Gezonde darmen met deze smoothies

· 28 februari 2016
Alle ingrediënten die gebruikt worden voor deze smoothie hebben ontstekingswerende eigenschappen, die eveneens het afweersysteem versterken en de werking van het darmstelsel verbeteren.

Gezonde darmen zijn van het allerhoogste belang voor een goede gezondheid, omdat ze ervoor zorgen dat afvalstoffen uit het lichaam verwijderd worden. Ze staan ook in voor de regeling van verschillende vitale functies die nodig zijn om het lichaam in goede conditie te houden.

Voedingsdeskundigen zijn het erover eens dat heel wat van de vaakst voorkomende ziekten veroorzaakt worden door een combinatie van slechte voedingsgewoontes en een slechte darmfunctie, waardoor een opstapeling van afvalstoffen in het lichaam ontstaat.

Een zittende levensstijl en ongezonde eetgewoontes vormen een overbelasting voor de ingewanden, omdat ze niet genoeg voedingsstoffen krijgen om het voedsel volledig te verteren. Hierdoor kan een volledige verstoring van de stofwisseling in het lichaam ontstaan.

Als de darmen ontstoken raken, verzwakken of gevuld worden met afvalstoffen, dan raakt de gezondheid van het volledige spijsverteringsstelsel in gevaar. Het lichaam kan de voedingselementen die het nodig heeft niet meer opnemen, waardoor het afweersysteem gaat verzwakken en waardoor ernstige gezondheidsaandoeningen of chronische ziekten kunnen optreden.

Het onderhouden van een goede darmfunctie is essentieel. Let er daarom op je lichaam altijd de juiste voedingsstoffen te geven, zodat je ontsteking kan voorkomen en een goede spijsvertering kan stimuleren.

Een speciale smoothie voor gezonde darmen

Verander slechte gewoontes in een gezonde routine om ontsteking in de darmen tegen te gaan en je ingewanden te genezen. Maak de keuze om vanaf nu gezond te eten en elke dag voldoende lichaamsbeweging te hebben.

Maar weet je dat je nog heel wat andere kleine veranderingen in je levenspatroon kan aanbrengen die je zullen helpen om je darmfunctie optimaal te maken? Ze zullen vast en zeker ook ten goede komen aan de toestand van je gezondheid in het algemeen.

Dit artikel beschrijft het recept van een lekkere smoothie die ontsteking in het lichaam tegengaat door fruit en geneeskrachtige kruiden te combineren. Het frisse drankje heeft sterke helende effecten en werkt vooral genezend ter hoogte van het darmstelsel.

Laten we kijken wat de gezondheidsbevorderende eigenschappen zijn van elk afzonderlijk ingrediënt.

Mango

Mango

Mango is rijk aan quercetine en isoquercetine, twee antioxidanten die het lichaam kunnen helpen om colonkanker te bestrijden.

De mango bevat ook grote hoeveelheden vitamine A , C en carotenoïden die ontsteking afweren en het immuunsysteem van het lichaam versterken.

Papaja

De belangrijkste eigenschap van papaja is de hoge concentratie van de enzymes papaïne en chymopapaïne, die sterke ontstekingswerende eigenschappen hebben en die eveneens genezingsprocessen in het lichaam versnellen.

Papaja bevat ook vitamine C, E en beta-caroteen, die net zoals bij de mango ontstekingsprocessen in het lichaam kunnen verminderen of voorkomen.

Gember

Gingerol, de werkzame stof die gember zijn pittige smaak bezorgt, zorgt ervoor dat deze wortel een van de krachtigste, genezende planten ter wereld is.

Kurkuma

Het actieve element in kurkuma is bekend onder de benaming curcumine, een sterke antioxidant en ontstekingswerend element. Het wordt in heel wat delen van de wereld gebruikt in traditionele, helende recepten.

Kurkuma is door zijn sterke werking in staat de strijd met kanker aan te gaan en er eveneens mede voor te zorgen dat deze ziekte de kans niet krijgt de kop op te steken.

Kaneel

Verschillende studies hebben aangetoond dat kaneel het niveau van cytokines in het lichaam verlaagt. Dat zijn de moleculen die een rol speelt in de immuunafweer en bij het al dan niet ontstaan van ontstekingen.

Probiotica

Probiotica

Probiotica zijn de goede bacteriën die helpen om het darmflora gezond te houden. Door elke dag probiotica te eten, kan je een gezond evenwicht in de darmflora behouden. Gezonde darmen betekenen een gezond lichaam.

Glutamine

Glutamine is een van de twintig natuurlijk voorkomende aminozuren die bijdragen tot het optimaal verlopen van heel wat belangrijke lichaamsfuncties, waaronder de spijsvertering en de werking van het afweersysteem.

Bereidingswijze van een smoothie voor gezonde darmen

Mangosmoothie

Dit recept is super makkelijk klaar te maken en in een mum van tijd heb je gezond drankje waarmee je de darmen in topconditie houdt, zonder enige negatieve bijwerkingen.

Wat heb je nodig voor deze smoothie?

 • Anderhalve kop suikervrije lijnzaadmelk
 • Een half kopje diepgevroren mango
 • Een half kopje verse papaja
 • Een kwart kopje gehakte walnoten
 • Een stukje verse gemberwortel, ongeveer 1 cm lang
 • Een halve theelepel gemalen kaneel
 • Een stukje verse kurkumawortel, ongeveer 1 cm lang
 • Een theelepel chiazaadjes
 • Een theelepel lijnzaad
 • Een eetlepel L-glutamine in poedervorm
 • Een kwart theelepel probiotica in poedervorm

Hoe maak je de smoothie klaar?

 • Giet de lijnzaadmelk in de blender en voeg nadien alle overige ingrediënten toe.
 • Mix een aantal minuutjes tot er een crèmige drank ontstaat.
 • Je hoeft voor deze smoothie geen krachtige blender in huis te halen, omdat het niet noodzakelijk is de noten en zaadjes te vermalen.
 • Drink de smoothie meteen na het klaarmaken, zodat de werkzame voedingsstoffen niet verloren gaan.
 • Profiteer van een optimale werking als je de smoothie ’s ochtends drinkt op een nuchtere maag. Je kan hem gerust een aantal keer per week als maaltijdvervangende smoothie nuttigen.