Je ogen gezond houden met deze 6 tips

Je gezichtsvermogen is een van je meest gewaardeerde zintuigen, maar hoe vaak zorg je ervoor? Leer hoe je dit kunt doen in dit artikel!
Je ogen gezond houden met deze 6 tips

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je gezichtsvermogen is een van je meest gewaardeerde zintuigen, maar veel mensen zorgen er niet goed genoeg voor. Je hebt waarschijnlijk al meerdere malen gehoord hoe je je lichaam en elk van zijn organen moet verzorgen. Maar hoe vaak denk je na over manieren waarop je je ogen gezond houden kunt?

De meeste tips voor het verzorgen van je gezichtsvermogen zijn dingen als ‘niet te veel tv kijken’ of ‘gebruik je computer en je mobiele telefoon niet te veel’. Deze tips zijn echter een beetje verouderd.

Hoewel ze nog steeds handig zijn, is het de realiteit dat de meesten van ons enkele uren per dag doorbrengen achter een computerscherm voor werk, school of andere activiteiten. Daarom willen we vandaag enkele tips laten zien om je ogen gezond te houden.

1. Je ogen gezond houden door je voedingspatroon te verbeteren

Je ogen gezond houden met goede voeding

Wat je eet, kan je gezichtsvermogen sterk beïnvloeden. Dit komt omdat de hoeveelheid vitamines die je ogen krijgt, afkomstig is uit je voedsel.

Een van de beste voedingsmiddelen die je kunt gebruiken bij het verzorgen van de ogen zijn wortels, omdat die rijk zijn aan vitaminen A en C. Deze zijn verantwoordelijk voor het behoud en verbeteren van de gezondheid van je ogen.

Dat is echter niet de enige manier waarop voedsel je ogen beïnvloedt. Als je een slecht voedingspatroon hebt, verhoogt dit het risico op aandoeningen zoals glaucoom.

2. Draag zo veel mogelijk een zonnebril

Zonnebrillen zijn niet alleen maar modieus; ze zijn ook nuttig als je je ogen gezond houden wil. Ze helpen bij het verminderen van de schade van UV-stralen voor je ogen. Als je naar buiten gaat, moet je eigenlijk altijd een zonnebril dragen, of het nu zonnig is of niet.

Zorg ervoor dat je een zonnebril koopt die tenminste 90% van de UV-stralen blokkeert. Het is nog beter als de bril ook gepolariseerd is. Dit houdt je ogen gezond en het voelt prettiger wanneer je met zonnig weer buiten bent.

3. Praat met een specialist over je gezichtsvermogen

Oogtest

Alleen een oogarts kan je met zekerheid vertellen hoe het met je gezichtsvermogen gaat. De procedure is heel eenvoudig.

Voor degene die het niet weten, bestaat een oogtest uit het volgende:

 • Het bekijken van afbeeldingen door verschillende lenzen.
 • Het lezen van letters die in grootte variëren.
 • Een oogonderzoek met een pijnloos apparaat om je oogdruk te controleren.

Dit is de volledige procedure, dus wees niet bang om het te doen.

Als je ervoor wilt zorgen dat je de beste resultaten krijgt van het oogonderzoek, moet je ook je pupillen laten vergroten. Deze arts zal een paar druppels in je oog aanbrengen om je pupil te vergroten, zodat de dokter je oog grondiger kan onderzoeken. Het wordt vooral gebruikt om ernstige problemen uit te sluiten als het gaat om de intra-oculaire druk.

4. Als je al een bril draagt, zorg er dan goed voor

Het dragen van een bril betekent niet per se dat je geen gezonde ogen hebt. In de meeste gevallen heb je alleen extra hulp nodig om beter te kunnen zien of om slijtage van de ogen te voorkomen.

Het maakt niet uit of je een bril of contactlenzen draagt. Je moet ze altijd schoon houden. Dit zal voorkomen dat je ogen zich te veel inspannen en je voorkomt ook het ontstaan van mogelijke infecties.

Het is een goed idee dat je ieder jaar een algemene controle laat doen om de gezondheid van je gezichtsvermogen na te laten kijken en indien nodig je bril of lenzen aan te passen.

5. Leer hoe je computerschermen gebruikt

Ogen afdekken voor computerscherm

Het is bijna onmogelijk om te leven zonder een computer- of smartphonescherm. Dat betekent niet dat er geen manieren zijn om je ogen te beschermen als je ze gebruikt. Je ogen gezond houden doe je door moderatie.

Als je televisie kijkt, is de minimale afstand die je tot je scherm moet houden 90 centimeter. Als je een computer wilt gebruiken, moet er minstens 60 centimeter (of een armlengte) zijn tussen je ogen en het scherm.

Het is gebruikelijk om mobiele telefoons in het donker te gebruiken, maar je moet weten dat dit schadelijk is voor je ogen. Het is het beste om een beeldscherm altijd te gebruiken met het licht aan.

Naast het bovenstaande, moet je in gedachten houden dat de meeste schermen de mogelijkheid hebben om de helderheid aan te passen. Gebruik deze instelling om je ogen te ontspannen.

6. Natte ogen = gezonde ogen

Je ogen moeten constant vochtig zijn:

 • Als de jouwe droog zijn of jeuken, lijdt je gezichtsvermogen hieronder.
 • Wanneer met de ogen knipperen niet genoeg is, vraag dan je arts om enkele kunstmatige tranen voor te schrijven die je af en toe kunt gebruiken.
 • Als je een paar uur per dag achter de computer doorbrengt, moet je elke drie uur een druppel in het oog aanbrengen, of zodra je ongemak voelt. Dit helpt je ​​ogen langer gezonder te blijven.

Zoals je kunt zien, zijn alle tips om je ogen in goede staat te houden zeer makkelijk te volgen. Zorg ervoor dat je ze net als elk ander onderdeel van je lichaam goed verzorgd. Volg deze tips om gezondere ogen te hebben en te houden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Rasmussen HM, Johnson EJ. Nutrients for the aging eye. Clin Interv Aging. 2013;8:741–748. doi:10.2147/CIA.S45399
 • van Kuijk FJ. Effects of ultraviolet light on the eye: role of protective glasses. Environ Health Perspect. 1991;96:177–184. doi:10.1289/ehp.9196177
 • Moshirfar M, Pierson K, Hanamaikai K, Santiago-Caban L, Muthappan V, Passi SF. Artificial tears potpourri: a literature review. Clin Ophthalmol. 2014;8:1419–1433. Published 2014 Jul 31. doi:10.2147/OPTH.S65263
 • Al Owaifeer, A. M., & Al Taisan, A. A. (2018). The Role of Diet in Glaucoma: A Review of the Current Evidence. Ophthalmology and therapy, 7(1), 19–31. https://doi.org/10.1007/s40123-018-0120-3
 • Kierstan Boyd. 2020. Computers, Digital Devices and Eye Strain. American Academy of Ophtalmology. https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/computer-usage

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.