5 problemen die veroorzaakt worden door slecht slapen

Slecht slapen is een veelvoorkomend probleem voor volwassenen en het kan door verschillende redenen veroorzaakt worden. Daarnaast kan slecht slapen erg schadelijk voor je gezondheid zijn. Daarom zullen we in dit artikel vijf veelvoorkomende symptomen bespreken, die veroorzaakt worden door onvoldoende of het verkeerde type slaap.

1. Vatbaarder voor ziektes

Eén van de meest duidelijke symptomen die aangeeft dat je slecht of erg weinig slaapt, is dat je immuunsysteem verzwakt. Hierdoor word je vatbaarder voor ziektes, vooral degenen die veroorzaakt worden door virussen en bacteriën, zoals griep.

Het immuunsysteem wordt het meeste beïnvloed door een kwalitatief slechte slaap. Wanneer je beter slaapt, is het bijna gegarandeerd dat je minder ziektes zal hebben en je je veel beter zal voelen.

2. Veranderingen in je slaapschema

wekker

Wanneer je slecht slaapt, verandert je slaapcyclus en -schema vaak. Daarom is moeite hebben met in slaap vallen een duidelijk teken dat je slecht slaapt. Daarnaast word je mogelijk ook veel eerder wakker dan je wekker, wat betekent dat je niet de hoeveelheid hebt geslapen die je lichaam nodig heeft. Dit alles heeft andere gevolgen, die erg gevaarlijk voor je lichaam kunnen zijn. Daarom moet je hier goed op letten, aangezien de meeste personen er geen rekening mee houden.

3. Chronische vermoeidheid

Chronische vermoeidheid is nog één van de consequenties en symptomen van slecht slapen. Dit betekent dat je langer last hebt van vermoeidheid en je er ook vaker mee te kampen hebt. Deze vermoeidheid voorkomt dat je verscheidene activiteiten (goed) uit kan voeren. Vaak presteer je hierdoor slecht op het werk of kan je de normale activiteiten niet uitvoeren. Constant moe zijn kan bijvoorbeeld ongelukken op het werk veroorzaken en andere dingen die je leven in gevaar kunnen brengen.

4. Maagproblemen

darmgassen

Slecht slapen heeft ook gevolgen voor je spijsverteringsstelsel, vooral bij vrouwen. Wanneer dat gebeurt, heb je vaak last van diarree en constipatie, omdat je normale spijsverteringscyclus veranderd is. Het is ook niet ongewoon om een opgeblazen maag en slechte vertering na het eten te hebben. Sommige aandoeningen, zoals gastritis en colitis, kunnen hier ook aan gerelateerd zijn.

5. Zoet voedsel eten

Omdat je een gebrek aan energie hebt, zorgt niet voldoende slapen ervoor dat je hunkert naar voedingsmiddelen die rijk zijn aan suikers, voornamelijk snoepjes. Als je dit soort voedsel overmatig consumeert en zeer waarschijnlijk zonder reden aankomt, dan is dit mogelijk een symptoom dat je slecht slaapt.