De 5 beste ontstekingsremmende fruitsoorten

Wist je dat er natuurlijke ontstekingsremmers in fruit zitten? In dit artikel vertellen we je welke het beste voor je zijn.
De 5 beste ontstekingsremmende fruitsoorten
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ontstekingen komen veel voor in het dagelijks leven. Een vervelend gevoel in de darmen, die dagen dat je lever meer gezwollen is dan normaal of zelfs het klassieke vocht vasthouden dat soms resulteert in een zwelling zijn allemaal dingen die kunnen worden verlicht met een goed dieet en ontstekingsremmende fruitsoorten.

Er zijn namelijk fruitsoorten die heel erg rijk zijn aan antioxidanten en geneeskrachtige elementen, die ons kunnen helpen bij het bestrijden van infecties Tegelijkertijd versterken we onze natuurlijke immuniteit.

Hun hoge gehalte aan water, mineralen en vitaminen helpt om ons lichaam te versterken en deze aandoeningen waar we allemaal wel eens last van hebben te bestrijden.

Laten we deze ontstekingsremmende fruitsoorten maar eens bekijken.

Ananas, een van de beste ontstekingsremmende fruitsoorten

Ananas i, een van de beste ontstekingsremmende fruitsoorten

Ananas is een van de beste ontstekingsremmende fruitsoorten die we maar kunnen vinden. Weet jij het geheim? Bromelaïne.

Bromelaïne is een verteringsenzym dat zwavel bevat. Bij inname helpt het niet alleen de spijsvertering, maar het heeft ook nog een interessant ontstekingsremmend effect op het lichaam. Dit is perfect om bijvoorbeeld vochtophopingen en gewrichtsontstekingen te verminderen.

Om de actieve ingrediënten nog beter te laten werken, raden we aan dat je ananas eet op een lege maag. Als je dus op een dag erg veel last hebt van een opgeblazen gevoel, gezwollen benen of als je veel vocht vasthoudt, is het een goed moment om een paar stukken ananas te eten of vers ananassap te drinken.

Je zult zien hoe goed je je daarna voelt.

Citroen en zijn bioflavonoïden

Citroen is een van de ontstekingsremmende fruitsoorten

We hebben het hier al vaak gehad over de vele voordelen van citroen en hoe gezond het is om iedere ochtend een glas warm water met het sap van dit fruit te drinken. Wist je dat het ook en van de meest effectieve ontstekingsremmende fruitsoorten is?

Dit komt door een van de essentiële componenten van de citroen, namelijk bioflavonoïden. Deze bevinden zich vooral in de schil, het vruchtvlees en het witte gedeelte van de citroen.

Dit element is erg nuttig als het gaat om het verminderen van kneuzingen. Het is ook een effectief natuurlijk antibioticum voor ons lichaam, waarbij het ook nog eens alle soorten ontstekingen verlicht.

Onthoud dat het belangrijk is om de schil en het witte gedeelte van de citroen te gebruiken. Dit is om optimaal gebruik te maken van de voordelen van bioflavonoïden. 

Een effectieve manier om dit te doen is door het toepassen van de ‘bevroren citroentherapie‘, zoals we die in een ander artikel hebben uitgelegd. Het is de moeite waard!

Papaja en het geheime ingrediënt: papaïne

Papaja is een van de ontstekingsremmende fruitsoorten

Als je de mogelijkheid hebt om papaja te kopen bij je lokale supermarkt, aarzel dan niet. Het is een van de beste ontstekingsremmende fruitsoorten die er bestaan. Het helpt bij het verbeteren van de spijsvertering. Het is ook erg nuttig wanneer we een beetje af willen vallen.

Papaïne is een element dat in het vruchtvlees zit. Dit is een enzym dat gebruikt wordt in de natuurlijke geneeskunde om pijn te verlichten en om alle soorten ontstekingen te verminderen. 

Het is daarom geweldig. Het is voldoende om iedere dag een halve papaja te eten om te profiteren van de voordelen.

Dankzij de papaja krijg je ook een goede portie vitamine C, ijzer en calcium binnen. Ook levert het een van de beste antioxidanten die de natuur te bieden heeft: beta-caroteen

We moeten ook niet vergeten dat papaja makkelijk verteerbaar is en ook een antiseptisch effect heeft op het spijsverteringsslijmvlies. Dit is goed voor die dagen dat we last hebben van buikgriep of colitis.

Kersen, ideaal voor artritis

Een van de beste ontstekingsremmende fruitsoorten bij artritis is de kers

Het magische component dat in kersen zit dat kan helpen bij het verminderen van de ontsteking zijn anthocyanenDankzij dit natuurlijke pigment hebben kersen die aantrekkelijke kleur.

Het interessantste aan dit heerlijke, kleine seizoensfruit is dat ze natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen hebben die nog beter zijn dan aspirine.

Daarom worden ze door een aantal onderzoekers beschouwd als een geschikte behandeling voor mensen die lijden aan artritis.

We moeten ook niet over het hoofd zien dat kersen rijk zijn aan antioxidanten, vitamine C en quercetine, een soort enzym dat vrije radicalen bestrijdt.

Wil je weten hoe je kersen kunt eten om het meeste te profiteren van de ontstekingsremmende eigenschappen om bijvoorbeeld artritis mee te behandelen? Het is heel simpel. Eet gewoon vijftien kersen na de lunch. Heerlijk!

De kracht van appelschil

Een van de beste ontstekingsremmende fruitsoorten zijn appels en appelschillen

Ben je een van die mensen die altijd een appel eet bij het ontbijt? Als je dat niet doet, is het een goed idee om deze gezonde en makkelijke eetgewoonte over te nemen.

In andere artikelen hebben we het al vaak gehad over de vele voordelen van appels voor de gezondheid van het hart en om je goede figuur te handhaven, maar… Wist je ook al dat ze geschikt zijn voor het behandelen van alle soorten ontstekingen?

Volgens een onderzoek gepubliceerd door de Afdeling Immunologie en Infectieziekten van de Montana State University (Verenigde Staten) bevat de schil van appels enzymen die de zogenaamde T-cellen bestrijden, die ontstekingen veroorzaken. 

Appelschillen bevatten ook pectine, dat het lichaam voorziet van mineralen en vitaminen die alle soorten infecties bestrijden.

Eet dus één appel per dag… maar eet ook de schil!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Amri E., Mamboya F., Papain, a plant enzyme of biological importance: a review. American Journal of Biochemistry and Biotechnology, 2012. 8 (2): 99-104.
  • Jung M, Trievel S, et al. Influence of apple polyphenols on inflammatory gene expression. Molecular Nutrition & Food Research. Octubre 2009. 53 (10): 1263-80.
  • Lee YM., Yoon Y., Yoon H., Park HM., et al., Dietary anthocyanins against obesity and inflammation. Nutrients, 2017.
  • Liu RH. Health benefits of fruit and vegetables are from additive and synergistic combinations of phytochemicals. In: American Journal of Clinical Nutrition. 2003.
  • Manganaris GA, Goulas V, Vicente AR, Terry LA. Berry antioxidants: Small fruits providing large benefits. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2014.
  • Maurer H. R. Bromelain: biochemistry, pharmacology and medical use. Journal of Plant Disease and Protection. Agosto 2001. 58. 1234-1245.
  • Shaw G., Lee Berthel A., Roos ML., Wang B., Baar K., Vitamin C enriched gelatin supplementation before intermittent augments collagen synthesis. American Journal of Clinical Nutrition. 2017. 105 (1): 136-143.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.