in je ogen met je vingers in een ongezonde handeling.
5 oogzorgfouten die je misschien maakt

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je ogen zijn een erg belangrijk deel van je lichaam en organen. Daarom is het ook zo belangrijk om oogzorgfouten te voorkomen. Ook al zijn ze niet essentieel om te leven en zijn er velen die deze gift niet hebben gekregen om verschillende redenen, zijn ze voor degene onder ons die ze sinds geboorte hebben gebruikt erg belangrijk.

Het is belangrijk om dit helder te maken, want degenen die compleet blind zijn, hebben zich aangepast aan hun situatie en hebben andere talenten ontwikkeld dan in eerste instantie mogelijk leek te zijn.

De meeste mensen willen hun zicht in perfecte conditie houden. Het geeft ze vele voordelen voor hun ontwikkeling en tevens ook voor fysieke en mentale trainingen.

Veel factoren kunnen van invloed zijn

Het probleem is dat – net als bij de andere lichaamssystemen – er veel factoren zijn die je zicht kunnen aantasten en dit kan leiden tot de ontwikkeling van verschillende aandoeningen.

Daarom is het erg belangrijk om ze speciale zorg te geven en fouten die je maakt bij het zorgen voor je ogen te vermijden. Ook al dacht je dat iets geen kwaad kan, uiteindelijk kan dit verkeerd uitpakken.

Ontdek wat deze oogzorgfouten zijn!

1. Geen zonnebril dragen

Zonnebril

Het gebruik van zonnebrillen is een noodzakelijke gewoonte geworden om je ogen te beschermen. Dit simpele accessoire vermindert de negatieve invloed van ultraviolette straling die de zon uitstraalt. De problemen die hier aan gelinkt zijn, zijn onder andere staar, hoornvlieszweren en een loslatend netvlies.

UV-straling heeft een cumulatief effect in de loop der tijd. Dit betekent dat de consequenties pas jaren na de schadelijke blootstelling te voorschijn komen. Daarom is het erg belangrijk jezelf vroeg te beschermen en er zeker van te zijn dat de glazen in je zonnebril van hoge kwaliteit zijn.

2. Slapen met je contactlenzen

Er zijn een aantal contactlenzen die geen problemen veroorzaken wanneer je deze draagt tijdens het slapen, maar de meeste contactlenzen zijn niet geschikt om ermee te slapen. Ze verminderen de zuurstoftoevoer naar het hoornvlies. Dit kan leiden tot cornea-oedeem en zweren.

Bacteriële en virale infecties kunnen ook het resultaat zijn als je ogen worden besmet door micro-organismen, wanneer deze niet dagelijks gedesinfecteerd worden.

Slaap niet met contactlenzen in

Dus ook al zijn contactlenzen bedoeld voor langdurig gebruik, is het geen goed idee om met lenzen in te slapen, om het aanzienlijke risico van problemen met je zicht te voorkomen. Ideaal is om contactlenzen te dragen die zuurstof toelaten en wees er natuurlijk zeker van dat deze schoon en gedesinfecteerd zijn.

3. Wrijven in je ogen

Wrijven in je Ogen

Het wrijven in je ogen is een slechte gewoonte die veel negatieve gevolgen kan hebben op de langere termijn.

Ook al biedt het wrijven in je ogen verlichting bij jeuk, kunnen daardoor echter ontstekingen en verschillende allergieën ontstaan.

Ook moet je onthouden dat je vingers en handen besmet kunnen zijn met schadelijke bacteriën, die in je ogen de perfecte omgeving vinden om zich te vermenigvuldigen. 

4. Lang blootstellen aan computerschermen

Het overmatig gebruik van elektronische apparaten, zoals computers, tablets en mobiele telefoons, is in de afgelopen jaren gelinkt aan een toename van visuele problemen.

De ogen zijn niet ontworpen om een overdadige hoeveelheid licht te verwerken die deze apparaten uitstralen. Dit is voornamelijk omdat de afstand te klein is. Een aantal uren voor je scherm zitten kan spanning veroorzaken in je zicht en kan leiden tot wazigheid en hoofdpijn.

Tevens kan het gebruik van rood licht verandering toebrengen in het weefsel en beïnvloedt het de ontwikkeling van ziektes.

Om dit soort fouten te voorkomen, gebruik je deze apparaten bij voorkeur met mate en doe je verschillende visuele oefeningen. 

5. Slapen met make-up

Slapen met Make-Up

De slechte gewoonte om te slapen met make-up op je gezicht heeft niet alleen negatieve gevolgen voor de gezondheid van je huid, maar kan ook erg veel ongemak brengen aan je ogen. De chemische stoffen in make-up veroorzaken verandering in de huid en dit kan puistjes en irritatie veroorzaken.

Eyeliner en mascara zorgen ervoor dat zuurstof niet toegelaten wordt en kunnen ontstekingen en donkere kringen veroorzaken. 

Hou er ook rekening mee dat het geen goed idee is om je oogpotlood in de waterlijn aan te brengen. Dit is het gebied waar je meibomklieren zitten en deze produceren tranen.

Conclusie

We komen tot de conclusie dat ondanks dat het ongevaarlijk lijkt op eerste gezicht, elk van de bovengenoemde oogzorgfouten vermeden zou moeten worden om je visuele gezondheid te behouden. Tevens is het een goed idee om op regelmatige basis je oogarts te bezoeken om problemen vroegtijdig te ontdekken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.