6 etherische oliën die de symptomen van allergieën verminderen

· 9 januari 2018
Om te profiteren van deze etherische oliën die de symptomen van allergieën verminderen, moet je ervoor zorgen dat de oliën hoogwaardig en biologisch zijn.

Allergieën zijn een algemene aandoening. Het doet zich voor wanneer je immuunsysteem reageert op externe stoffen. Denk maar aan stof, pollen en de haren van sommige dieren. Ze komen voor als je lichaam histamine produceert. Dit is een stof die ontsteking en irritatie veroorzaakt in je ademhalingswegen. Dit is een aandoening die iedere keer weer de kop op steekt. Over het algemeen is het onschadelijk en de symptomen van allergieën vormen meestal geen ernstig probleem.

Het kan echter heel onplezierig zijn. Dat komt omdat de klachten die ze veroorzaken steeds opnieuw blijven voorkomen. Denk maar eens aan een loopneus, jeuk en andere symptomen. Er zijn zelfs enkele gevallen bekend waarbij de symptomen van allergieën visuele problemen veroorzaakten. Dat maakt het moeilijk om bepaalde dagelijkse activiteiten te ondernemen.

Gelukkig zijn er een aantal natuurlijke remedies. Zo zijn er bijvoorbeeld zelfs etherische oliën die de symptomen van allergieën helpen verminderen. Hun antihistamine en ontstekingsremmende eigenschappen helpen bij het versnellen van het herstel.

In dit artikel willen we onze kennis in detail met je delen. De 6 beste etherische oliën die de symptomen van allergieën verminderen. Op deze manier kun je ze de volgende keer proberen als je aan een allergie-aanval lijdt.

Etherische oliën die de symptomen van allergieën verminderen

We bespreken zes verschillende oliën die je kunnen helpen om de symptomen die je ervaart bij allergieën de kop in te drukken.

1. Muntolie

Muntolie kan symptomen van allergieën verminderen

Muntolie heeft grote histaminedempende en slijmoplossende eigenschappen. Deze kunnen helpen om de symptomen van allergieën te verminderen. Muntolie is zeer geschikt voor het behandelen van verstoppingen en irritatie.

De antioxidante eigenschappen verhogen de reiniging van de luchtwegen. Bovendien verminderen ze ook de ontsteking.

Bij het inademen helpen ze de overmatige productie van slijm te verminderen. Ook zorgt dat er voor dat je minder last hebt van tranende ogen en niesbuien.

Hoe gebruik je het?

 • Voeg een beetje muntolie toe aan kokend water. 
 • Adem deze dampen gedurende vijf minuten in.
 • Je kunt eventueel een beetje van dit product nemen en het op gebieden zoals je borst en rug wrijven.

2. Kamilleolie

Kamilleolie heeft ook ontstekingsremmende en ontspannende eigenschappen. Deze helpen bij het bestrijden van de symptomen van allergieën en verlichten de reacties van het lichaam.

Als je het uitwendig toepast, help kamilleolie om je huidirritatie of jeuk te verlichten. Ook verlicht het rode ogen en verstoppingen van de neus en holtes.

Hoe gebruik je het?

 • Wrijf een beetje kamilleolie op de geïrriteerde gebieden van je huid.
 • Gebruik deze olie om je rug, borst en nek te masseren. 
 • Voeg een theelepel kamilleolie toe aan een kopje warm water en drink dit twee keer per dag.

3. Eucalyptusolie

Eucalyptusolie om de symptomen van allergieën te verlichten

Eucalyptusolie is een van de natuurlijke slijmoplossers. Deze producten kunnen helpen bij het behandelen van verschillende aandoeningen van de luchtwegen.

De actieve verbindingen bevorderen de genezing van een neusverstopping. Daarnaast verbetert het je ademhaling, bijvoorbeeld als je lichaam bezig is met het bestrijden van virale en bacteriële infecties.

De histaminedempende eigenschappen verminderen de klachten van seizoensgebonden allergieën. Tot slot kalmeert het de irritatie die door dierenharen wordt veroorzaakt.

Hoe gebruik je het?

 • Voeg een kleine hoeveelheid eucalyptusolie toe aan een pan kokend water.
 • Adem vervolgens de dampen hiervan gedurende vijf minuten in.
 • Als alternatief kun je de olie in wat warm water verdunnen.
 • Maak hiermee een kompres nat en leg dit op je borst en hoofd.

4. Tijmolie

Tijmolie is een ontstekingsremmend en slijmoplossend product. Het ondersteunt behandelingen voor allergieën en ademhalingsproblemen.

De actieve bestanddelen bevorderen de verlichting van geïrriteerde luchtwegen. Tegelijkertijd houdt het de productie van slijm onder controle.

Sterker nog, er wordt zelfs gezegd dat tijmolie antibiotische en schimmelwerende eigenschappen heeft. Deze eigenschappen kunnen de sleutel zijn om de respons van je immuunsysteem te versterken.

Hoe gebruik je het?

 • Neem een kleine hoeveelheid tijmolie.
 • Masseer dit op de getroffen gebieden zoals je borst en rug.
 • Ook kan je twee of drie druppels toevoegen aan je thee.
 • Op die manier kun je ook inwendig van de voordelen van tijmolie profiteren.

5. Citroenolie

 Citroenolie om de symptomen van allergieën te verlichten

Etherische olie van citroen biedt vele voordelen. Zo is het ook een effectieve oplossing voor verstoppingen. Je kan het ook gebruiken voor het bestrijden van slijmproductie door allergieën.

Het ontgiftende en ontstekingsremmende vermogen stimuleert de uitscheiding van gifstoffen. Bovendien verhoogt het de reactie van het immuunsysteem op uitwendige stoffen uit het milieu.

Het heeft ook antiseptische en antimicrobiële eigenschappen. Deze helpen bij het creëren van een barrière, bijvoorbeeld tegen virussen, bacteriën en schimmels die je lichaam aanvallen.

Hoe gebruik je het?

 • Gebruik een kleine hoeveelheid citroenolie om je borst en rug te masseren als je rinitis hebt.
 • Combineer een beetje citroenolie met olijfolie als je last hebt van huidallergieën.
 • Wrijf de citroenolie vervolgens in totdat het volledig geabsorbeerd is.

6. Lavendelolie

Lavendelolie is een ontspannend product. Daardoor helpt het om je luchtwegen te openen. Dit geldt vooral als je last van allergieën of virale infecties hebt.

De eigenschappen brengen de pijn in je hoofd tot rust. Het helpt ook om  verstoppingen en niesbuien te verminderen.

Het kan ook gebruikt worden om je huid te behandelen. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt als je last hebt van jeuk of bij galbulten.

Hoe gebruik je het?

 • Voeg een beetje lavendelolie toe aan kokend water en adem deze dampen vervolgens gedurende vijf minuten in.
 • Gebruik de olie om te ontspannen tijdens aromatherapiesessies.

Heb je last van terugkerende allergieën? Koop dan een van de oliën die we hebben genoemd. Probeer ze vervolgens zelf uit. Je zult zien hoe goed ze werken.  Zo kan je de symptomen van allergieën die je een ziek gevoel geven verlichten.