9 manieren om zonnebrand te behandelen

Zowel inwendige als uitwendige hydratatie is belangrijk om het herstel van zonnebrand te versnellen, het verzacht je geïrriteerde weefsels en bevordert het huidherstel.
9 manieren om zonnebrand te behandelen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Zonnebrand is een pijnlijke huidlaesie die het gevolg is van overmatige blootstelling aan agressieve ultraviolette (UV) stralen. Het is dan ook belangrijk dat je weet hoe je zonnebrand moet behandelen.

Zonnebrand veroorzaakt een merkbare roodheid op het oppervlak van het weefsel, die bijna altijd vergezeld gaat door:

 • gevoeligheid
 • irritatie
 • andere ongemakkelijke symptomen

Dit kan enkele dagen aanhouden. Zonnebrand komt meestal voor in de zomer, hoewel je het op elk moment kunt krijgen als je geen voorzorgsmaatregelen neemt.

Hoewel hun symptomen sporadisch zijn, veroorzaken ze bijna altijd permanente schade aan de huid die veroudering versnelt en het risico op kanker verhoogt. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je zonnebrand moet behandelen als de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen niet zijn genomen.

Overweeg deze 9 geweldige manieren om zonnebrand te behandelen wanneer je dit probleem ondervindt.

9 geweldige manieren om zonnebrand te behandelen

1. Neem een douche

vrouw onder de douche

Een lauwe douche nemen is een van de eerste stappen om het brandende gevoel en de jeuk veroorzaakt door zonnebrand te beheersen.

 • Gebruik geen heet of koud water, omdat de weefsels erg gevoelig zijn.

Lees ook dit artikel:
Wat te doen bij een brandwond?

2. Gebruik geen zeep of gel

Het aanbrengen van geparfumeerde zepen of douchegels kan schadelijk zijn, omdat deze producten het weefsel kunnen irriteren en het regeneratieproces kunnen belemmeren.

 • Het is dan het beste om deze producten te vermijden totdat je symptomen verbeteren.
 • In plaats daarvan kun je natuurlijke ontsmettende oplossingen gebruiken, zoals toverhazelaar of gewoon goudsbloemenwater.

3. Breng aloëveragel aan

aloeveragel op een houten lepel

Aloëveragel is één van de beste natuurlijke behandelingen om de huid te verzachten in geval van zonnebrand. Het heeft ontsmettende en ontstekingsremmende eigenschappen die irritatie verzachten en het risico op infectie verminderen.

 • De vochtinbrengende eigenschappen vullen vocht aan in de aangetaste gebieden en bevorderen de genezing en regeneratie.
 • Het beste van alles, het veroorzaakt geen allergische reacties en kan meerdere keren per dag worden gebruikt om een branderig gevoel en jeuk te verzachten.

4. Gebruik een vochtinbrengende lotion

Brandwonden hebben een enorme impact op je huid, verstoren de olieproductie en maken je vatbaar voor een hele droge en schilferige huid.

 • Gebruik geen vette crèmes. In plaats daarvan kun je beter lotions aanbrengen die verrijkt zijn met vitamine E.
 • Deze producten kalmeren geïrriteerde weefsels en helpen ook om vocht in de huid te houden om het herstel te bevorderen.

5. Drink meer water

vrouw met een glas water

Uitdroging van de huid is één van de bijwerkingen van zonnebrand. Dit is waarom het belangrijk is om meer water te drinken dan normaal om uitdroging te voorkomen.

Deze vloeistof helpt de vitale binnenste weefsels te herstellen, niet alleen omdat het een overvloed aan hydratatie biedt, maar ook omdat het de bloedcirculatie verbetert voor ideale cellulaire oxygenatie.

6. Neem vrij verkrijgbare pijnstillers

Vrij verkrijgbare pijnstillers zijn goede alternatieven als je zonnebrand pijn, lichte koorts en hoofdpijn veroorzaakt.

 • Je kan paracetamol of ibuprofen nemen (niet meer dan twee pillen per dag).
 • Houd er rekening mee dat je geen aspirine mag geven aan jongere patiënten.

7. Breng kamillethee aan

kamille en kamillethee

Een koude kamillethee kan een brandend gevoel, jeuk en andere symptomen die verband houden met deze verwonding verminderen. In een bad van kamillethee gaan zitten of koude kamillekompressen gebruiken heeft een ontstekingsremmend effect dat verlichting geeft zonder bijwerkingen.

Kijk ook eens naar dit artikel:
Hydratatie: 5 veel voorkomende fouten

8. Gebruik ijskompressen

Je moet geen ijs gebruiken als je zonnebrand zeer recent is. Na 12 tot 24 uur kun je echter ijskompressen gebruiken om je symptomen te verminderen.

 • De koude temperatuur ontspant de getroffen gebieden en geeft dan een gevoel van verlichting voor de irritatie en pijn.
 • Hoewel het gevoel in het begin onaangenaam is, geeft het geleidelijk aan een rustgevend effect.

9. Bescherm je huid tegen de zon

vrouw smeert zonnebrandmiddel op

Als je huid verbrand is, dan moet je elke vorm van blootstelling aan de zon vermijden. Als UV-stralen in aanraking komen met de getroffen gebieden, dan kan het de aandoening verergeren en het risico op kanker verhogen. Je moet een goed zonnebrandmiddel gebruiken en kleding aan doen die je brandwonden volledig bedekken.

Heeft je huid last van blootstelling aan de zon? Als je last hebt van zonnebrand, dan moet je deze tips in gedachten houden en het zorgvuldig behandelen. Raadpleeg een dermatoloog als je blaren hebt of complicaties opmerkt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • DE, N. (2013). Las radiaciones ultravioleta y el cáncer de piel. salud pública de méxico55(1).
 • Duro Mota, E., Campillos Páez, M. T., & Causín Serrano, S.. (2003). El sol y los filtros solares. Medifam13(3), 39-45. Recuperado en 23 de enero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1131-57682003000300005&lng=es&tlng=es.
 • Mora Ochoa, Moraima, Olivares Savigñon, Alvis Rosa, González Gross, Tania María, & Castro Mela, Inés. (2010). El sol: ¿enemigo de nuestra piel?. MEDISAN14(6) Recuperado en 23 de enero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1029-30192010000600014&lng=es&tlng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.