Psoriasis onder controle houden

Psoriasis is een huidziekte die zowel bij mannen als vrouwen regelmatig voorkomt. Artsen zeggen dat er geen goede kuur voor deze ziekte bestaat. Desondanks zijn er wel enkele natuurlijke middelen die psoriasis onder controle kunnen houden.
Psoriasis onder controle houden

Laatste update: 16 februari, 2019

Psoriasis is een huidziekte die zowel bij mannen als vrouwen regelmatig voorkomt. Artsen zeggen dat er geen goede kuur voor deze ziekte bestaat. Desondanks zijn er wel enkele natuurlijke middelen die psoriasis onder controle kunnen houden.

Lees in dit artikel welke remedies psoriasis onder controle houden.

Wat is psoriasis?

Het is een huidziekte waarbij een ontsteking van de huid ontstaat. Het gevolg hiervan is een rode, schilferige reactie van de huid. De vlekken kunnen optreden op verschillende plaatsen van het lichaam.

De schilferende zones ontstaan doordat huidcellen vroegtijdig vernieuwd worden. Psoriasis komt vooral voor op de ellebogen, knieën, hoofdhuid, het gezicht of de onderkant van de voet. Maar de ziekte kan eveneens op andere plaatsen van het lichaam voorkomen.

Psoriasis komt vrij vaak voor. Zowel bij mannen als bij vrouwen ontstaat het meestal op 15- tot 35-jarige leeftijd. De ziekte staat in verband met een stoornis in het afweersysteem van het lichaam. Maar ook andere factoren kunnen de toestand van de ziekte beïnvloeden, zoals stress, voeding en klimaat.

In dit artikel bespreken we enkele remedies die kunnen helpen om psoriasis onder controle te houden. Deze zijn  gebaseerd op natuurlijke genezing. Ook staan ze erom bekend dat ze op lange termijn tot volledige genezing kunnen leiden.

Lees meer over natuurlijk genezen: 5 natuurlijke kruidenlotions om roos te behandelen

Een op maat gemaakt dieet

Elk lichaam is verschillend en werkt op een unieke manier. Daarom heeft een gezondheidsdieet niet altijd hetzelfde effect voor iedereen. Heb je last van psoriasis, dan kan er ook sprake zijn van een voedselintolerantie. Hiervan ben je misschien zelf nog niet op de hoogte.

De meest voorkomende voedselintoleranties hebben te maken met gluten en lactose. We raden aan zorgvuldig te beoordelen of veranderingen in je voedingspatroon effect hebben de psoriasis. Experimenteer met het weglaten en toevoegen van bepaalde voedingsmiddelen. Vervolgens kijk je wat het resultaat is.

psoriasis onder controle Volkoren Brood

Reinig de huid van binnenuit

Psoriasis heeft een effect op de huidcellen. Daarom raden diverse bronnen aan om een natuurlijke behandeling te starten met een detox. Hiermee worden alle inwendige organen van het lichaam geheel schoon gemaakt.

Als lever, nieren en darmen weer goed functioneren, wordt de huid minder belast. Hierdoor ontstaat er een gezond evenwicht in het lichaam om afvalstoffen te verwerken. Dit helpt om de psoriasis onder controle te krijgen.

Je kan op een gezonde manier detoxen door smoothies en sapjes aan je dagelijkse menu toe te voegen.

psoriasis onder controle smoothie met Komkommer en Munt

Lees hier voor interessante detox diëten:
4 driedaagse detox-diëten

Modderbaden

Een modderbad is één van de oudste en efficiëntste remedies om huidziekten te behandelen. Ook kleikompressen zijn erg populair. Beide methodes staan in het wereldje van de schoonheidssalons heel hoog aangeschreven. Er wordt beweerd dat je hiervan een gezonde huid krijgt.

Kleikompressen kunnen aangebracht worden op de aangetaste zones van het lichaam. Ook worden ze gebruikt worden bij een hevige uitbraak van de kwaal. Om uitdroging van de huid te voorkomen, kan yoghurt gebruikt worden in plaats van water om de klei te vermengen. Hierdoor wordt de huid extra gehydrateerd.

Onthoud bij de voorbereiding van kleikompressen dat je beter geen gebruik maakt van keukengerei en kommen van plastic of metaal. Je kunt beter kiezen voor glas of hout. Wanneer de kompressen klaar zijn, breng ze dan twintig minuten tot een half uurtje aan op de aangetaste huid. Nadien spoel je ze goed uit met water.

Het advies is om dit één keer per week te doen als onderhoud. In geval an een hevige uitbraak kun je de behandeling om de twee dagen doen. Dit zal je helpen psoriasis onder controle te krijgen.

Kruidenthee en baden met zoethout

Wist je dat zoethout bekend staat als een natuurlijke vorm van cortisone? Zoethout bevat namelijk een stof die de afbraak van cortisone in het lichaam blokkeert en de werking verlengt.

Daarbij remt zoethout ontstekingen. Daarom zegt men dat je het kunt gebruiken om diverse types ontstekingen natuurlijk te behandelen. Het schijnt daardoor ook een goed middel te zijn om psoriasis onder controle te krijgen.

Met de wortel van de zoethoutstruik kunnen we bijvoorbeeld helende baden nemen. Ook kunnen we een lekkere kruidenthee maken of de wortel gewoon uit het vuistje kauwen. Bedenk wel dat zoethout de  bloeddruk licht verhoogt. Als je last hebt van een hoge bloeddruk, vraag dan je arts naar het gebruik van zoethout.

psoriasis onder controle zoethout

Psoriasis onder controle met wortels

Je hebt vast al gelezen dat wortels rijk zijn aan bèta-caroteen. Wetenschappers zeggen dat het een helende werking heeft op huid, haren en ogen. Daarom mogen wortels niet ontbreken in je dieet als je last hebt van psoriasis.

Zet regelmatig wortels op het menu. Ook zou je deze groente kunnen verwerken in een natuurlijk helend masker. Je kunt het master rechtstreeks op de huid aanbrengen en gedurende twintig minuten laten intrekken.

Je merkt gegarandeerd resultaat als je deze behandeling regelmatig afwisselt  met een modderbad of het aanbrengen van kleikompressen.

Zon en zee om psoriasis onder controle te krijgen

De leukste remedie! Veel mensen met psoriasis hebben er minder last van tijdens de zomer. Ook verbetert de conditie van de huid flink. En als je aan zee verblijft, dan lijkt de psoriasis nog beter onder controle te zijn.

Zonlicht lijkt een helend effect op psoriasis te hebben. Probeer daarom gedurende het hele jaar de huid zo vaak mogelijk bloot te stellen aan zonlicht. Houd er wel rekening mee dat je dit doet als de ultraviolette straling het laagst is.

Woon je niet aan zee, dan is zeewater niet altijd voorhanden. Waarom niet enkele flessen meenemen naar huis en bewaren in een plantenspuit? Bevochtig hiermee regelmatig de huid.

Afbeeldingen dankzij asimulator, chotda y chiot’s run.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ricketts, J. R., Rothe, M. J., & Grant-Kels, J. M. (2010). Nutrition and psoriasis. Clinics in Dermatology. http://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2010.03.027
  • Gisondi, P., Fostini, A. C., Fossà, I., Girolomoni, G., & Targher, G. (2018). Psoriasis and the metabolic syndrome. Clinics in Dermatology. http://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2017.09.005
  • Gisondi, P., Del Giglio, M., Di Francesco, V., Zamboni, M., & Girolomoni, G. (2008). Weight loss improves the response of obese patients with moderate-to-severe chronic plaque psoriasis to low-dose cyclosporine therapy: A randomized, controlled, investigator-blinded clinical trial. American Journal of Clinical Nutrition. http://doi.org/10.3945/ajcn.2008.26427
  • Sigurjónsdóttir, H. Á., Franzson, L., Manhem, K., Ragnarsson, J., Sigurdsson, G., & Wallerstedt, S. (2001). Liquorice-induced rise in blood pressure: A linear dose-response relationship. Journal of Human Hypertension. http://doi.org/10.1038/sj.jhh.1001215

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.