4 trucs om een droge huid te verminderen

Wist je dat douchen schadelijk kan zijn voor je huid en droogheid kan veroorzaken? Om een droge huid te voorkomen is eens per dag douchen voldoende. Drink daarnaast genoeg water om je lichaam van binnen uit te hydrateren. 
4 trucs om een droge huid te verminderen

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 23 augustus, 2022

Veel mensen vechten om een mooie, stralende en gehydrateerde huid te hebben. Krijg jij de resultaten die je graag wilt hebben? Als dat nog niet het geval is heb je mogelijk iets aan onze tips om  een droge huid te verminderen.

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam. Het regelt vele vitale functies zoals:

Waarom zou je ernaar moeten streven om een droge huid te verminderen?

Je huid is normaal gesproken ook een van de eerste organen die kenbaar maakt dat er iets fout zit in je lichaam. Daarom is het behouden van een gezonde en gehydrateerde huid niet alleen een prioriteit om er goed uit te zien; je moet het ook doen om je lichaam gezond te houden. 

Volg dit advies om een droge huid te verminderen.

1. Drink voldoende water

Water

Genoeg water drinken is een van de belangrijkste dingen die je moet doen om een stralende en gezonde huid te hebben. 

Veel mensen geloven dat het insmeren van hen gezicht met dure crèmes zal helpen om de huid in perfecte conditie te houden, echter hydrateren deze crèmes alleen de oppervlakte van de huid. Onthoud dat crème alleen de eerste laag van de huid hydrateert. Dit is alleen zo voor erg goede creme’s. Water hydrateert je lichaam van binnenuit. Dit heeft invloed op alle lagen van de huid.

Minstens acht glazen water per dag!

Het drinken van ten minste acht glazen water helpt een droge huid te voorkomen. Wanneer je de hoeveelheid water die je drinkt verhoogt, zal je direct veranderingen ervaren in de zachtheid en teint van je huid.

Er is ook een mogelijkheid om sneller effect te krijgen. Naast het drinken van ten minste acht glazen water per dag moet je ook een goede crème gebruiken om een droge huid te verminderen. Zo profiteer je dubbelop!

2. Stop met zo veel baden of douchen

Veel mensen geloven dat wanneer zij een droge huid hebben, ze lang moeten baden of douchen. Ze denken dat dit de huid zal hydrateren. Toch is dit een mythe waar de cosmetica- en zeepfabrikanten hun voordeel uit halen.

Wanneer je te veel doucht, maak je een droge huid alleen maar erger.  Dit komt doordat wanneer je doucht, je producten gebruikt met veel chemicaliën. Deze verwijderen de ophopingen van viezigheid van de dag, maar verwijderen ook de beschermende huidlaag.

Pas op met heet water

Deze laag wordt ook aangetast wanneer je in aanraking komt met heet water. Op deze manier zal je huid er nog droger uit komen te zien.

Om deze problemen te voorkomen, moet je het volgende onthouden:

 • Was je zelf eens per dag, behalve als je ook fysieke activiteiten uitvoert.
 • Voorkom dat je een lange tijd in het water zit.
 • Wees er zeker van dat het water warm is, maar ook weer niet te heet.
 • Was je oksels en je voeten met zeep.
 • Gebruik neutrale zepen voor je intieme gebieden. 
 • Droog je zo voorzichtig mogelijk af.
 • Wanneer je huid droog is, breng je een hydraterende olie aan om je poriën te sluiten en je huid te voeden.

3. Scheer op de juiste manier om droge huid te verminderen

Scheren met een scheermesje kan een droge huid erger maken. Wanneer je ongewilde haren wegscheert, verwijder je ook de natuurlijke olie van de huid. 

 • Om dit te voorkomen, kan je het beste na het douchen scheren. Op dit moment is je haar zachter en flexibeler, met als resultaat dat het scheren makkelijker gaat.
 • Ook is het belangrijk dat je een scheergel of scheerschuim gebruikt. Vervolgens scheer je met de haargroei mee om ingegroeide haren te voorkomen.
 • Wees er zeker van  dat je scheermesje de juiste hoek heeft om irritatie te voorkomen. Wanneer je klaar bent, moet je altijd een hydraterende crème aanbrengen. Dit vermindert een droge huid.
 • Als je geen scheergel of scheerschuim hebt, kan je als alternatief kokosolie gebruiken vanwege de hydraterende eigenschappen. Op deze manier hoef je na het scheren je huid niet extra te hydrateren. De olie heeft dit al voor je gedaan.

4. Bescherm de huid

Zonnebrandcrème

Zonnestraling is een van de grootste oorzaken van een droge huid, rimpels en stroefheid. Je kunt deze schade voorkomen door gebruik te maken van een zonnebrandcrème (SPF 30), het hele jaar door. Je denkt dat dit misschien niet nodig is wanneer het koud is, maar je hebt het fout! Op dit moment van het jaar kan je SPF 30 vervangen voor een SPF 15.

Het acute veranderen van het klimaat verandert de balans van je huid. 

Wanneer het warmer wordt, kleed je dan in laagjes om oververhitting en overmatig zweten te voorkomen. In de zomer draag je lichte, los vallende shirts met lange mouwen wanneer je in de zon bent. Draag tevens ook een hoed of pet met een kapje om je nek, oren en ogen te beschermen. Om droge en gescheurde lippen in de winter te voorkomen,  gebruik je een lippenbalsem met SPF 15. 

Onthoud dat je huid je lichaam beschermt. Daarom moet je er goed voor zorgen en voorkomen dat je een droge huid krijgt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.