Leer de voordelen van etherische oliën kennen

Om volledig van etherische oliën te kunnen profiteren moet je ervoor zorgen dat ze biologisch en niet synthetisch zijn. Want de synthetische soorten kunnen de gunstige eigenschappen missen.
Leer de voordelen van etherische oliën kennen

Laatste update: 25 juni, 2018

Er bestaan vele etherische oliën die verscheidene voordelen voor de gezondheid te bieden hebben. Tegenwoordig gebruiken vele mensen etherische oliën op verschillende manieren. Om die reden willen we jou in dit artikel informatie verschaffen over wat de voordelen van etherische oliën zijn en hoe je ze kan gebruiken.

Bekijk de eigenschappen en de voordelen van enkele van deze etherische oliën maar eens. Je kan dan van hun eigenschappen profiteren wanneer je een bad neemt, bij massages of bij andere verzorgingen. Want het geweldige aan deze oliën is dat je ze op vele manier kan gebruiken!

De voordelen van etherische oliën

Verder in dit artikel kan je enkele etherische oliën en hun voordelen leren kennen. Dit artikel focust niet op hun cosmetische gebruiksmogelijkheden. We bekijken hoe ze je lichamelijke en geestelijke gezondheid kunnen verbeteren.

1. Basilicum

Voordelen van etherische oliën: basilicum

Tegenwoordig hebben vele mensen last van stress, geestelijke vermoeidheid en angstgevoelens. Ze hebben meerdere zorgen die hun geestelijke gezondheid aantasten. Basilicum is een etherische olie die je algemene welzijn kan helpen.

  • Basilicum helpt om hoofdpijn te verlichten die het gevolg is van stress en angstgevoelens.
  • Bovendien is het een krachtige remedie om migraine aan te pakken.

Doe wat etherische olie op een kompres en leg het enkele minuten op je voorhoofd. Het zal elk ongemak laten verdwijnen. Andere soorten etherische oliën die ook bij stress kunnen helpen, zijn ceder en lavendel.

2. Anijszaad

Men beveelt etherische olie van anijszaad aan voor mensen die last hebben van winderigheid. In plaats van medicatie te gebruiken breng je deze etherische olie aan op de getroffen zone. Het helpt ook niet alleen bij gasvorming en buikpijn. Want deze olie kan ook vrouwen tijdens hun menstruatiecyclus helpen. Het verlicht de menstruele pijn en het ongemak.

3. Eucalyptus

Voordelen van etherische oliën: eucalyptus

In heet water geweekte eucalyptus is een oude remedie om een verstopte neus te verlichten wanneer je een verkoudheid of griep hebt. Vandaag gebruiken we het nog steeds als een heel doeltreffend middel.

Hoe gebruik je eucalyptus?

  • Gebruik deze etherische olie door water samen met enkele druppels eucalyptusolie te laten koken.
  • Na enkele minuten neem je de pan van het vuur of je zet het vuur uit. Leg dan een handdoek over je hoofd en adem de stoom in die van de pot omhoog stijgt. Let op wel dat je je niet verbrandt.
  • De aanbevolen tijdsduur voor deze methode is vijf tot tien minuten. Stoom met eucalyptus verlicht verstopping van de neus en zorgt ervoor dat je gemakkelijker kan ademen.

Tijm is een andere etherische olie die je voor dit doel kan gebruiken.

4. Munt

Ook munt is een etherische olie die nuttig kan zijn voor je geestelijk welzijn. Vele mensen hebben dwangmatige of zeurende gedachten. Die veroorzaken angstgevoelens en verhinderen dat ze van hun dagelijks leven kunnen genieten.

Een ontspannend bad met etherische muntolie helpt om je gedachten tot rust te brengen en je hoofd leeg te maken. Dit kan heilzaam zijn wanneer je een slechte dag hebt of niet in staat bent om dingen op een goede manier te verwerken.

5. Jasmijn

Voordelen van etherische oliën: jasmijn

Etherische olie van jasmijn wordt beschouwd als een afrodisiacum. Dat is de reden dat men het vaak aanbeveelt om je partner een massage te geven. Jasmijnolie is een geweldig alternatief voor massageolie. Bovendien werkt het ook stimulerend en verbetert het je gemoedstoestand. Het kan dus heilzaam zijn wanneer je motivatie mist, of wanneer je je sloom of teneergelagen voelt.

Voor etherische oliën zijn er geen tegenaanwijzingen

Het goede aan etherische oliën is dat ze geen bijwerkingen hebben. Ze brengen alleen maar positieve dingen teweeg. Etherische oliën zijn ongevaarlijk, zelfs wanneer je geen enkel effect merkt. Door middel van een diffuser kan je van de voordelen van etherische oliën genieten. Die diffusers zijn heel populair. Maar zoals we al vermeld hebben, is één van de voordelen van etherische oliën dat je ze ook rechtstreeks op je huid kan aanbrengen.

Als je bijvoorbeeld hoofdpijn hebt, dan kan je zelfs een beetje etherische olie in je haar aanbrengen en inmasseren (kies hiervoor een olie uit die speciaal voor dit doel gemaakt is). Maar je kan het ook op je voorhoofd aanbrengen als je dat liever hebt. Welke manier je ook gebruikt, je zal gelijksoortige resultaten behalen. Heb je ooit al etherische oliën gebruikt en van hun voordelen geprofiteerd? Wat was jouw ervaring? Ook interessant voor jou

Vier exfoliërende bodyscrubs gemaakt met etherische oliën
Gezonder LevenRead it in Gezonder Leven
Vier exfoliërende bodyscrubs gemaakt met etherische oliën

Kies je ingrediënten voor je bodyscrubs afhankelijk van het huidtype dat je hebt en welke resultaten je zoekt. Het zijn alle vier geweldige, goed exfoliërende bodyscrubs die je huid zachter maken!