De 8 voordelen van het drinken van basilicumthee

Naast dat het erg goed helpt om je maaltijden te verteren, helpt basilicumthee ook hoofdpijn en stress te verminderen. Probeer het eens uit!
De 8 voordelen van het drinken van basilicumthee

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Basilicum is een geurige geneeskrachtige plant die al honderden jaren wordt gebruikt in de keuken en tevens als alternatieve medicatie in de vorm van bijvoorbeeld basilicumthee. Het kruid hoort bij de Labiaceae-familie en heeft ovaal gevormde bladeren en witte of roze gekleurde bloemen die in de zomer tevoorschijn komen.

Basilicum bevat geweldige heilzame krachten dankzij de  antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Daarnaast zou het ook ook spierspasmen kunnen voorkomen.

Het heeft een hoog gehalte aan etherische olie, antioxidanten en andere voedingsstoffen, waardoor het op veel verschillende manier geweldig kan zijn voor je gezondheid.

Sommige mensen weten echter niets van deze geweldige krachten en hebben geen idee hoe gezond dit is.

Omdat basilicumthee één van de beste manieren is om je voordeel eruit te halen, willen we graag 8 redenen met je doornemen om dit elke dag te drinken. 

1. Basilicumthee kan de ademhalingsgezondheid verbeteren

Basilicumthee kan de ademhalingsgezondheid verbeteren

Basilicum zou ontzettend goed voor je ademhalingsstelsel zijn. De anti-bacteriële, reinigende en ontstekingsremmende krachten van basilicum kunnen je luchtwegen helpen schoon te houden. Het kan  de gifstoffen die griep veroorzaken verwijderen. 

Het heeft ook een slijmoplossend effect. Het helpt om slijm te verwijderen om de symptomen van bronchitis en astma te verminderen. 

Daarnaast kan het je immuunsysteem verbeteren en is het een effectieve manier om van verkoudheid en griep af te komen. 

2. Het kan je nieren beschermen

De vochtafdrijvende werking van deze thee maakt het ideaal om je nierfuncties te ondersteunen. Dit is vooral de zaak wanneer er veel vloeistoffen en gifstoffen in je nierweefsel te vinden zijn.

De ontstekingsremmende werking van basilicum kan je nieren namelijk helpen om hun werk goed te kunnen doen en kan ook infecties en nierfalen helpen voorkomen. 

Daarnaast creëren de antioxidanten een barrière om oxidatieve schade en gifstoffen weg te houden. Dit vermindert het risico op het ontwikkelen nierstenen en chronische ziekten.

Alsof dat nog niet genoeg is, verhoogt het ook de urineproductie. Dit helpt bacteriën te verwijderen die in je urinewegen groeien. 

3. Het kan stress tegengaan

Basilicumthee kan stress tegengaan

Natuurlijk basilicumextract die je binnen krijgt wanneer je het als een thee drinkt, werkt als een middel tegen stress dat je ontspant, zowel fysiek als mentaal, in een paar minuten tijd. 

Door het te consumeren in kleine hoeveelheden vermindert de productie van cortisol, het stresshormoon. Het kan daarentegen de aanmaak van het positieve hormoon endorfine bevorderen.

Aangezien het helpt om oxidatieve stress af te remmen, is het ook geweldig voor het optimaliseren van de prestaties.

4. Het kan orale infecties voorkomen

De antimicrobiële verbindingen in basilicumthee kunnen een beschermende barrière vormen tegen bacteriën die orale infecties en ziekten veroorzaken. 

De dieptereiniging in je mond helpt de resten van voedsel waar bacteriën zich kunnen voortplanten te verwijderen. 

Het is zelfs een thuisbehandeling voor een slechte adem en gingivitis. Het kan namelijk halitose neutraliseren en ontstekingen verminderen.

5. Het kan hoofdpijn verlichten

Basilicumthee kan hoofdpijn tegengaan

Basilicumthee is een effectief middel tegen spanningshoofdpijn die jou ervan weerhoudt de dag door te komen.

De ontstekingsremmende en rustgevende eigenschappen kunnen namelijk de zuurstofopname van de cellen helpen te optimaliseren en de doorbloeding te verbeteren. 

Dit gebeurt door zowel de thee te drinken als door hete kompressen met basilicumthee aan te brengen. 

6. Het kan voortijdige veroudering voorkomen

Dankzij zijn hoge gehalte aan flavonoïden en taninen, maakt het basilicumthee uitermate geschikt om vroegtijdige celveroudering tegen te gaan. 

Deze substanties, samen met de etherische olie, kunnen weefsel tegen afbraak beschermen die wordt veroorzaakt door vrije  radicalen. Hierdoor kun je ook ernstige ziekten voorkomen.

Tegelijkertijd is het erg goed voor je huid. Het beschermt de huid tegen rimpels en vlekken die door het ouder worden ontstaan. 

7. Het kan de spijsvertering verbeteren

Basilicum is goed voor je spijsvertering en kan buikpijn, overmatig gas en ontstekingen onder controle houden.

Het consumeren van de thee voedt gezonde darmbacteriën en helpt het afval te verwijderen.

Het is een geweldige remedie voor de spijsvertering na een zware maaltijd. Dit komt doordat het helpt de pH in de maag te reguleren en de overmatige productie van zuren vermindert.

8. Het kan ontstekingen onder controle houden

Het dagelijks drinken van deze thee is een goede manier om de lichaamsprocessen te ondersteunen, vooral wanneer je letsel of artritis hebt.

Basilicum kan ontstekingen verminderende verwijdering van overtollige vloeistoffen stimuleren en pijn verlichten. 

Ben je klaar voor een kopje basilicumthee? Koop wat verse basilicum op de markt, maak deze thee dagelijks en geniet van de vele voordelen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mora E, Moschella F, Navarro D, Reyes E, Vargas M. Dieta, estado nutricional y riesgo de cáncer. Arch Venez Puer Ped. 2014;  77(4): 202-209.
  • Murillo E, Fernandez K, Sierra D, Viña A. Caracterización físico-química del aceite esencial de albahaca. II. Rev. Colomb. Quim. 2004; 33(2):139-48.
  • Sánchez Govín E, Leal López I, Fuentes Hernández L, Rodríguez Ferrada C. Estudio farmacognóstico de ocimum basilicum l. (albahaca blanca). Rev Cubana Farm. 2000;  34(3): 187-195.
  • Urdaneta-Laffita I, Padró-Rodríguez L, Tur-Naranjo E, Nápoles-Garzón I. Etnofarmacología de plantas medicinales con efectos sedantes en la comunidad Songo, Santiago de Cuba. Orange Journal. 2022; 3(6): 4-13.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.