Tien tekenen dat je glutenintolerant bent

· 10 september 2016
Veel van de symptomen in dit artikel kunnen verbonden zijn aan een glutenintolerantie. Als je last hebt van één of meer van deze symptomen kun je daarom eens proberen om gluten uit je dieet te verwijderen om te kijken of de symptomen minder worden.

In de afgelopen jaren worden er steeds meer glutenvrije producten op de markt gebracht.

Veel mensen kiezen er echter voor om deze producten te kopen zonder daadwerkelijk te weten of het wel of niet noodzakelijk is om dit te doen.

Om te beginnen is het belangrijk om te vertellen dat gluten een proteïne is die je kunt vinden in voedingsmiddelen als tarwe, rogge, en gerst.

Niet iedereen krijgt last van bijwerkingen na het consumeren van gluten, maar bij sommige mensen kan het een hele reeks aan verschillende symptomen en gezondheidsproblemen opwekken. Tot dusver bestaan er 55 verschillende ziektes die verbonden zijn aan deze proteïne en geschat wordt dat 99% van de mensen die glutenintolerant zijn hier nog nooit officieel voor zijn gediagnosticeerd.

Daarom willen we je met behulp van dit artikel leren welke tekenen erop kunnen wijzen dat het verstandig zou zijn om gluten uit je dieet te verwijderen en hoe je deze tekenen kunt herkennen. Kom erachter welke tekenen dit zijn.

1. Maag-darmproblemen

Buikpijn

Een van de meest voorkomende symptomen van een glutenintolerantie is problemen met het spijsverteringssysteem en de darmen.

Nadat je voedsel hebt gegeten dat gluten bevat, kun je in dit geval last krijgen van onaangename symptomen als:

 • Een opgeblazen buik
 • Diarree en constipatie
 • Darmgas
 • Buikpijn
 • Prikkelbaredarmsyndroom

Om deze symptomen te verzachten, is het meestal noodzakelijk om alle producten die deze proteïne bevatten uit je dieet te verwijderen.

Wij raden aan: Symptomen van een eileiderontsteking

2. Vermoeidheid

Na het eten van tarwe of andere graansoorten die gluten bevatten, krijgen sommige mensen last van vermoeidheid of hebben ze moeite om zich te concentreren. Voortdurende vermoeidheid of zwakheid kan een aanwijzing zijn dat je veranderingen moet maken in je dieet.

3. Hoofdpijn

Hoofdpijn

Het eten van gluten kan een onevenwichtigheid veroorzaken in de natuurlijke ontstekingsprocessen in het lichaam en dit heeft invloed op de werking van je zenuwstelsel. Als je glutenintolerant bent, dan kan dit meerdere reacties opwekken, waarvan hoofdpijn en migraine er slechts een paar zijn.

4. Hormonale onevenwichtigheden

Premenstrueel syndroom, polycysteus ovariumsyndroom en onvruchtbaarheid kunnen ook verbonden zijn aan een intolerantie voor gluten. Sommige gynaecologen en gezondheidsdeskundigen raden aan dat patiënten die last hebben van een van deze problemen voedingsmiddelen die gluten bevatten uit hun dieet verwijderen.

5. Problemen met de gewrichten

Botten

Zoals we eerder ook al aangaven kunnen mensen die glutenintolerant zijn sterkere ontstekingsreacties hebben dan normaal, waardoor er schadelijke gevolgen kunnen worden opgewekt.

Een van de grootste factoren om je in dit geval zorgen over te maken zijn de gewrichten, daar dit symptoom zwelling en pijn kan versterken. De delen die vaak het sterkst worden beïnvloed zijn de handen en knieën.

6. Kerastosis pilaris

Kerastosis pilaris is een huidaandoening die gekenmerkt wordt door het ontstaan van kleine lichtrode bultjes op de huid. Deze aandoening is gerelateerd aan een slechte opname van vitamine A en essentiële vetzuren, wat veroorzaakt kan worden door darmschade als gevolg van een langdurige blootstelling aan gluten.

7. Fibromyalgie

Rugklachten

Fibromyalgie wordt gekenmerkt door chronische pijn en stijfheid in de spieren en gewrichten. In tegenstelling tot andere aandoeningen kan deze aandoening voortdurende periodes van onverklaarbare pijn opwekken.

Hoewel fibromyalgie verbonden kan zijn aan nog veel meer factoren, gaan deskundigen ervan uit dat de symptomen beter onder controle kunnen worden gehouden door gluten uit je dieet te verwijderen.

8. Neurologische gevolgen

Gluten kan ontstekingen veroorzaken in het centrale zenuwstelsel en het immuunsysteem verzwakken, waardoor je last kunt krijgen van symptomen als duizeligheid of tintelingen.

9. Auto-immuunziektes

Mensen die regelmatig worden blootgesteld aan gluten hebben meer kans om een auto-immuunziekte te ontwikkelen dan mensen die gluten over het algemeen vermijden.

Deze proteïne verhoogt de kans op ontstekingen en kan ernstige problemen veroorzaken als:

 • Psoriasis
 • Colitis ulcerosa
 • Sclerodermie
 • Lupus
 • Reumatoïde artritis
 • Sclerose
 • Ziekte van Hashimoto

10. Gedragsproblemen

Bij sommige psychologische problemen kan er sprake zijn van verbetering wanneer gluten uit het dieet wordt verwijderd.

Tot deze problemen behoren:

 • Angst
 • Depressie
 • ADHD
 • Stress
 • Prikkelbaarheid

De symptomen van een glutenintolerantie kunnen per geval anders zijn, wat er vaak voor zorgt dat de aandoening verward wordt met andere aandoeningen. Bij mensen die bijvoorbeeld last hebben van coeliakie duurt het soms wel zes tot tien jaar voor ze de juiste diagnose krijgen.

Als je merkt dat je last hebt van één of meer van de symptomen die we in dit artikel besproken hebben, dan is het verstandig om je dokter te raadplegen en het eten van voedingsmiddelen die gluten bevatten te vermijden.