Tips en huismiddeltjes om te stoppen met snurken

Gesnurk kan erg vervelend zijn voor zowel de mensen die snurken als de mensen die er naast liggen. Lees dit artikel om je te helpen te stoppen met snurken.
Tips en huismiddeltjes om te stoppen met snurken

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er zijn veel mensen die snurken en er zijn ook veel mensen die willen stoppen met snurken. Geschat wordt dat ongeveer 45% van de volwassenen minstens één keer in de zoveel tijd snurkt.

Wanneer je snurkt, vibreren je tong, gehemelte en huig tegen je amandelen. In sommige gevallen kun je zeggen dat snurken een teken is dat je last hebt van overgewicht of obesitas. Ook wordt snurken geassocieerd met:

 • verkoudheid
 • allergieën
 • het drinken van te veel alcohol voor het slapengaan
 • roken

Wat de oorzaak ook is, gesnurk kan erg vervelend zijn voor de mensen die er naast moeten liggen en die het moeten verduren. Bovendien hebben sommige mensen die snurken last van een slechte slaapkwaliteit, omdat ze zichzelf meerdere keren per nacht wakker maken.

Hoewel het moeilijk is om te stoppen met snurken op het moment dat het zich voordoet, kun je dit probleem wel op meerdere natuurlijke manieren verzachten. Als je erachter bent gekomen dat je regelmatig snurkt, dan is het verstandig om je dokter te raadplegen om mogelijke problemen met je luchtwegen uit te sluiten.

Tips om te stoppen met snurken

Snurkende Partner

Slaap op je zij

Wanneer je op je rug slaap, dan zakken je tong en gehemelte naar achteren richting je keel, waardoor de luchtwegen geblokkeerd worden en je zult beginnen te snurken.

Als het niet lukt om op je zij te te blijven liggen als je slaapt dan zijn er enkele trucjes die je hierbij kunnen helpen. Denk hierbij aan het slapen met een tennisbal vast gemaakt aan de achterkant van je pyjama. Wanneer je tijdens je slaap op je rug draait, zal de tennisbal ongemak veroorzaken, waardoor je zo weer terugrolt op je zij.

Gebruik extra kussens

Probeer te slapen met meerdere kussens, zodat je hoofd hoger ligt dan de rest van je lichaam. Dit zorgt er namelijk voor dat je luchtwegen geopend blijven. Dit kan voorkomen dat je gaat snurken.

Val af

Als je last hebt van overgewicht of obesitas, dan is het uiterst belangrijk om alle opties te overwegen voor gewichtsverlies als je echt graag wilt stoppen met snurken. Overgewicht veroorzaakt een hoop gezondheidsproblemen. Het is één van de hoofdoorzaken van gesnurk.

Stop met roken

Van roken raken de bovenste luchtwegen geïrriteerd en ontstoken, waardoor je harder zult snurken. Het vermijden van sigaretten is een goed idee als je wilt stoppen met snurken. Het is ook een goed idee als je de algehele kwaliteit van je leven wilt verbeteren.

Vermijd alcohol voor het slapengaan

Als je minder dan drie uur voor het slapengaan alcohol drinkt, dan zal dit ervoor zorgen dat je tong, amandelen en je gehemelte meer ontspannen zullen zijn. Dit kan een luidruchtige vibratie veroorzaken, elke keer wanneer je inademt tijdens het slapen.

Effectieve middelen tegen snurken

Peterseliethee

Gorgelen met munt

Wanneer gesnurk veroorzaakt wordt door een verkoudheid of allergie, dan kan het helpen om voor het slapengaan te gorgelen met munt. Om dit te doen, voeg je een druppel pepermuntolie toe aan een glas koud water en neem je hier een slok van om mee te gorgelen – slik het niet door. Een andere optie is gorgelen met muntthee.

Misschien ook interessant om te lezen:
Bestrijd de symptomen van verkoudheid in 24 uur

Brandnetelthee

Wanneer gesnurk veroorzaakt wordt door een allergie of andere problemen met de luchtwegen dan is het belangrijk om je slaapkamer goed te luchten en alle vormen van stof of viezigheid te verwijderen. Drink daarnaast ook een kop brandnetelthee.

Voeg hiervoor simpelweg een theelepel gedroogde brandnetelblaadjes toe aan wat kokend water. Dek het water af en laat de blaadjes vijf minuten trekken. Brandnetel wordt beschouwd als natuurlijke antihistamine.

Ui

Een klassieke manier om snurken tegen te gaan is een ui doormidden snijden, er een klein beetje zout over strooien en de ui vervolgens in de buurt van je hoofdeinde leggen. Er is geen wetenschappelijk bewijs, maar wat let je om het eens uit te proberen?

Zout en baking soda

Wanneer je problemen hebt met snurken, dan kan deze remedie helpen een verstopte neus en verstopte luchtwegen tegen te gaan.

Meng simpelweg een kop water op kamertemperatuur met een halve theelepel zout en een snufje baking soda. Spoel de neusgaten schoon door met een beetje van dit mengsel in de neus te spuiten. Doe dit vlak voor het slapengaan.

Olijfolie en roux

Om deze natuurlijke remedie te maken doe je:

 • 50 gram roux in een pot.
 • Bedek de roux vervolgens met olijfolie.
 • Dek de pot af en bewaar deze twee weken lang op een koele, donkere plek.
 • Na twee weken smeer je elke avond voor het slapengaan een beetje van dit mengsel op je neusbrug, nek en keel.

Lichaamsbeweging

Naast gewichtsverlies, één van de manieren om snurken tegen te gaan, kan ook dagelijks zingen en voldoende lichaamsbeweging een goede manier zijn om dit vervelende probleem te verlichten. Begin door minstens dertig minuten per dag te bewegen. Je zult al snel verschil merken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Armero, M. (2018). Aprendiendo a vivir. Uno Editorial.
 • Borysenko, J. (1990). Guilt is the teacher, Love is the lesson. Hachette Book Group.
 • Casarjian, R. (2005). Perdonar: Una decisión valiente que nos traerá la paz interior. Ediciones Urano.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.