6 etherische oliën die de symptomen van allergieën verminderen

Om te profiteren van deze etherische oliën die de symptomen van allergieën verminderen, moet je ervoor zorgen dat de oliën hoogwaardig en biologisch zijn.
6 etherische oliën die de symptomen van allergieën verminderen
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 07 november, 2022

Allergieën zijn een algemene aandoening. Symptomen van allergieën doen zich dan ook voor wanneer je immuunsysteem reageert op externe stoffen. Denk maar aan stof, pollen en de haren van sommige dieren.

Ze komen voor als je lichaam histamine produceert. Dit is een stof die ontsteking en irritatie veroorzaakt in onder andere je ademhalingswegen. Dit is een aandoening die bij elke blootstelling aan allergenen weer de kop op steekt.

Over het algemeen is het onschadelijk en de symptomen van allergieën vormen meestal geen ernstig probleem. Het kan echter heel onplezierig zijn. Dat komt omdat de klachten die ze veroorzaken steeds terugkeren. Denk maar eens aan een loopneus, jeuk en andere symptomen.

Er zijn zelfs enkele gevallen bekend waarbij de symptomen van allergieën visuele problemen veroorzaakten. Dat maakt het moeilijk om bepaalde dagelijkse activiteiten te ondernemen. Gelukkig zijn er een aantal natuurlijke remedies. Zo zijn er bijvoorbeeld zelfs etherische oliën die de symptomen van allergieën helpen verminderen.

Hun antihistamine en ontstekingsremmende eigenschappen helpen bij het versnellen van het herstel. In dit artikel willen we onze kennis over de zes beste, symptoom verlichtende etherische oliën in detail met je delen. Op deze manier kun je ze de volgende keer proberen als je aan een allergie-aanval lijdt.

Etherische oliën die de symptomen van allergieën verminderen

We bespreken zes verschillende oliën die je kunnen helpen om de symptomen van allergieën de kop in te drukken.

1. Muntolie

Muntolie kan symptomen van allergieën verminderen

Muntolie heeft sterke histaminedempende en slijmoplossende eigenschappen. Deze kunnen helpen om de symptomen van allergieën te verminderen. Muntolie is zeer geschikt voor het behandelen van verstoppingen en irritatie.

De antioxidante eigenschappen verhogen bovendien de reiniging van de luchtwegen. Ook verminderen ze de ontstekingsreactie.

Bij het inademen helpen ze de overmatige productie van slijm te verminderen. Ook zorgt het ervoor dat je minder last hebt van tranende ogen en niesbuien.

Hoe gebruik je het?

 • Voeg een beetje muntolie toe aan kokend water. 
 • Adem deze dampen gedurende vijf minuten in.
 • Je kunt eventueel een beetje olie nemen en het op gebieden zoals je borst en rug wrijven.

2. Kamilleolie

Kamilleolie heeft ook ontstekingsremmende en ontspannende eigenschappen. Deze helpen bij het bestrijden van de symptomen van allergieën en verlichten de reacties van het lichaam.

Als je het uitwendig toepast, help kamilleolie om je huidirritatie of jeuk te verlichten. Ook verlicht het rode ogen en verstoppingen van de neus en holtes.

Hoe gebruik je het?

 • Wrijf een beetje kamilleolie op de geïrriteerde gebieden van je huid.
 • Gebruik deze olie om je rug, borst en nek te masseren. 
 • Voeg een theelepel kamilleolie toe aan een kopje warm water en drink dit twee keer per dag.

3. Eucalyptusolie

Eucalyptusolie om de symptomen van allergieën te verlichten

Eucalyptusolie is een van de natuurlijke slijmoplossers. Deze producten kunnen helpen bij het behandelen van verschillende aandoeningen van de luchtwegen.

De actieve verbindingen bevorderen de genezing van een neusverstopping. Daarnaast verbetert het je ademhaling wanneer je lichaam bijvoorbeeld virale of bacteriële infecties aan het bestrijden is.

De histaminedempende eigenschappen verminderen de klachten van seizoensgebonden allergieën. Tot slot kalmeert het de irritatie die door dierenharen wordt veroorzaakt.

Hoe gebruik je het?

 • Voeg een kleine hoeveelheid eucalyptusolie toe aan een pan kokend water.
 • Adem vervolgens de dampen hiervan gedurende vijf minuten in.
 • Als alternatief kun je de olie in wat warm water verdunnen.
 • Maak hiermee een kompres nat en leg dit op je borst en hoofd.

4. Tijmolie

Tijmolie is een ontstekingsremmend en slijmoplossend product. Het ondersteunt behandelingen voor allergieën en ademhalingsproblemen.

De actieve bestanddelen bevorderen de verlichting van geïrriteerde luchtwegen. Tegelijkertijd houdt het de slijmproductie onder controle.

Sterker nog, er wordt zelfs gezegd dat tijmolie antibiotische en schimmelwerende eigenschappen heeft. Deze eigenschappen kunnen de sleutel zijn om de respons van je immuunsysteem te versterken.

Hoe gebruik je het?

 • Neem een kleine hoeveelheid tijmolie.
 • Masseer dit op de getroffen gebieden zoals je borst en rug.
 • Ook kun je twee of drie druppels toevoegen aan je thee.
 • Op die manier kun je ook inwendig van de voordelen van tijmolie profiteren.

5. Citroenolie

 Citroenolie om de symptomen van allergieën te verlichten

Etherische olie van citroen biedt vele voordelen. Zo is het ook een effectieve oplossing voor verstoppingen en kun je het gebruiken voor het bestrijden van slijmproductie door allergieën.

Het ontgiftende en ontstekingsremmende vermogen stimuleert de uitscheiding van gifstoffen. Bovendien verbetert het de reactie van het immuunsysteem op uitwendige stoffen uit het milieu.

Het heeft ook antiseptische en antimicrobiële eigenschappen. Deze helpen bij het creëren van een barrière, bijvoorbeeld tegen virussen, bacteriën en schimmels die je lichaam aanvallen.

Hoe gebruik je het?

 • Gebruik een kleine hoeveelheid citroenolie om je borst en rug te masseren als je rinitis hebt.
 • Combineer een beetje citroenolie met olijfolie als je last hebt van huidallergieën. Masseer deze vervolgens in totdat het volledig geabsorbeerd is.

6. Lavendelolie

Lavendelolie is een ontspannend product. Daardoor helpt het om je luchtwegen te openen. Dit geldt vooral als je last hebt van allergieën of virale infecties.

De eigenschappen brengen de pijn in je hoofd tot rust. Het helpt ook om verstoppingen en niesbuien te verminderen.

Het kan ook gebruikt worden om je huid te behandelen. Het kan bijvoorbeeld worden ingezet als je last hebt van jeuk of bij galbulten.

Hoe gebruik je het?

 • Voeg een beetje lavendelolie toe aan kokend water. Adem de dampen hiervan vervolgens gedurende vijf minuten in.
 • Gebruik de olie om te ontspannen tijdens aromatherapiesessies.

Heb je last van terugkerende allergieën? Koop dan een of een paar van de oliën die we hebben genoemd en probeer ze zelf uit. Je zult zien hoe goed ze werken. Zo kun je de symptomen van allergieën die je een ziek gevoel geven verlichten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Nazzaro, F., Fratianni, F., De Martino, L., Coppola, R., & De Feo, V. (2013). Effect of essential oils on pathogenic bacteria. Pharmaceuticals. https://doi.org/10.3390/ph6121451
 • Sell, C. (2015). Chemistry of essential oils. In Handbook of Essential Oils: Science, Technology, and Applications, Second Edition. https://doi.org/10.1201/b19393
 • Sell, C. (2015). Chemistry of essential oils. In Handbook of Essential Oils: Science, Technology, and Applications, Second Edition. https://doi.org/10.1201/b19393
 • Moreira, M. R., Alvarez, M. V., & Ponce, A. G. (2016). Essential oils. In Postharvest Management Approaches for Maintaining Quality of Fresh Produce. https://doi.org/10.1007/978-3-319-23582-0_7
 • Clínica Mayo. Alergias. (2018). Recuperado el 11 de octubre de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/allergies/symptoms-causes/syc-20351497
 • Herro E, Jacob SE. Mentha piperita (peppermint). Dermatitis. 2010 Nov-Dec;21(6):327-9. PMID: 21144345.
 • Choi, S. Y., & Park, K. (2016). Effect of Inhalation of Aromatherapy Oil on Patients with Perennial Allergic Rhinitis: A Randomized Controlled Trial. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM2016, 7896081. https://doi.org/10.1155/2016/7896081
 • Ocaña, A., & Reglero, G. (2012). Effects of Thyme Extract Oils (from Thymus vulgaris, Thymus zygis, and Thymus hyemalis) on Cytokine Production and Gene Expression of oxLDL-Stimulated THP-1-Macrophages. Journal of obesity2012, 104706. https://doi.org/10.1155/2012/104706
 • Mitoshi M, Kuriyama I, Nakayama H, Miyazato H, Sugimoto K, Kobayashi Y, Jippo T, Kuramochi K, Yoshida H, Mizushina Y. Suppression of allergic and inflammatory responses by essential oils derived from herbal plants and citrus fruits. Int J Mol Med. 2014 Jun;33(6):1643-51. doi: 10.3892/ijmm.2014.1720. Epub 2014 Mar 31. PMID: 24682420.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.