5 natuurlijke middelen tegen huidirritatie na het scheren

Pas de volgende natuurlijke middelen toe en verminder zo je bultjes in korte tijd.
5 natuurlijke middelen tegen huidirritatie na het scheren
Sofía Quintana Alonso

Beoordeeld en goedgekeurd door de fysiotherapeut Sofía Quintana Alonso.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heb je ooit last van huidirritatie na het scheren gehad? Dit verschijnsel kan zó pijnlijk zijn dat het zijn eigen wetenschappelijke naam heeft gekregen: pseudofolliculitis.

Deze bultjes ontstaan als je haartjes weer beginnen te groeien. Deze haartjes horen eigenlijk naar buiten te groeien. In plaats daarvan groeien ze de huid in.

Het is geen ernstig medisch probleem. Het kan echter wel pijnlijk en irritant zijn. De volgende keer dat je hier last van hebt, probeer dan niet te krabben. Dit verergert het probleem alleen maar.

Hoe weet ik of ik pseudofolliculitis heb en niet iets anders?

Je huid is gevoelig voor uiteenlopende factoren, van natuurlijke tot chemische aard. Het is daarom van belang zeker te weten of je écht last van huidirritatie na het scheren hebt. Zo weet je of onderstaande behandelingen geschikt zijn of niet. Pseudofolliculitis kent de volgende symptomen:

 • Een uitbraak ervan vindt plaats op plekken die je recent geschoren of waar je aan gekrabd hebt.
 • Je kunt de haartjes zien die nog niet door de huid gebroken zijn. Als je een donkere huid hebt, dan kun je je vingers over de plek laten gaan om te zien of het inderdaad haartjes zijn.

1. Tea tree olie

Tea tree olie helpt tegen huidirritatie na het scheren

Tea tree olie kan je lichaam op diverse manieren helpen. In dit geval kan het helpen als krachtig antisepticum. Het gaat ontstekingen tegen en het kan helpen als je je niet lekker voelt. Een tip: als je oliën gebruikt, verdun deze dan een beetje. Zo voorkom je ongewenste huidreacties.

 • Voor deze behandeling heb je alleen 2 eetlepels tea tree olie, 1 eetlepel olijfolie en een wattenschijfje nodig.
 • Je hoeft alleen maar beide oliën te mengen.
 • Als het mengsel klaar is was je eerst de plek rondom het ingegroeide haartje.
 • Dep het wattenschijfje in de olie en ga hiermee over de aangetaste plek heen.

Bij deze behandeling hoef je de olie niet af te spoelen. Breng het mengsel twee keer per dag aan totdat de bultjes verdwijnen. Heb je een extra gevoelige huid? Breng de olie dan meteen na het scheren aan. Zo voorkom je dat de bultjes ontstaan.

2. Koud kompres

Een koud kompres is een andere goede manier om huidirritatie na het scheren te behandelen. Het effect merk je meteen: het vermindert ontstekingen, roodheid en jeuk. Dit middel is perfect voor je bikinilijn. Je zult zien dat je jouw favoriete kledingstuk binnen luttele minuten weer pijnloos kunt aantrekken.

 • Het enige dat je nodig hebt zijn een paar ijsklontjes en een theedoek.
 • Om je eigen koude kompres te maken wikkel je de ijsklontjes in de theedoek en leg je deze op de geïrriteerde huid.
 • Herhaal dit per dag  zo vaak als nodig.

3. Toverhazelaar

Toverhazelaar kan geneeskrachtig werken

Toverhazelaar kan ongelofelijk gunstig zijn voor je huid. Het heeft een ontstekingsremmende werking en kan daardoor huidirritatie na het scheren tegengaan.

Daarnaast is het een natuurlijk antisepticum. Dit is goed omdat pseudofolliculitis infecties met zich mee kan brengen als het niet goed behandeld wordt. Deze wondjes zijn op zich niet zo ernstig. Wel kunnen ze opengaan door schurende kleding of als je eraan krabt, met alle complicaties van dien.

 • Hiervoor heb je 3 eetlepels toverhazelaar-destilaat en een wattenschijfje nodig.
 • Breng deze toner aan op een wattenschijfje.
 • Breng dit zo vaak aan als nodig is. Na elke keer zul je merken dat de bultjes langzaam wegtrekken.

4. Appelazijn

Appelazijn werkt ontstekingsremmend

Appelazijn is een andere goede optie om huidirritatie na het scheren te helpen verminderen. Het stimuleert een snelle genezing, kan ontstekingsremmend werken en droogt de bultjes uit.

Hoewel het effectief kan zijn is het niet ideaal voor iedereen. Gebruik deze behandeling bijvoorbeeld niet als je een gevoelige huid hebt. Breng het verder niet aan op je bikinilijn. Dit kan erg pijnlijk zijn.

 • Voor deze behandeling heb je één theelepel appelazijn en een wattenschijfje nodig.
 • Je hoeft alleen het wattenschijfje in de appelazijn te weken en dit vervolgens aan te brengen.
 • Laat het drogen aan de lucht en spoel het af met koud water.
 • Herhaal dit proces drie keer per dag tot het branderige gevoel weggaat.

5. Zuiveringszout

Zuiveringszout kent vele unieke eigenschappen

Een andere simpele behandeling is zuiveringszout met water. Dit mengsel biedt onmiddellijk verlichting zonder bijkomende risico’s. Als je het aanbrengt voel je je snel beter en verfrist. Daarom is zuiveringszout aan te raden, niet alleen als middel tegen huidirritatie na het scheren, maar ook na insectenbeten.

 • Je hebt alleen 1 eetlepel zuiveringszout en 2 eetlepels water nodig.
 • Meng deze tot een homogeen mengsel en breng dit aan op de huid.
 • Laat dit tien minuten rusten.
 • Bedek het met gaas of een handdoekje om te voorkomen dat het uitloopt.
 • Spoel het vervolgens af met koud water.

Wat moet ik vermijden als ik last van huidirritatie na het scheren heb?

We weten dat dit een erg pijnlijk probleem kan zijn. Vermijd daarom de volgende zaken die het alleen maar erger kunnen maken:

 • Voorkom dat je gaat krabben. Het beste dat je kunt doen is niet te krabben gedurende tenminste drie dagen na het ontstaan van de bultjes. Probeer het in zijn geheel te vermijden, of op zijn minst tot je huidirritatie is verdwenen.
 • Vermijd het uitknijpen van de bultjes. Het lijkt vaak even te helpen, maar na een paar uur zie je al snel wondjes verschijnen die gemakkelijk geïrriteerd kunnen raken.
 • Vervang je scheermesje op tijd. Het gebruik van een bot scheermesje kan ervoor zorgen dat huidirritatie na het scheren komt opzetten. Vervang je mesje daarom op tijd.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ramos-e-Silva, M., & Pirmez, R. (2014). Red face revisited: Disorders of hair growth and the pilosebaceous unit. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2014.02.018
 • Jasterzbski, T. J., & Schwartz, R. A. (2015). Pseudofolliculitis cutis: A vexing disorder of hair growth. British Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/bjd.13427
 • Ross, E. V., Cooke, L. M., Timko, A. L., Overstreet, K. A., Graham, B. S., & Barnette, D. J. (2002). Treatment of pseudofolliculitis barbae in skin types IV, V, and VI with a long-pulsed neodymium:yttrium aluminum garnet laser. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1067/mjd.2002.124081

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.