Milieuvriendelijk je badkamer reinigen

22 november 2018
Is het mogelijk te reinigen zonder gebruik te maken van chemische producten? Probeer dit gerust uit door azijn, zuiveringszout en water te gebruiken. Doe er enkele druppeltjes etherische tea tree olie bij om te zorgen voor een glanzende afwerking.

Het staat buiten kijf dat je badkamer netjes en smetteloos houden van groot belang is. Badkamers zijn een bron van bacteriën en vuilrestjes, daarom is het van belang de badkamer goed te reinigen. Voldoende aandacht voor hygiëne zorgt voor een goede gezondheid, omdat deze bacteriën de kans niet krijgen te vermenigvuldigen.

Welke en hoeveel producten gebruik jij om de badkamer te reinigen?

Verschillende ontsmettende producten voor het toilet en de badkuip, de tegels, de zeeprestjes en andere vuilverwijderaars…. waarschijnlijk heb ook jij een hele reeks schoonmaakproducten voor de badkamer in de kast staan.

Je weet vast ook wel dat veel van deze producten gevaarlijke chemische producten bevatten, die schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu.

Waarom niet eens de alternatieven onderzoeken en nagaan hoe je de badkamer kan reinigen op een natuurlijke manier? Het is zo veel eenvoudiger, goedkoper en beter voor de gezondheid. Je bent er vast en zeker meteen door overtuigd!

3 manieren om de badkamer te reinigen

1. De badkuip en het toilet reinigen

Het is werkelijk van groot belang de badkuip en het toilet stralend schoon te houden. Enerzijds om schadelijke bacteriën voor de gezondheid te verwijderen, maar ook om de leidingen vrij te houden van verstoppingen zodat er geen afvoerproblemen kunnen ontstaan.

Laten we een kijkje nemen naar een thuis bereid eenvoudig reinigingsproduct dat fantastische resultaten geeft.

Hoe maak je het klaar?

Voor het toilet

Alvorens te beginnen, strooi je het zuiveringszout in de toiletpot en laat je dit ongeveer een half uur inwerken. Dit zorgt niet enkel voor het reinigen en ontsmetten van het toilet, maar verwijdert ook alle kalkaanslag die rond de waterrand ontstaat.

Gebruik na een half uur de mix van kokend water en appelazijn om de toiletpot te schrobben. Gebruik hiervoor een toiletborstel en schrob het toilet volledig vrij van bacteriën. Eenvoudig, niet? Daarna enkel even het toilet doorspoelen.

Dit eenvoudige middeltje kan je twee maal per week toepassen om een goed resultaat te bereiken. Houd je bovendien van een lekkere frisse geur in het toilet, voeg dan een halve liter water met een aantal druppels etherische tea tree olie bij je spoelwater.

Dit is namelijk een van de beste natuurlijke ontsmettingsmiddelen die je kan vinden om thuis bereide schoonmaakproducten te maken. Laat dit mengsel een nacht in de toiletpot zitten en ’s ochtends vind je gegarandeerd een fris ruikend toilet.

Ook azijn en citroen gecombineerd met zuiveringszout is een ideaal reinigingsproduct dat ingezet kan worden als alternatief voor de schadelijke chemische producten die je in de winkels vindt.

Lees ook:
8 geweldige toepassingen van appelazijn

Voor de badkuip en de douche

Gebruik hetzelfde reinigingsschema voor het bad en de douche.

 • Om te starten, strooi je ook in de badkuip en douche zuiveringszout over de te reinigen oppervlaktes.
 • Gebruik hier bij voorkeur een spons of doek om vuile zeepresten van de randen te verwijderen.
 • Sluit de badkuip of douche af met de stop zodat de reinigingsmix niet onmiddellijk wegstroomt.

Op deze manier bespaar je trouwens ook op het waterverbruik. Neem voldoende tijd om het sanitair goed te schrobben, open nadien de afvoer en laat het vuile spoelwater wegstromen.

2. De tegeltjes van de badkamer poetsen

Badkamer

1. Hoe je de tegels in de badkamer dagelijks kan reinigen?

 • 3 takjes rozemarijn
 • 5 druppels tea tree etherische olie
 • 1 liter water

Zoals je zal merken is deze methode echt een makkie. Maak een infusie van de hierboven vermelde ingrediënten en kokend water. Rozemarijn is een fantastisch ontsmettingsmiddel, dat in combinatie met tea tree olie je badkamer een frisse en stralende glans zal geven.

 • Voeg de etherische olie toe nadat de infusie afgekoeld is.
 • Giet het mengsel in een waterverstuiver.
 • Poets je tegeltjes met een doekje of spons zoals je gewoonlijk doet.

Je zal verrast staan van hoe netjes alles er zal uitzien en hoe heerlijk je badkamer zal ruiken.

2. Grondige poetsbeurt van de badkamertegels

 • 200 ml appelazijn
 • 1 kop baking soda of zuiveringszout
 • 200 ml bleekwater
 • 4 liter water

Regelmatig hebben de meest lastige tegeltjes ook een grondige poetsbeurt nodig om ze weer als nieuw te doen blinken.

 • Warm eerst de vier liter water op tot net vóór het kookpunt.
 • Meng er daarna de azijn, het zuiveringszout en het bleekwater bij.
 • Bevochtig met een doek of spons alle tegels van de badkamer met deze mix en laat dit even inwerken.
 • Niet naspoelen, maar alle tegeltjes droog wrijven met een doek.

Ze gaan gegarandeerd glanzen als nooit tevoren.

Misschien ook interessant om te lezen:
5 fouten die je maakt bij de inrichting van je badkamer

3. Poetsbeurt voor de badkamerkranen

Badkamerkranen

Hoe kunnen we de kranen in de badkamer reinigen op een milieuvriendelijke manier?

Daarvoor heb je enkel de volgende ingrediënten nodig:

 • 100 ml appelazijn
 • 100 ml water

Eenvoudig en gegarandeerd resultaat! Zoals hierboven reeds aangetoond is appelazijn een goedkoop en milieuvriendelijk product dat met succes gebruikt kan worden om de badkamer netjes en hygiënisch te houden.

Het enige wat je nodig hebt om de kranen aan te pakken is een waterverstuiver en een mengsel van gelijke delen appelazijn en water.

Hebben de kranen echter te lijden onder een grote hoeveelheid kalkaanslag, dan kan de appelazijn nu en dan ook onverdund gebruikt worden.

 • Wrijf eerst de kranen in met appelazijn.
 • Laat dit vervolgens 10 minuten inwerken.
 • Poets daarna de oppervlaktes met een oude tandenborstel.
 • Wrijf de kranen daarna op met een schone katoenen doek.

Merk hoe snel je kranen opnieuw gaan glanzen en hoe netjes de badkamer er nu bijligt.

Zo, ga meteen aan de slag en ontdek hoe je ook zonder het gebruik van schadelijke en dure producten je badkamer netjes en smetteloos schoon kan houden. Deze natuurlijke poetsproducten zijn heel makkelijk thuis klaar te maken, zijn niet duur en brengen bovendien geen schade toe aan mens en natuur