4 essentiële tips om goed voor je bril te zorgen

Als je bril te los zit of juist klemt, moet je naar de opticien gaan. Laat je bril door een professional repareren en ga niet zelf thuis zitten prutsen. Je zou je bril kunnen breken!
4 essentiële tips om goed voor je bril te zorgen

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Meer en meer mensen moeten een bril dragen. Veel tijd achter de computer doorbrengen kan een reden zijn die heel typisch is voor deze tijd, hoewel er vele mogelijke oorzaken kunnen zijn.

Wist je echter dat niet goed voor je bril zorgen ook een reden kan zijn voor je visuele problemen? De glazen schoon en zonder krassen houden, zal je helpen om beter te zien en om je blik te focussen.

Schone glazen = optimaal zicht

Vrouw met zwarte bril

Het is niet zo dat je verziendheid of je staar zal verdwijnen door een bril te dragen, maar het zal er op zijn minst voor zorgen dat je beter ziet.

Allereerst is het belangrijk om je bril recht en goed aangepast aan je gezicht te dragen. Zo valt hij niet als je je hoofd beweegt. Daarnaast helpt dat om je te verzekeren van het beste zicht en om de gebruiksduur van de bril te verlengen.

Als je zicht niet is veranderd en als je bril in goede staat is, dan is het niet nodig om elke jaar van bril te wisselen als je naar je opticien gaat. Aangezien bijna alle brillen van lichte en delicate materialen gemaakt zijn, is het essentieel om er erg voorzichtig mee om te gaan.

Waarmee moet ik mijn bril schoonmaken?

Vrouw met rode bril

Dit is de eerste vraag die je moet stellen. In de winkel vind je vele merken vloeibare spraycleaners om mee te nemen in je tas of om op je nachtkastje of bureau neer te leggen. Deze kunnen echter nogal duur zijn.

Als een goedkopere optie zou je gewoon water en natuurlijke zeep (het liefst vloeibaar) kunnen gebruiken. De stappen om hem op deze manier schoon te maken, zijn als volgt:

 • Houd je bril onder de kraan.
 • Zorg dat de glazen overal nat worden.
 • Doe wat zeep op je vingertoppen.
 • Wrijf zachtjes aan beide kanten van de glazen.
 • Spoel het af met schoon water onder de kraan.
 • Droog het af met toiletpapier, keukenpapier of een zacht washandje.
 • Zorg ervoor dat alle metalen onderdelen goed droog zijn.

En wat als je geen water beschikbaar hebt? In dat geval kun je een van deze producten gebruiken:

 • Een microvezeldoekje
 • Bovengenoemde sprays
 • Vochtige doekjes
 • Ultrasone brilcleaners

Hoe maak ik mijn bril goed schoon?

Bril poetsen met brillendoekje

Als je op straat bent en je kunt niet naar een badkamer om je bril te poetsen die net vies is geworden, dan kun je een doekje gebruiken. We raden dan ook aan om er altijd eentje bij je te hebben.

Net als wanneer je hem droogt nadat je hem met water hebt schoongemaakt, moet je hem goed vasthouden zodat hij niet breekt of scheef wordt.

Als je één kant vasthoudt en de andere kant schoonmaakt (de gebruikelijke manier), dan komt er te veel druk op de brug en zou hij in tweeën kunnen breken. Als je glazen zonder montuur gebruikt, dan zouden die ook kunnen breken.

Om het schoonmaken van de glazen af te ronden, moet je ook het montuur schoonmaken, vooral de gedeeltes die in aanraking komen met je huid of haar. Daar valt ook de brug die op je neus staat onder en de pootjes die op je oren rusten.

Als het warm is of als je veel zweet, dan hebben die gedeeltes vooral de neiging om vies te worden. Om het vuil eraf te krijgen, heb je water en zeep nodig.

Sommige mensen gebruiken een föhn om zeker te zijn dat de scharnieren en schroefjes niet roestig worden of vast komen te zitten.

Hoe moet ik mijn bril op- en afzetten?

Bril afzetten

Je bril verkeerd opzetten kan de pootjes scheef maken en het kan er zelfs voor zorgen dat hij op de grond valt als je niet oppast. Gebruik altijd beide handen om je bril op en af te zetten.

Als je het met slechts één hand doet, dan zet je druk op het scharnier aan de andere kant. De volgende keer dat je hem draagt, kan hij niet goed blijven zitten en zou hij zelfs kapot kunnen gaan.

Meer tips om goed voor je bril te zorgen

Bril dragen

Naast schoonmaken en hem op de goede manier vervoeren, zijn hier nog meer tips om je te helpen om goed voor je bril te zorgen. Het maakt niet uit of dat nu een bril op sterkte is of een zonnebril:

 • Laat hem niet op de glazen liggen op je bureau of nachtkastje.
 • Houd hem uit extreme hitte, zoals bijvoorbeeld in de auto.
 • Gebruik je kleren niet om de glazen schoon te maken (vooral geen spijkerstof of wol).
 • Het is verstandig om je glazen elke paar maanden naar de brillenwinkel te brengen om ze grondig te laten reinigen.
 • Als hij erg strak op je hoofd zit, is het goed om dat ook even te laten checken. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.