Gezonde darmen met deze smoothies

Alle ingrediënten die gebruikt worden voor deze smoothie hebben ontstekingswerende eigenschappen, die eveneens het afweersysteem versterken en de werking van het darmstelsel verbeteren.
Gezonde darmen met deze smoothies
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 22 december, 2022

Gezonde darmen zijn van het allerhoogste belang voor een goede gezondheid, omdat ze ervoor zorgen dat afvalstoffen uit het lichaam verwijderd worden.

Ze staan ook in voor de regeling van verschillende vitale functies die nodig zijn om het lichaam in goede conditie te houden.

Voedingsdeskundigen zijn het erover eens dat heel wat van de vaakst voorkomende ziekten veroorzaakt worden door een combinatie van slechte voedingsgewoontes en een slechte darmfunctie, waardoor een opstapeling van afvalstoffen in het lichaam ontstaat.

Een zittende levensstijl en ongezonde eetgewoontes vormen een overbelasting voor de ingewanden, omdat ze niet genoeg voedingsstoffen krijgen om het voedsel volledig te verteren.

Hierdoor kan een volledige verstoring van de stofwisseling in het lichaam ontstaan.

Als de darmen ontstoken raken, verzwakken of gevuld worden met afvalstoffen, dan raakt de gezondheid van het volledige spijsverteringsstelsel in gevaar.

Het lichaam kan de voedingselementen die het nodig heeft niet meer opnemen, waardoor het afweersysteem gaat verzwakken en waardoor ernstige gezondheidsaandoeningen of chronische ziekten kunnen optreden.

Het onderhouden van een goede darmfunctie is essentieel. Let er daarom op je lichaam altijd de juiste voedingsstoffen te geven, zodat je ontsteking kan voorkomen en een goede spijsvertering kan stimuleren.

Verander slechte gewoontes in een gezonde routine om ontsteking in de darmen tegen te gaan en je ingewanden te genezen. Maak de keuze om vanaf nu gezond te eten en elke dag voldoende aan lichaamsbeweging te doen.

Een speciale smoothie voor gezonde darmen

Dit artikel beschrijft het recept van een lekkere smoothie die ontsteking in het lichaam tegengaat door fruit en geneeskrachtige kruiden te combineren. Het frisse drankje heeft sterke helende effecten en werkt vooral genezend ter hoogte van het darmstelsel.

Laten we kijken wat de gezondheidsbevorderende eigenschappen zijn van elk afzonderlijk ingrediënt.

1. Mango

Mango

Mango is rijk aan antioxidanten die het lichaam zouden kunnen helpen om darmkanker te bestrijden.

De mango bevat ook grote hoeveelheden vitamine A , C en carotenoïden die ontsteking kunnen remmen en het immuunsysteem kunnen versterken.

2. Papaja

De belangrijkste eigenschap van papaja is de hoge concentratie van de enzymes papaïne en chymopapaïne, die sterke ontstekingsremmende eigenschappen zouden hebben en die eveneens genezingsprocessen in het lichaam zouden versnellen.

Papaja bevat ook vitamine C, E en beta-caroteen, die net zoals bij de mango ontstekingsprocessen in het lichaam kunnen verminderen of voorkomen.

3. Gember

Gingerol, de werkzame stof die gember zijn pittige smaak bezorgt, zorgt ervoor dat deze wortel een van de krachtigste, genezende planten ter wereld is.

4. Kurkuma

Het actieve element in kurkuma is bekend onder de benaming curcumine, een sterke antioxidant en ontstekingsremmend element. Het wordt in heel wat delen van de wereld gebruikt in traditionele, helende recepten.

5. Kaneel

Verschillende studies zouden hebben aangetoond dat kaneel het niveau van cytokines in het lichaam verlaagt. Dat zijn de moleculen die een rol spelen in de immuunafweer en bij het al dan niet ontstaan van ontstekingen.

6. Probiotica

Probiotica

Probiotica zijn de goede bacteriën die helpen om het darmflora gezond te houden. Door elke dag probiotica te eten, kan je een gezonder evenwicht in de darmflora proberen te behouden. Gezonde darmen betekenen een gezond lichaam.

7. Glutamine

Glutamine is een van de twintig natuurlijk voorkomende aminozuren die bijdragen tot het optimaal verlopen van heel wat belangrijke lichaamsfuncties, waaronder de spijsvertering en de werking van het afweersysteem.

Bereidingswijze van een smoothie voor gezonde darmen

Mangosmoothie

Dit recept is supermakkelijk klaar te maken. In een mum van tijd heb je gezond drankje waarmee je de darmen in topconditie houdt.

Wat heb je nodig voor deze smoothie?

 • Anderhalve kop suikervrije lijnzaadmelk
 • Een half kopje diepgevroren mango
 • Een half kopje verse papaja
 • Een kwart kopje gehakte walnoten
 • Een stukje verse gemberwortel, ongeveer 1 cm lang
 • Een halve theelepel gemalen kaneel
 • Een stukje verse kurkumawortel, ongeveer 1 cm lang
 • Een theelepel chiazaadjes
 • Een theelepel lijnzaad
 • Een eetlepel L-glutamine in poedervorm
 • Een kwart theelepel probiotica in poedervorm

Hoe maak je de smoothie klaar?

 • Giet de lijnzaadmelk in de blender en voeg nadien alle overige ingrediënten toe.
 • Mix een aantal minuutjes tot er een crèmeachtige drank ontstaat.
 • Je hoeft voor deze smoothie geen krachtige blender in huis te halen. Het is namelijk niet noodzakelijk de noten en zaadjes te vermalen.
 • Drink de smoothie meteen na het klaarmaken, zodat de werkzame voedingsstoffen niet verloren gaan.
 • Profiteer van een optimale werking als je de smoothie ‘s ochtends drinkt op een nuchtere maag.

Onthoud dat miraculeuze “wondermiddeltjes” eigenlijk niet bestaan en dat je bij ernstige pijn of twijfel altijd een arts moet raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.