Zeg met natuurlijke remedies vaarwel tegen droog haar

Heb je droog en broos haar dat makkelijk breekt? Zeg dan vaarwel tegen droog haar met deze natuurlijke remedies.
Zeg met natuurlijke remedies vaarwel tegen droog haar

Geschreven door Ekhiñe Graell

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vettig haar hebben is niet leuk, maar dat geldt ook voor droog haar. Uitgedroogd haar ziet er oud uit. Het wordt alleen nog maar slechter wanneer je het wast. De oorzaak van droog haar kan bij externe factoren liggen, zoals blootstelling aan chemische producten. Het kan echter ook een interne oorzaak hebben, zoals een bepaalde ziekte.

Maar gelukkig kan je eindelijk vaarwel zeggen tegen droog haar met deze natuurlijke remedies!

Wees voorzichtig met shampoo

Shampoo is een van de belangrijkste oorzaken van droog haar. Veel mensen denken namelijk dat schoon haar gelijk staat aan gezond haar. Shampoos bevatten echter verschillende schoonmakende bestanddelen, die agressief voor je haar kunnen zijn. Het verwijdert de natuurlijke olie van je haar, die het gezond moet houden.

De juiste shampoo kan daarentegen wel de olieklieren stimuleren. Daardoor raden we aan niet meer dan drie dagen te wachten om je haar opnieuw met shampoo te wassen. Shampoos die je dient te gebruiken bij droog haar hebben een pH-niveau liever niet hoger dan 6.

Shampoo is niet goed voor droog haar

Behandel je haar zoals het hoort

Droog haar is zeer kwetsbaar en dus moet je het met zorg behandelen.

  • Laat het zachtjes schuimen tijdens het wassen
  • Laat het niet los hangen
  • Kam er niet door met je vingers (dit zal je haar breken).

Gebruik slechts twee vingers bij het inzepen. Dit is voldoende om de olieklieren te stimuleren.

Gebruik een conditioner bij droog haar

Droog haar vraagt om een conditioner. Zoek producten met weinig of geen alcohol erin. Dit droogt het haar anders namelijk nog meer uit. Conditioners die amper geparfumeerd zijn, zullen meestal weinig alcohol bevatten. Als je haar echt zeer droog is, overweeg dan om zowel ‘s avonds als ‘s ochtends conditioner te gebruiken.

Natuurlijke conditioner voor droog haar

Behandeling met olie

Haarverzorgingsspecialisten raden aan om een behandeling met oliën te volgen om droog en beschadigd haar te herstellen. Er bestaan producten die hete olie gebruiken. De olie wordt hierbij opgewarmd en gedurende 5 tot 20 minuten (afhankelijk van de instructies op de verpakking) op het haar aangebracht.

Plaats een plastic zak of douchekapje op je hoofd terwijl de olie intrekt. Was je haar vervolgens op de normale manier met een zachte shampoo.

Borstel minder

In tegenstelling tot wat je misschien al gehoord hebt, kan overmatig borstelen je haar beschadigen en doen uitvallen. Droog en breekbaar haar is gevoeliger voor borstelen. Borstel of kam dus steeds zacht en traag en nooit wanneer je haar droog is. Zorg er dus steeds voor dat je haar nat of vochtig is.

Ook het type borstel dat je gebruikt is belangrijk. Wijdere borstels zijn hierbij beter, omdat deze minder haar afbreken.

Behandeling op basis van azijn

Behandeling op basis van azijn voor droog haar

Er bestaan vele manieren om je haar gezonder te maken met behulp van azijn. Azijn is een goede conditioner en kan helpen met het schoonmaken van je haar. Ook kan het helpen het haar opnieuw glans te geven. Het enige wat je moet doen is een eetlepel azijn toevoegen wanneer je je haar wast.

We raden je dus aan te allen tijde een fles azijn ter beschikking te hebben in de douche. Bovendien zal het ook helpen roos te voorkomen. Masseer hiervoor enkele keren per week de onverdunde azijn in je hoofdhuid voordat je je haar met shampoo wast.

Bedek je haar met een laagje appelazijn of doe het in een vernevelaar en besproei je haar ermee. Er zijn vele manieren om azijn toe te passen. Wanneer je vooral last hebt van roos of je je haar meer glans wil geven, maak dan zelf een conditioner door twee koppen water te mengen met een halve kop azijn.

Laat het enkele minuten inwerken en spoel het dan af. Indien je echter veel last hebt van roos, laat het dan een uur inwerken onder een douchekapje.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Alonso L. The hair cycle. J Cell Sci. 2006.
  • Blume-Peytavi U, Tosti A, Whiting DA, Trüeb RM. Hair growth and disorders. Hair, Hair Growth and Hair Disorders. 2008.
  • Rele AS, Mohile RB. Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage. j, Cosmet Sci. 2003;
  • Draelos ZD. Essentials of hair care often neglected: Hair cleansing. International Journal of Trichology. 2010.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.