Zes geneeskrachtige eigenschappen van kamille

Op zoek naar een oplossing voor diverse gezondheidsproblemen zonder dat je je toevlucht hoeft te nemen tot chemicaliën? Leer meer over de geneeskrachtige eigenschappen van kamille!
Zes geneeskrachtige eigenschappen van kamille
Grecia Morillo

Geschreven en geverifieerd door de dokter Grecia Morillo.

Laatste update: 19 september, 2022

Kamille is een van de meest waardevolle kruiden voor mensen over de hele wereld. De grote hoeveelheid geneeskrachtige eigenschappen van kamille kunnen je gezondheid in bepaalde situaties misschien ten goede komen.

Kamille wordt al sinds de oudheid gebruikt voor verschillende therapeutische doeleinden. Je kunt de plant als thee drinken, de bladeren eten, als mondspoeling gebruiken of zelfs direct op de huid aanbrengen.

Voordat je verder leest willen we benadrukken dat je altijd eerst je arts moet bezoeken voordat je natuurlijke remedies probeert.

6 verbazingwekkende geneeskrachtige eigenschappen van kamille

1. Kamille zou helpen tegen indigestie

Een van de eigenschappen van kamille is dat het indigestie vermindert

Veel mensen wenden zich tot kamille in het geval van indigestie, omdat de plant vele soorten aandoeningen aan het spijsverteringsstelsel zou kunnen  verlichten .

  • Dit kruid zou de darmen kalmeren en de pijn die wordt veroorzaakt door gastritis, misselijkheid en braken kunnen verlichten.
  • Het effect op het spijsverteringsslijm komt voort uit het feit dat het de darmspier ontspant en ontsteking in het maagdarmkanaalweefsel vermindert.
  • Hierdoor helpt kamille ook tegen winderigheid.

2. Kamille kan helpen slechte cholesterolniveaus

Kamille is naar het schijnt zeer effectief als het gaat om het verlagen van je cholesterol. Dit is te danken aan het veronderstelde vermogen om vetten in het bloed te elimineren.

Daarom is het misschien aan te raden dat iedereen met een hoog cholesterolgehalte minstens één kop kamillethee per dag drinkt. Daarnaast moet je echter ook een dieet aanhouden met een laag vetgehalte.

3. Zeg gedag tegen slapeloosheid en angst

Kamille-olie

Als je een zenuwachtig persoon bent of als je voortdurend last hebt van angstaanvallen, neem dan kamille op in je dagelijkse routine als een geweldige natuurlijke behandeling.

Door het als thee te drinken, kun je misschien geleidelijk de symptomen verlichten die gepaard gaan met stress, angst of depressie.

4. Bestrijding van menstruatiepijn

Als je iedere maand menstruatiekrampen hebt, kun je kamille als twee-in-één gebruiken voor verlichting. Dit komt niet alleen door de ontstekingsremmende eigenschappen van kamille, die in de baarmoeder werken, maar de plant bevat ook naar het schijnt ook oestrogenen.

5. Vernieuw de zachtheid van je huid

Een van de eigenschappen van kamille is dat het je huid zacht maakt

Kamille is als droog kruid en een uitstekende manier om de textuur van de huid te vernieuwen, waardoor deze zacht en glad blijft.

Door de kamille toe te voegen aan een van je lichaamscrèmes, krijg je hetzelfde effect om de onvolkomenheden in je huid te elimineren.

Het is ook een geweldige manier om te scrubben, want kamille is ideaal om de dode huidcellen die zich verzamelen op de huid te verwijderen.

6. Kamille helpt mogelijk bij jeukende ogen

Tenslotte is kamille ook een kruid dat over veronderstelde geneeskrachtige eigenschappen beschikt die helpen jeuk te verlichten. Dit omvat geïrriteerde en rode ogen die meestal gepaard gaan met aandoeningen zoals conjunctivitis of allergieën.

De verfrissende en langdurige effecten zullen misschien wel gunstig aanvoelen voor je ogen. Om van deze kwaliteit gebruik te maken, hoef je alleen maar de kamilletheezakjes direct op je oogleden aan te brengen.

Gebruik elk van de voordelen van dit ongelooflijke kruid met gezond verstand en neem beperkt wetenschappelijk onderzoek altijd met een korrel zout.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (review). Molecular Medicine Reports. https://doi.org/10.3892/mmr.2010.377
  • Chang, S. M., & Chen, C. H. (2016). Effects of an intervention with drinking chamomile tea on sleep quality and depression in sleep disturbed postnatal women: A randomized controlled trial. Journal of Advanced Nursing. https://doi.org/10.1111/jan.12836
  • Miraj, S., & Alesaeidi, S. (2016). A systematic review study of therapeutic effects of Matricaria recuitta chamomile (chamomile). Electronic Physician. https://doi.org/10.19082/3024
  • Rafraf, M., Zemestani, M., & Asghari-Jafarabadi, M. (2015). Effectiveness of chamomile tea on glycemic control and serum lipid profile in patients with type 2 diabetes. Journal of Endocrinological Investigation. https://doi.org/10.1007/s40618-014-0170-x

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.