Zeven natuurlijke manieren om psoriasis tegen te gaan

Mensen die de kans hebben om in de zee te zwemmen, hebben vast wel gemerkt hoe goed zeewater is om psoriasis tegen te gaan en hun haar en huid gezond te maken.
Zeven natuurlijke manieren om psoriasis tegen te gaan
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 03 oktober, 2018

Psoriasis is een huidaandoening die roodheid, schilfering, ontstekingen, pijn en jeuk kan veroorzaken op bepaalde delen van het lichaam, zoals de ellebogen, knieën of hoofdhuid.

Bij mensen die last hebben van deze aandoening worden huidcellen heel snel vernieuwd, waardoor ze zich opstapelen en vervelende symptomen veroorzaken.

In dit artikel delen we zeven zeer effectieve, natuurlijke tips om voor eens en voor altijd van psoriasis af te komen.

Zeven natuurlijke manieren om psoriasis tegen te gaan

1. Ontgiften

Water met citroen en komkommer in een fles

De huid van mensen die last hebben van psoriasis zit vaak vol gifstoffen. Daarom is het belangrijk om je lever, nieren en darmen minstens één keer per jaar goed te reinigen. Dit zijn namelijk de organen die er verantwoordelijk voor zijn om gifstoffen uit je lichaam te verwijderen. Hierdoor zal de last voor je huid minder worden.

Bij natuurwinkels zijn verschillende supplementen (bijvoorbeeld kruidentheëen en siropen) verkrijgbaar om je lichaam te zuiveren. Kies zelf het supplement dat het beste bij je eigen leefstijl past.

Wanneer je je lichaam zuivert, is het vooral van essentieel belang om gedurende de dag veel water te drinken, met name op een lege maag, om ervoor te zorgen dat je darmen goed blijven functioneren.

Meestal duurt het tussen de vijftien dagen of een maand om je lichaam te zuiveren en het is het beste om dit zowel in de lente, als in de herfst te doen.

2. Reguleer je darmen

Je darmen zijn nauw verbonden aan je huid en je immuunsysteem, waardoor ze een directe invloed hebben op psoriasis. Het is dan ook belangrijk om goed op de werking van je darmen te letten en je bewust te zijn van mogelijke darmstoornissen.

Mocht je last hebben van een bepaalde darmstoornis, dan is het belangrijk om na te gaan hoe je dit probleem het beste kunt behandelen:

  • Constipatie: lijnzaad en chiazaad geweekt in water, pruimen, kiwi’s, appels met schil, zeewater.
  • Diarree: groene thee, kool, eetbare witte klei.
  • Afwisseling tussen constipatie en diarree: kuzu, psylliumschil, agar agar.

3. Vermijd gluten en zuivel

Vrouw houdt brood naast de darmen

Psoriasis is ook nauw verbonden aan de dingen die je eet, met name voedselintoleranties. Mensen die last hebben van deze huidaandoening zouden zelfs een voedselintolerantie kunnen hebben zonder zich hier bewust van te zijn, omdat hun symptomen verward worden met andere stoornissen, zoals migraine, indigestie, darmproblemen of angst.

De meest voorkomende voedselintoleranties zijn een glutenintolerantie (gluten zit vooral in granen als tarwe) en een lactose-intolerantie (lactose zit vooral in melk). Wij raden daarom aan om deze producten een maand uit je dieet te verwijderen om te zien of je toestand hierdoor verbetert.

4. Kleinere porties

Sommige mensen zijn erachter gekomen dat ze psoriasis effectief tegen kunnen gaan door dit simpele, maar toch geweldige advies op te volgen: kleinere porties eten.

Dit betekent dat ze nooit meer eten dan nodig is. Probeer dus te stoppen op het punt dat je in principe nog wel wat zou kunnen eten, maar eigenlijk wel al verzadigd bent.

Een truc om je hierbij te helpen is elke dag een nieuw gerecht maken, door verschillende ingrediënten met elkaar te combineren of door slechts één ingrediënt te kiezen, en alleen datgene op te eten wat op je bord ligt.

Eet langzaam, kauw zorgvuldig en geniet van elke hap. Na je maaltijd kun je een kopje thee drinken om de spijsvertering te ondersteunen.

5. Maak gebruik van zeewater

Zeewater kan echt wonderbaarlijk zijn, zowel bij inwendig als bij uitwendig gebruik. Mensen die de kans hebben om in de zee te zwemmen, hebben vast wel gemerkt hoe gunstig dit is. Zwemmen in de zee kan psoriasis tegengaan en de gezondheid van je haar verbeteren.

Als je helaas geen mogelijkheid hebt om in de zee te zwemmen, dan zou je kunnen proberen om zeewater te verkrijgen, zodat je dit uitwendig op je huid kunt aanbrengen door je huid er elke dag een beetje mee in te spuiten.

Je kunt het in sommige winkels ook kopen om mee te koken, als vervanging voor zout.

6. Zoethoutbaden

Zoethout en specerijen

Als je op zoek bent naar een effectievere manier om psoriasis tegen te gaan, dan kun je eens proberen om een bad te nemen in een infusie van geconcentreerde zoethout. Deze infusie heeft een ontstekingsremmende en pijnstillende werking. Zoethout staat zelfs bekend als natuurlijk cortison.

Het water zou heet moeten zijn, maar wel aangenaam, en je zou er minstens een half uur in moeten blijven liggen.

7. Supplementen

Er bestaan drie supplementen die niet kunnen missen in het geval van psoriasis:

  • Biergist: een geweldig zuiverend middel voor de huid dat rijk is aan vitamines en mineralen.
  • Lijnzaadolie: een plantaardige olie die rijk is aan essentiële vetzuren.
  • Brandnetel: een kruid dat krachtige zuiverende eigenschappen heeft voor de huid. Je kunt brandnetel vers of gedroogd consumeren, in de vorm van een capsule of in de vorm van thee. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.