Drink een half uur voor de maaltijd een glas water

8 januari 2019
Een glas water kan helpen om vet beter te verteren en constipatie te bestrijden. Wist je dat? Lees er meer over in dit artikel!

Drink een glas water een half uur voor je maaltijden. Dat is erg goed voor de gezondheid.

Daarbij willen we ‘…of minder’ nog toevoegen, want het is geen goed idee om te veel te drinken voor het eten. Als je bijvoorbeeld twee of drie glazen drinkt voor de maaltijd, dan maakt dit de vertering van het voedsel moeilijker. De oplossing is om dan een paar slokjes water te drinken en zo een goede vertering te stimuleren.

Een andere belangrijke vraag is of het goed is om water te drinken tijdens de maaltijd. Het gaat eigenlijk niet over of het goed of slecht is, maar eerder over wat er wordt aanbevolen.

Te veel drinken tijdens het eten kan het maagzuur aantasten. Daardoor wordt het minder doeltreffend in het afbreken van de voeding en in het afvoeren van bacteriën die je misschien met je eten opgenomen hebt.

Het is bijvoorbeeld geen probleem om een glas wijn te drinken tijdens het avondmaal. Om de vertering correct te laten verlopen en zorg te dragen voor je dagelijkse gezondheid, raadt men echter aan om een glas water te drinken zo’n dertig minuten voor de maaltijden.

In dit artikel leggen we uit wat deze gewoonte allemaal kan doen voor je gezondheid.

Waarom wordt aanbevolen om een half uur voor de maaltijd een glas water te drinken?

Je kan dit advies volgen of niet. Iedereen weet hoe zijn of haar lichaam werkt en wat ervoor zorgt dat je je goed voelt. Daarom moet je leren luisteren naar je lichaam. Leer te begrijpen welke veranderingen leiden tot een beter gevoel en welke gewoonten je beter achterwege laat.

We stellen voor dat je zelf ontdekt hoe je lichaam reageert. Volg dit eenvoudige advies, als je dat nog niet hebt gedaan: drink een glas water of minder een half uur voordat je eet.

We zijn ervan overtuigd dat je er geen spijt zal van hebben. Probeer het uit gedurende vijftien dagen. Je hebt niets te verliezen!

Lees ook dit artikel:
De verrassende gezondheidsvoordelen van bier

Je zal meer energie hebben

Energie door water

Een glas water drinken voor de maaltijd geeft je lichaam de nodige hydratatie.

 • Deze eenvoudige gewoonte stimuleert een goede celfunctie. Het geeft je lichaam de nodige energie om zijn belangrijkste taak uit te voeren: de vertering en de opname van voedingsstoffen.
 • We mogen ook niet vergeten dat de hersenen en de spieren voor bijna 75 procent uit water bestaan. De nieren en de lever bestaan uit ongeveer 70 procent water.
 • Je moet dit homeostatisch evenwicht zorgvuldig bewaren. Houd onder controle wat je verliest en wat je opneemt. Onthoud wat we al hebben gezegd: dit betekent niet dat je twee glazen water na elkaar moet drinken.

De ideale manier is slokjes water drinken en niet wachten tot je dorst hebt. Het belangrijkste moment om dit te doen, is een half uur voor de maaltijd.

Het stimuleert gewichtsverlies

We hebben allemaal ooit weleens gehoord dat je gewicht verliest als je een glas water drinkt voor het eten. De uitleg is dat je gewicht verliest omdat je maag gevuld is met water en je je daardoor niet zo hongerig voelt.

Neem deze verklaringen met een korrel zout. Je maag met water vullen voor de maaltijd om je hongergevoel om te tuin te leiden, kan erg gevaarlijk zijn.

We raden aan om slechts één glas of zelfs een half glas water te drinken. Op die manier stimuleer je gewichtsverlies als gevolg van deze basiseffecten:

 • het bevordert de vertering
 • de vertering en verwijdering van vet verloopt veel beter
 • het bestrijdt constipatie
 • je lichaam zal meer gereinigd zijn

We geven je een extra tip: voeg een beetje citroensap toe aan het water. Je zal je fantastisch voelen!

Je huid zal er veel beter uitzien

Water drinken voor een mooie huid

Water drinken is goed, zowel voor de innerlijke als voor de uiterlijke gezondheid (je huid).

 • Maak je de gewoonte eigen om water te drinken dat zo vrij mogelijk is van kalk. Zo zal je lichaam zeker de positieve effecten ervaren van het meest krachtige ontgiftende middel dat er bestaat: water.
 • Uit het water neem je zuurstof op. Dit zorgt voor een soepele en veerkrachtige huid.
 • Tegelijkertijd heeft het drinken van een glas water voor de maaltijd nog een ander effect: je zal je voeding beter verteren en dus meer vitaminen, mineralen en zuurstof opnemen. Al deze effecten bevorderen de vernieuwing van huidcellen.

Lees ook dit artikel:
Haar, huid en nagels van binnenuit laten groeien

Wat zijn de andere momenten van de dag waarop het aanbevolen is om water te drinken?

's Ochtends beter opstaan

Naast het drinken van een glas water dertig minuten voor de maaltijd, is het ook een erg goed idee om wat water te drinken op de volgende belangrijke momenten van de dag:

 • Drink een glas lauw water als je ’s morgens opstaat.
 • Verlaag je bloeddruk door een beetje water te drinken voordat je een bad neemt.
 • Voor je gaat slapen, drink je ook wat water. Dit vervangt de vloeistof die je tijdens de nacht zal verliezen (maar kan er ook voor zorgen dat je ’s nachts moet plassen…).

Behandel je lichaam goed. Maak dit een onderdeel van je dagelijkse routine. 

 • Gastric emptying of a physiologic mixed solid-liquid meal.Fisher RS, Malmud LS, Bandini P, Rock E.(1982). 215-21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7083695
 • Different gastric, pancreatic, and biliary responses to solid-liquid or homogenized meals. Malagelada JR, Go VL, Summerskill WH.. (1979) 101-10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/371939