Zeven tips om haaruitval te voorkomen

Om haaruitval te voorkomen, kun je de bloedsomloop verbeteren en de haargroei stimuleren door je haar dagelijks te borstelen en je hoofdhuid te masseren.
Zeven tips om haaruitval te voorkomen
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 23 oktober, 2018

Veel mensen hebben last van haaruitval zonder hier een oplossing voor te kunnen vinden. Dit kan verbonden zijn aan factoren als hormonen, genen, stress, voeding etc. Wat kan je dan doen om haaruitval te voorkomen?

Borstel met Haar

In dit artikel delen we een paar effectieve en natuurlijke tips die je kunnen helpen haaruitval te voorkomen en je hoofdhuid te stimuleren om de haargroei te versnellen en het haar gezond te houden.

Is het mogelijk om haaruitval te voorkomen?

Elk geval is anders en het is noodzakelijk om eerst te achterhalen waarom je last hebt van haaruitval.

Soms kan haaruitval verbonden zijn aan tijdelijke periodes waarin iemand slecht eet, veel last heeft van stress of wanneer er tijdelijk een verandering plaats vindt in de werking van de schildklier. In dit soort gevallen bestaan er gepersonaliseerde behandelingen die zeer effectief en geschikt zijn.

In andere gevallen kan er juist sprake zijn van een belangrijke gezondheidsaandoening of een genetische aandoening. Dit zijn problemen die moeilijker op te lossen zijn. Door echter de tips in dit artikel op te volgen kun je al in een korte tijd veel verbetering teweeg brengen.

Dit advies is ook handig voor mensen die geen last hebben van haaruitval, maar graag willen dat hun haar sneller en dikker groeit.

Vergeet niet om ook dit artikel te lezen: 7 natuurlijke middelen voor gezond haar

Ontspan je hoofdhuid

Hoofdmassage

Tegenwoordig ervaren we allerlei spanningen in verschillende delen van ons lichaam. Een van deze delen is de hoofdhuid. Deze spanning belemmert de bloedtoevoer naar de haarwortels, waardoor je last kunt krijgen van haaruitval, zwakke haren, grijze haren, vette haren en roos etc.

De eerste stap om deze spanningen tegen te gaan houdt in dat je je hoofdhuid elke dag even masseert. Dit zou geen oppervlakkige massage moeten zijn, maar juist een iets intensere massage, waarbij je probeert om het oppervlak van je hoofdhuid heen en weer te bewegen en te ontspannen.

Dit is een zeer ontspannende massage. Ideaal om elke avond even vijf tot tien minuutjes te doen voordat je naar bed gaat.

De hoofdhuid stimuleren met munt en kaneel

Wanneer je je hoofdhuid masseert, kun je deze massage ondersteunen door gebruik te maken van natuurlijke producten die de bloedstroom stimuleren. Een simpele optie is om gebruik te maken van twee etherische oliën die beide stimulerende eigenschappen hebben: munt en kaneel.

Beide oliën geven de bloedsomloop een boost, maar wel op een heel tegenovergestelde manier. De muntolie verkoelt namelijk, terwijl de kaneelolie juist verwarmt. Door deze twee ingrediënten dan ook met elkaar te combineren, creëer je een zeer gunstig warm-koud effect.

Je zou deze oliën echter wel altijd in kleine hoeveelheden moeten gebruiken, samen met een hydraterende basis:

  • 2 eetlepels aloëveragel of extra vierge kokosolie
  • 5 druppels etherische muntolie
  • 5 druppels etherische kaneelolie

Ga voor natuurlijke producten

Om goed voor je lichaam te zorgen, is het belangrijk om voor je gezondheid of je schoonheid altijd producten te kiezen die zo natuurlijk mogelijk zijn. In het geval van haar zou je altijd producten moeten kiezen die geen conserveringsmiddelen (parabenen) en sterke sulfaten, zoals natriumsulfaat, bevatten.

Natuurlijke en biologische producten zijn over het algemeen verkrijgbaar bij drogisterijen en reformwinkels.

Borstel je haar elke dag

Haar Borstelen

Dit lijkt misschien erg vanzelfsprekend, maar je haar borstelen is een manier om de bloedsomloop in je hoofdhuid te stimuleren en de oliën op je hoofdhuid te verspreiden, zodat je haar meer glanst.

Gebruik hiervoor een borstel van goede kwaliteit die gemaakt is van natuurlijke materialen, bijvoorbeeld een houten borstel met natuurlijke haren gemaakt van plantaardige of dierlijke materialen.

Het is belangrijk om je haar elke dag in alle richtingen te borstelen.

Houd een gebalanceerd dieet aan

Het is van essentieel belang om een gebalanceerd dieet aan te houden dat rijk is aan vitaminen, mineralen, eiwitten en vetzuren, zodat je haar alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt.

Een gebalanceerd zou de volgende producten moeten bevatten:

Ga ondersteboven hangen om haaruitval te voorkomen

Handstand

Omgekeerde posities waarbij het hoofd lager hangt dan de rest van het lichaam zijn zeer gunstig voor de gezondheid en zeker om haaruitval te voorkomen.

De houding hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Je kunt gewoon op je rug op je bed liggen en met je hoofd achterover over de rand hangen of gebruik maken van een gymnastiektoestel.

Het is al voldoende om dit vijf tot tien minuten per dag te doen. Bouw dit wel geleidelijk op. Het is beter om dit niet te doen net na het eten of tijdens de menstruatie.

Zeg maar dag tegen stress

Tot slot is het belangrijk om je eraan te herinneren dat stress een van de ergste gezondheidsproblemen is waar je last van kunt hebben. Het zorgt er namelijk voor dat ons hele lichaam uit balans raakt en kan verschillende aandoeningen veroorzaken, zoals onder andere haaruitval. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • García, M. G. O., del Campo, A. M., Acar, M. R., & Peralta, M. L. (2013). Factores psicológicos asociados con la alopecia areata. Dermatol Rev Mex57(3), 171-177.
  • Rusting, R. L. (2001). Crecimiento y caída del pelo. Investigación y ciencia, (299), 56-63.
  • Sarria, I. (2016). Caída del cabello: estrategias terapéuticas. El farmacéutico: profesión y cultura, (540), 24-30.
  • Tapia, A. G., & González-Guerra, E. (2013). Los cambios estacionales del cabello: hasta dónde la verdad de la caída otoñal. Medicina Cutánea Ibero-Latino-Americana41(3), 95-96.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.