Trucs om slaapapneu te bestrijden

Lijd jij of je geliefde aan slaapapneu? Ontdek gezonde, natuurlijke trucs om deze slaapaandoening te bestrijden.
Trucs om slaapapneu te bestrijden

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

In dit artikel willen we je wat trucs leren, zodat je de effecten van slaapapneu kunt bestrijden of zelfs voorkomen.

Slaapapneu is een aandoening die verhindert dat je tijdens je slaap goed ademhaalt. Je ademhaling kan zelfs meerdere secondes stoppen gedurende de nacht. Dat kan eenmaal gebeuren, maar ook diverse keren.

Het is een gebruikelijk probleem bij mensen met astma of longaandoeningen. Zoals je je kunt voorstellen, kan dit diverse gezondheidsproblemen veroorzaken.

Het kan gebeuren dat je meer dan 30 keer per uur ophoudt met ademhalen, maar na een pauze gaat je ademhaling weer gewoon verder. Soms komt de ademhaling weer op gang met een flinke snurk of met het geluid alsof diegene stikt. Helaas kan slaapapneu je vrienden en familie ook flink storen.

Trucs om slaapapneu te bestrijden

Maak een slaapschema

De meest gebruikte manier om slaapapneu te bestrijden, is een slaapschema. Zorg ervoor dat de tijden waarop je slaapt steeds hetzelfde zijn. Dit laat je lichaam een lichtere soort slaap ingaan.

Onthoud dat als je niet regelmatig en comfortabel slaapt, dit de kans groter maakt dat je spieronregelmatigheden en ademhalingsproblemen krijgt.

Probeer echt zeven tot acht uur slaap per nacht te pakken en ontwikkel een speciaal slaapschema voor jezelf.

Verlies gewicht

Gewicht Verliezen

 

Overgewicht heeft een connectie met slaapapneu. Dit komt omdat je lichaam overbelast wordt door onnodige lichaamsmassa. Vet verzamelt zich bij je keel en nek. Dit is gevaarlijk, omdat het je luchtwegen blokkeert. Het veroorzaakt snurken en verhindert je longen om optimaal te werken.

Het beste wat je kunt doen, is je voedingsgewoontes aan te passen. Je zou natuurlijke voedingsmiddelen moeten toevoegen en zoveel mogelijk moeten bewegen.

Het proces om gewicht te verliezen kost veel inspanning, met name als je al langere tijd slechte gewoontes hebt. Daarom is het beter om rustig te beginnen en stukje bij beetje te veranderen.

Slaap op je zij

Als je op je rug slaapt, is het veel moeilijker voor je ademhalingsstelsel om de problemen van slaapapneu te bestrijden. Een geblokkeerde luchttoevoer hoort hier ook bij.

Je tong en het zachte weefsel in je keel zakken automatisch. Als je op je rug slaapt, zakken ze naar achteren en dit blokkeert je luchttoevoer en veroorzaakt snurken.

Om op je zij te slapen, kun je een kussen tussen je knieën doen voordat je gaat slapen. Dit weerhoudt je ervan om van positie te veranderen als je slaapt en het is beter voor je rug.

Het is belangrijk dat je altijd probeert te voorkomen dat je op je buik of je rug draait. Deze twee posities veroorzaken onderbroken nachten. Daarnaast zal je veel erger snurken in deze houdingen.

Misschien ook interessant om te lezen:
De voordelen van slapen op de linkerzij

Voeg trainen toe aan je dagelijkse routine

Oefeningen

Zoals we reeds aangaven, is gewichtsverlies belangrijk om slaapapneu te bestrijden. Je kunt onmogelijk gewicht verliezen als je geen bewegingsvormen in je dagelijkse routine opneemt. Bovendien versterkt langdurig trainen je ademhalingsspieren en luchtwegen.

En alsof dat nog niet genoeg is: als je beweging onderdeel van je dag maakt, help je je lichaam mee om later beter uit te rusten. Dat betekent dat je veel makkelijker in slaap valt als je probeert te gaan slapen.

Zorg ervoor dat je genoeg magnesium binnenkrijgt

Slaapapneu tast voornamelijk de spieren in het bovenste deel van je keel aan. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat zij hun werk kunnen doen.

Magnesium is een essentieel mineraal dat spieren in je hele lichaam beïnvloedt. Daarom moet je ervoor zorgen dat je de goede hoeveelheid binnen krijgt.

Je kunt magnesiumsupplementen nemen of voedingsmiddelen zoals:

  • Bladgroentes
  • Bananen
  • Bonen
  • Avocado’s
  • Diverse soorten noten en zaden

Onze aanbeveling is dat je voldoende voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan magnesium. Dit is de beste optie om gezond te blijven zonder te veel geld uit te hoeven geven aan pillen.

Vermijd tabak

Roken

Roken is een van de hoofdoorzaken van slaapapneu. Dit geldt met name voor obstructieve slaapapneu. De chemicaliën in tabaksrook veroorzaken constrictie, ontstekingen en irritatie van je luchtwegen.

Als je wilt stoppen met snurken, zou stoppen met roken een van de eerste dingen moeten zijn die je probeert. Het beste is om sigaretten, sigaren en pijp in alle vormen te vermijden. Als je echt iets in je mond wilt hebben, probeer dan eens elektronische sigaretten.

Zing

Misschien had je deze tip niet verwacht, maar zingen versterkt het zachte weefsel in je keel en je gehemelte.

Door je spiercontrole in dit gebied te verbeteren, verklein je de kans dat je luchtwegen worden geblokkeerd. Dit komt tenslotte door slappe of luie spieren.

Nu je dit weet, zing eens af en toe een liedje. Het maakt niet uit of je een goede stem hebt. Het enige dat je hoeft te doen, is je favoriete liedje uit te kiezen en dit onder de douche te zingen. Onthoud ook dat zingen je helpt om op natuurlijke wijze van je stress af te komen.

Uitgelichte afbeelding met dank aan wikiHow.com 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.