Wat te doen bij een brandwond?

· 14 september 2015
Gebruik deze thuisremedies wanneer je een eerstegraads brandwond hebt. Dek de wond nooit af en breng er zeker nooit tandpasta op aan.

Overmatige warmte kan brandwonden veroorzaken, die zeer ernstig en gevaarlijk zijn voor verschillende huidlagen. Deze brandwonden worden geclassificeerd naargelang hun ernst en intensiteit.

Waar ook op je lichaam je een brandwond krijgt, je moet de regio onder lauw water houden. Dit zou je zo snel mogelijk moeten doen, omdat dit het brandende gevoel zal verminderen, alsook de blaarvorming. Wanneer je het aanbrengt kan het in het begin wel eerst meer pijn doen, maar het is de moeite waard, want het zal binnen enkele minuten het brandende gevoel wegnemen.

Classificatie van brandwonden

Er bestaan eerste-, tweede- en derdegraads brandwonden. Het is erg belangrijk de graad van een brandwond te kunnen herkennen om de juiste behandeling te kunnen starten en het genezingsproces zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Eerstegraads brandwonden

Dit is een lichte brandwond die de huid lokaal rood maakt en een licht branderig gevoel creëert. Er ontstaan hierbij echter geen blaren.

Tweedegraads brandwonden

Tweedegraads brandwonden hebben blaren, in combinatie met roodheid en een matig branderig gevoel ter hoogte van de verbrande huid.

Derdegraads brandwonden

Dit zijn de meest ernstige brandwonden, aangezien ze je huid tot in de diepste lagen kunnen beschadigen. Vaak gaan ze zelfs tot aan het vetweefsel, de spieren of de botten.

Een brandwond van een strijkijzer zal meestal eerste- of tweedegraads zijn. Brandwonden van kokend water, hete olie of gesmolten suiker (zoals jam) kunnen tot in de derde graad gaan.

Als je een derdegraads brandwond hebt moet je onmiddellijk naar het ziekenhuis gaan. Voor eerste- en tweedegraads wonden kan je echter ook volgende remedies toepassen:

Behandeling voor lichte brandwonden

brandwond2

Het eerste dat je moet doen is alles verwijderen van de aangedane regio: kledij, juwelen en andere zaken die een optimale behandeling van de brandwond in gedrang zou kunnen brengen. Vastgeplakte kleding nooit verwijderen.

De volgende stap is de plaats van de brandwond onder water te houden. Dit zal het branderige gevoel verminderen.

Ga nooit blaren open prikken, want dat zou tot een infectie in de brandwond kunnen leiden, aangezien je de huid op die manier helemaal blootgesteld zou laten. Hou de blaren in de gaten en wanneer er vocht in zit, de blaar pijnlijker wordt of er een gelige of groenige vloeistof uit lekt, is het aangeraden onmiddellijk medische hulp te zoeken om de infectie adequaat te behandelen.

Je mag ook nooit tandpasta of olie aanbrengen op de brandwond. Dit zal de symptomen namelijk alleen maar erger maken in plaats van ze te verhelpen. Vermijd ook de wond af te dekken. Je kan wel speciale crèmes voor lichte brandwonden aanbrengen om infecties te helpen vermijden.

Wanneer moet je een arts raadplegen met een brandwond?

Je moet naar het ziekenhuis gaan wanneer je een zeer grote of diepe brandwond hebt. Voornamelijk brandwonden die veroorzaakt zijn door kokend water, elektriciteit of bijtende stoffen vragen een meer specialistische blik.

Raadpleeg ook een arts wanneer de brandwonden zich voordoen op het gezicht, de genitaliën, de voeten of de handen of wanneer je een hart– of longaandoening hebt. Terwijl je wacht op medische bijstand is het aangeraden de regio te bedekken met een koude natte doek.

Thuisremedies voor het behandelen van brandwonden

Deze remedies worden enkel aangeraden voor lichte, eerstegraads brandwonden:

Gesneden aardappel

Een gesneden aardappel is een zeer effectieve methode om het brandende gevoel van een brandwond te verminderen. Plaats het gewoon 3 keer per dag gedurende 3 minuten op de aangedane regio.

Honing

honing

Honing is een erg krachtig antihistaminicum, dat helpt infecties te vermijden, maar ook het genezingsproces versnelt. Voor een snelle en effectieve werking breng je enkele malen per dag een goede laag honing aan op de aangedane regio. Spoel dit vervolgens met warm water, maar let op dat je de brandwond hierdoor niet verder irriteert.

Vitamine E-capsules

Vitamin E is zeer effectief in de behandeling van brandwonden en voornamelijk om littekenvorming tegen te gaan. Breek hiervoor twee keer per dag een capsule en breng het aan op de aangedane regio.

Aloë vera

aloe-vera

Aloë vera bevat kristallen die helpen bij de behandeling van brandwonden. Ze kalmeren het brandende gevoel en versnellen het helingsproces. Je kan het tot drie keer per dag aanbrengen, waarna je het afspoelt met warm water.

Onthoud…

Thuisremedies voor het behandelen van brandwonden zijn simpel, makkelijk en goedkoop. Het beste voordeel is echter dat ze zeer effectief zijn en geen nevenwerkingen hebben, aangezien ze allemaal natuurlijk zijn. Met welk soort brandwond je ook in aanmerking komt, nu weet je wat je moet doen. Vergeet het niet!