Tien tekenen dat je glutenintolerant bent

Veel van de symptomen in dit artikel kunnen verbonden zijn aan een glutenintolerantie. Als je last hebt van één of meer van deze symptomen kun je daarom eens proberen om gluten uit je dieet te verwijderen om te kijken of de symptomen minder worden.
Tien tekenen dat je glutenintolerant bent

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

In de afgelopen jaren worden er steeds meer glutenvrije producten op de markt gebracht. Dit komt omdat velen glutenintolerant zijn.

Veel mensen kiezen er echter voor om deze producten te kopen zonder daadwerkelijk te weten of het wel of niet noodzakelijk is om dit te doen.

Om te beginnen is het belangrijk om te vertellen dat gluten een eiwit is die je kunt vinden in voedingsmiddelen zoals:

 • tarwe
 • rogge
 • gerst

Niet iedereen krijgt echter last van bijwerkingen na het consumeren van gluten. Maar bij sommige mensen kan het een hele reeks aan verschillende symptomen en gezondheidsproblemen opwekken.

Tot dusver bestaan er wel ongeveer 55 verschillende ziektes die hieraan verbonden zijn. Men schat dat 99% van de mensen die glutenintolerant zijn hier echter nog nooit officieel voor zijn gediagnosticeerd.

Daarom willen we je met behulp van dit artikel leren welke tekenen erop kunnen wijzen dat het verstandig zou zijn om contact op te nemen met je huisarts en hoe je deze tekenen kunt herkennen. Kom erachter welke tekenen dit onder andere kunnen zijn.

1. Maag-darmproblemen als je glutenintolerant bent

Maag en darmproblemen als je glutenintolerant bent

Eén van de meest voorkomende symptomen van een glutenintolerantie is problemen met het spijsverteringssysteem en de darmen.

Nadat je voedsel hebt gegeten dat gluten bevat, kun je in dit geval bijvoorbeeld last krijgen van onaangename symptomen als:

 • Een opgeblazen buik
 • Diarree en constipatie
 • Darmgassen
 • Buikpijn
 • Prikkelbaredarmsyndroom

Om deze symptomen te verzachten, is het daarom noodzakelijk om alle producten die dit eiwit bevatten uit je dieet te verwijderen.

2. Vermoeidheid door glutenintolerantie

Na het eten van tarwe of andere graansoorten die gluten bevatten, krijgen sommige mensen bijvoorbeeld last van vermoeidheid of hebben ze moeite om zich te concentreren. Voortdurende vermoeidheid of zwakheid kan daarom een aanwijzing zijn dat je veranderingen moet maken in je dieet.

3. Hoofdpijn

Hoofdpijn kan een van de symptomen zijn als je glutenintolerant bent

Het eten van gluten kan ook een onevenwichtigheid veroorzaken in de natuurlijke ontstekingsprocessen in het lichaam. Dit heeft vervolgens invloed op de werking van je zenuwstelsel.

Als je glutenintolerant bent, dan kan dit meerdere reacties opwekken, waarvan hoofdpijn en migraine er slechts een paar zijn.

4. Hormonale onevenwichtigheden door glutenintolerantie

Bovenstaande kan allemaal verbonden zijn aan een intolerantie voor gluten. Sommige gynaecologen en gezondheidsdeskundigen raden daarom aan dat patiënten die last hebben van één van deze problemen voedingsmiddelen die gluten bevatten uit hun dieet te verwijderen.

5. Problemen met de gewrichten

Problemen met de gewrichten kunnen ook voorkomen als je glutenintolerant bent

Zoals we eerder ook al aangaven kunnen mensen die glutenintolerant zijn sterkere ontstekingsreacties hebben dan normaal. Daardoor kunnen er schadelijke gevolgen worden opgewekt.

Eén van de grootste factoren om je in dit geval zorgen over te maken zijn de gewrichten, daar dit probleem zwelling en pijn kan versterken. De delen die vaak het sterkst worden beïnvloed zijn de handen en knieën.

6. Kerastosis pilaris

Kerastosis pilaris is een huidaandoening die gekenmerkt wordt door het ontstaan van kleine lichtrode bultjes op de huid. Deze aandoening is onder andere gerelateerd aan een slechte opname van vitamine A en essentiële vetzuren. Dit kan veroorzaakt worden door darmschade als gevolg van een langdurige blootstelling aan gluten.

7. Fibromyalgie

Fibromyalgie kan ook een symptoom zijn als je glutenintolerant bent

Fibromyalgie wordt gekenmerkt door chronische pijn en stijfheid in de spieren en gewrichten. In tegenstelling tot andere aandoeningen kan deze aandoening voortdurende periodes van onverklaarbare pijn opwekken.

Hoewel fibromyalgie verbonden kan zijn aan nog veel meer factoren, gaan deskundigen ervan uit dat de symptomen in bepaalde gevallen beter onder controle kunnen worden gehouden door gluten uit je dieet te verwijderen.

8. Neurologische gevolgen

Gluten kan ook ontstekingen veroorzaken in het centrale zenuwstelsel en het immuunsysteem verzwakken. Daardoor kun je last krijgen van symptomen als duizeligheid of tintelingen.

9. Auto-immuunziektes

Mensen die regelmatig worden blootgesteld aan gluten hebben ook meer kans om een auto-immuunziekte te ontwikkelen dan mensen die gluten over het algemeen vermijden.

Dit eiwit verhoogt namelijk de kans op ontstekingen en kan ernstige problemen veroorzaken zoals bijvoorbeeld:

 • Psoriasis
 • Colitis ulcerosa
 • Sclerodermie
 • Lupus
 • Reumatoïde artritis
 • Sclerose
 • Ziekte van Hashimoto

10. Gedragsproblemen

Bij sommige psychologische problemen kan er sprake zijn van een verbetering wanneer gluten uit het dieet wordt verwijderd.

Tot deze problemen behoren onder andere:

De symptomen van een glutenintolerantie kunnen per geval anders zijn, wat er vaak voor zorgt dat de aandoening verward wordt met andere aandoeningen. Bij mensen die bijvoorbeeld last hebben van coeliakie duurt het soms wel zes tot tien jaar voor ze de juiste diagnose krijgen.

Als je merkt dat je last hebt van één of meer van de symptomen die we in dit artikel besproken hebben, dan is het verstandig om je dokter te raadplegen en te laten onderzoeken of je het eten van voedingsmiddelen die gluten bevatten moet vermijden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Volta, U., Tovoli, F., Cicola, R., Parisi, C., Fabbri, A., Piscaglia, M., … Caio, G. (2012). Serological tests in gluten sensitivity (nonceliac gluten intolerance). Journal of Clinical Gastroenterology. https://doi.org/10.1097/MCG.0b013e3182372541
 • Valletta, E., & Fornaro, M. (2012). Behind the iceberg, the pack: The unexplored world of “gluten sensitivity” [Dietro l’iceberg, il pack: La terra inesplorata della gluten sensitivity]. Quaderni ACP.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.