Welke voedingsmiddelen verlagen een hoge bloeddruk?

Knoflook is een van de beste voedingsmiddelen om een hoge bloeddruk te verbeteren en voor je gezondheid in het algemeen. Als je het rauw eet, kan het ook helpen bij het verminderen van je cholesterol.
Welke voedingsmiddelen verlagen een hoge bloeddruk?

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een hoge bloeddruk wordt beschouwd als een “chronische” ziekte die wordt gekarakteriseerd door een verhoging van de bloeddruk in de slagaderen. Bloeddruk wordt gemeten in twee maten: systolisch en diastolisch. Deze cijfers van de bloeddruk worden gemeten als het hart pompt en als het rust. Hoe werkt het verlagen van een hoge bloeddruk?

In dit artikel zullen we je laten zien welke voedingsmiddelen je kunt eten om een hoge bloeddruk op een natuurlijke manier te verlagen.

Wat veroorzaakt hoge bloeddruk?

Bepaalde voedingsgewoonten, genetische aandoeningen en ziektes verhogen je risico op hypertensie. Dit zijn de meest voorkomende factoren.

Natrium

Als we te veel zout eten, gaat onze bloeddruk omhoog. Een derde van de patiënten die aan hypertensie lijden, zijn gevoelig voor natrium, want het verhoogt de vochtretentie in het lichaam.

Verminderde renineproductie

Mensen met een donkere huidskleur hebben de neiging om minder renine (een stof die door de nieren wordt geproduceerd) aan te maken en dit zorgt ervoor dat ze vatbaarder zijn voor het krijgen van een te hoge bloeddruk. Het betekent ook dat reninegerelateerde medicijnen minder effectief zullen zijn.

Insuline-resistentie

Veel mensen met diabetes hebben ook last van een hoge bloeddruk. Insuline heeft het vermogen om activiteit te stimuleren in het sympathische zenuwstelsel, maar zonder verhoging van de bloeddruk. Daarom dragen insulineproblemen verder bij aan een hoge bloeddruk.

Overgewicht en obesitas

Overwicht en obesitas

Er is een verband tussen bmi en hoge bloeddruk. Het hart moet harder werken om bloed rond te pompen door aderen die vol zitten met vet. Daardoor komt er meer spanning te staan op de aderwanden.

Genetische aanleg

Er zijn een aantal genen die ertoe kunnen leiden dat je een verhoogd risico loopt op hoge bloeddruk. Er is ook een verband tussen hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Dus als je een familiegeschiedenis hebt, is de kans dat jij het ook krijgt hoger.

Leeftijd

Als je ouder wordt, loop je ook meer risico op hoge bloeddruk, omdat de aderwanden dunner worden en de bloedvaten verharden. Als de aderwanden hun elasticiteit verliezen, stroomt het bloed minder goed.

Wat moet ik eten om hoge bloeddruk te verlagen?

Zodra je de reden achter de hoge bloeddruk weet, is de volgende stap om het te verlagen. Een zoutarme, evenwichtige voeding gepaard met lichaamsbeweging en een meer ontspannen levensstijl kan helpen om deze ziekte te overwinnen.

Hier zijn enkele van de beste voedingsmiddelen om te eten als je je bloeddruk op een natuurlijke wijze wilt verminderen:

Knoflook

Knoflook

Het is perfect voor iedereen en wordt beschouwd als een super krachtig antibioticum. Het eten van één of twee teentjes knoflook per dag (beter als het rauw is) verlaagt de bloeddruk en cholesterol.

Wat dacht je van het eten van een teentje knoflook op een lege maag? Het bevat allicine, een stof met eigenschappen die een hoge bloeddruk verlagen.

Tomaat

Tomaten bevatten aminozuren die bijdragen tot het verlagen van hoge bloeddruk. Lycopeen en glutathion, stoffen die ook worden gevonden in tomaten, zijn twee krachtige antioxidanten die de bloedsomloop verbeteren.

Doe je porties tomaten rauw in salades, sappen of gazpacho.

Ananas

Deze rijke vrucht bevat bromelaïne: een enzym dat bloedklonten oplost en het bloed verdunt.

Drink minstens één keer per week ananassap of eet een paar plakjes fruit als licht dessert om te profiteren van de gunstige eigenschappen van dit tropische fruit om gebruik te maken van alle voordelige gevolgen die het heeft voor je bloedsomloop.

Banaan

Banaan

Bananen zitten vol met magnesium en kalium en worden aanbevolen voor mensen die diuretica of bloeddrukmedicijnen nemen (beide breken deze essentiële voedingsstoffen af). Ze zijn ook goed voor het voorkomen van spierkrampen en zijn een goede bron van vitaminen.

Eet bananen als snack of in smoothies.

Wortels

Wortelen zijn rijk aan vitamine C en bèta-caroteen en zijn perfect voor het voorkomen van problemen met de bloedsomloop.

Eet de wortelen rauw (geraspt bijvoorbeeld) in salades of smoothies om cholesterol te verlagen, de bloedvaten te beschermen en aderverkalking te voorkomen.

Peulvruchten

Linzen, kikkererwten, bonen, erwten… Eet ze minstens drie keer per week om je lichaam te voorzien van kalium, magnesium, B-vitamines, ijzer en vezels. Ze zijn ook rijk aan essentiële vetzuren en plantaardige eiwitten.

Kruisbloemige groenten

De hele familie van de kruisbloemige groenten, zoals broccoli, boerenkool en spruitjes, bevat antioxidanten die arteriële degeneratie voorkomen en goed zijn voor de vasculaire gezondheid.

Er zijn duizenden recepten met deze groenten, die vol glucosinolaten zitten, om de bloeddruk te beheersen.

Citroen

Deze citrusvrucht is rijk aan vitamine C en flavonoïden. Beide voedingsstoffen helpen om de bloedvaten in goede conditie te houden en voor het verbeteren van hun elasticiteit. Als gevolg wordt er minder druk op het hart gelegd.

Gebruik citroenen in saladedressings of om smaak te geven aan gerechten.

Guave

Deze rijke tropische vrucht heeft de mogelijkheid om slechte cholesterol te verminderen en goede cholesterol te verhogen. Guave kan ook bijdragen tot het verminderen van hoge bloeddruk.

Deze vrucht is heerlijk als dessert, een snack of om een natuurlijke en verfrissende smoothie te maken.

Chiazaden

Chiazaden

Chiazaden zijn een uitstekende bron van omega 3-vetzuren, vezels en magnesium (en nog meer mineralen).

Voeg een theelepel chiazaden toe aan een glas melk, yoghurt of sap en drink het bij het ontbijt. Probeer het ook als topping op desserts, salades en soepen. Vergeet echter niet om de zaden te bevochtigen met water om ze te activeren.

Kurkuma

Dit kruid heeft een karakteristieke smaak. Het bevat een aantal stoffen die triglyceriden en slechte cholesterol of LDL verminderen. Kurkuma is perfect voor het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Voeg het toe aan rijst, pasta of gebakken voedsel… Het is namelijk rijk en gezond. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Majluf-Cruz, A., & Espinosa-Larrañag, F. (2007). Fisiopatología de la trombosis. Gaceta Medica de Mexico.
  • I., M., I., S., M., U., K., Y., Y., M., M., O., … E., K. (2004). Improvement of peripheral blood circulation in mouse and human with aged garlic extract preparation combined with ginseng, oriental bezoar, antler velvet, cuscuta seed and epimedium herb. Pharmacometrics.
  • Muñoz, M. A., & Barrón, A. R. (2009). Efectos médicos del aguacate. Medicina Interna de Mexico.
  • Hernández, F., Melgarejo, P., Martínez, J. J., Martínez, R., & Legua, P. (2011). Fatty acid composition of seed oils from important spanish pomegranate cultivars. Italian Journal of Food Science.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.