Zeven symptomen van stress die je niet mag negeren

Weet jij wat de symptomen van stress zijn? Stress kan namelijk symptomen veroorzaken die je er in eerste instantie niet meteen mee zou associëren, maar niet weg zullen gaan tot je een oplossing vindt voor je probleem.
Zeven symptomen van stress die je niet mag negeren

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Stress is een natuurlijk lichamelijk proces. Wanneer je bepaalde externe omstandigheden ervaart, genereert dit een fysiologische of psychologische reactie. Deze reactie bestaat uit een reeks symptomen van stress die jouw normale emotionele balans kunnen verstoren. Elke situatie die een bedreiging of uitdaging vormt gaat namelijk gepaard met een lichamelijke, mentale of gedragsmatige reactie.

Deze symptomen vinden hun oorsprong in het menselijke overlevingsinstinct, waar ook organen als de hersenen en het hart bij betrokken worden.

Hoewel stress soms slechts een reactie is op veranderingen in iemands omgeving, kan het een ernstig probleem worden als de symptomen alsmaar terugkeren.

Wat vooral zorgwekkend is, is dat tegenwoordig een hoop van de symptomen van stress gewoon worden genegeerd. Daardoor gaan ze bij veel mensen over in chronische problemen.

Het is daarom van essentieel belang om te weten wat de symptomen van stress zijn en hoe je lichamelijke reacties op stress kunt herkennen.

Kom meer te weten!

Zeven symptomen van stress

1. Hoofdpijn

Vrouw Die Last Heeft Van Hoofdpijn Als Een Van De Symptomen Van Stress

Veel gevallen waarin een volwassene steeds last heeft van hoofdpijn, hebben te maken met een voortdurende blootstelling aan stress.

Iemands emotionele staat kan ervoor zorgen dat zijn bloedvaten samentrekken. Daardoor wordt de bloedtoevoer naar de hersenen belemmerd en gaat  de spanning in het lichaam omhoog.

Wanneer dit zich chronisch of regelmatig voordoet, kan het zelfs gepaard gaan met gevoeligheid voor licht, prikkelbaarheid en problemen met het gezichtsvermogen.

2. Spijsverteringsproblemen

Spijsverteringsproblemen worden vaak genegeerd als het aankomt op stress. De meeste mensen associëren dit soort problemen namelijk eerder met maagproblemen of slechte eetgewoonten.

In werkelijkheid zijn deze twee problemen echter nauw met elkaar verbonden: het spijsverteringssysteem is sterk verbonden met de neurotransmitters in de hersenen.

Een overmatige productie van cortisol, het stresshormoon, zorgt ervoor dat de productie van zure uitscheidingen omhoog gaat en veroorzaakt daardoor problemen als reflux en indigestie.

Het kan er ook voor zorgen dat iemand regelmatig last krijgt van buikpijn, met misselijkheid en braken als gevolg.

3. Overmatige haaruitval

Vrouw Die Een Pluk Haar Uit Haar Borstel Haalt Omdat Ze Last Heeft Van Haaruitval Als Een Van De Symptomen Van Stress

Het is normaal om per dag een bepaalde hoeveelheid haren te verliezen. Stress kan er echter voor zorgen dat je heel veel haar verliest. Daarnaast kan stress het moeilijker maken  om nieuw haar te laten groeien.

Hormonale veranderingen die opgewekt worden door voortdurende stress, kunnen de bloedsomloop in je hoofdhuid aantasten. Dit zorgt ervoor dat zuurstof niet bij de hoofdhuidcellen terecht kan komen. Daardoor kan  je haar niet naar behoren voorzien worden van voedingsstoffen.

Stressgerelateerde haaruitval kan merkbaar zijn over je hele hoofd, of alleen bepaalde delen.

Hoe dan ook zul je merken dat je snel steeds meer haar begint te verliezen. En hoewel sommige producten misschien behulpzaam kunnen zijn om haaruitval tegen te gaan, zul je toch echt een manier moeten vinden om met je stress om te gaan om dit probleem werkelijk onder controle te krijgen.

4. Pijn in de onderrug

Pijn in de onderrug is een veelvoorkomend symptoom bij mensen wiens baan en levensstijl vereist dat ze te lang achter elkaar in dezelfde houding blijven zitten.

Het wordt veroorzaakt door spanning in de spieren. Maar ook door een slechte bloedsomloop, iets dat vaak verbonden is aan een slechte lichaamshouding.

Stress kan echter ook een van de onderliggende oorzaken zijn, aangezien het stijfheid en pijn verergert.

5. Huidaandoeningen

Huidproblemen Kunnen Ook Symptomen Van Stress Zijn

Stress wordt vaak over het hoofd gezien als een van de mogelijke oorzaken van huidaandoeningen die onze uitstraling aantasten.

Dit soort aandoeningen zijn meestal het gevolg zijn van omgevingsfactoren, zoals blootstelling aan de zon of gifstoffen. Maar je lichamelijke en emotionele toestand kunnen in sommige gevallen ook de boosdoener zijn.

Stress zorgt ervoor dat je huid geleidelijk aan zwakker wordt, waardoor deze gevoeliger wordt voor beschadiging.

Daarom kunnen symptomen van stress zich manifesteren in de vorm van problemen als:

  • Eczeem
  • Psoriasis
  • Irritatie en roodheid
  • Allergieën en acne-aanvallen

6. Ontstekingen in de handen

Wanneer stress slecht gehandhaafd wordt, kan dit zelfs ontstekingsreacties in het lichaam opwekken.

Het hebben van opgezwollen, pijnlijke handen, zonder duidelijke reden, kan een indicatie zijn dat je last hebt van ongecontroleerde stress.

Hoewel het belangrijk is om na te gaan of het symptoom niet mogelijk ook veroorzaakt kan worden door andere problemen, zoals artritis, is het vaak zo dat een groot deel van deze problemen verdwijnen wanneer iemand een manier heeft gevonden om met zijn stress om te gaan.

7. Veranderingen in de eetlust

Vrouw Die Erg Veel Trek Heeft In Junkfood Als Een Van De Symptomen Van Stress

Sommige mensen krijgen minder eetlust wanneer ze veel stress ervaren. Anderen hebben juist voortdurend de drang om allerlei calorierijke voedingsmiddelen naar binnen te werken.

Dit wordt veroorzaakt door onevenwichtigheden in het zenuwstelsel, die ervoor zorgen dat de hersenen reageren met dit soort hunkeringen.

Het is van essentieel belang om hier goed op te letten, aangezien dit symptoom kan leiden tot voedingstekorten, of juist tot overgewicht en obesitas.

Komen deze symptomen van stress je bekend voor? Zo ja, tref dan de juiste maatregelen om dit probleem zo snel mogelijk onder controle te krijgen. Hoewel het normaal is om soms stress te ervaren, is het toch belangrijk om stress te behandelen, om gezondheidsproblemen die meer zorg vereisen te kunnen voorkomen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.