Ontdek de ongelooflijke toepassingen en voordelen van rozemarijn

27 augustus 2018
Wist je dat rozemarijn, ongeacht of het wordt ingenomen of uitwendig wordt toegepast, geweldig kan zijn voor je bloedsomloop en de gezondheid van je huid zodat je een gladde huid kunt krijgen?

Rozemarijn (Rosmarinus officinalis) is een van de meest voorkomende planten die in veel verschillende landen wordt gebruikt in oude gezondheids- en schoonheidsremedies. Deze aromatische plant is gunstig voor vele aandoeningen. De voordelen van rozemarijn maken het een essentieel ingrediënt in natuurlijke cosmetica en is ook nuttig bij het schoonmaken van het huis.

In de oudheid was rozemarijn ook symbolisch. Het was niet alleen een algemene reiniger, maar het werd ook gerelateerd aan geluk, eerlijkheid en goede trouw.

Deze plant is zeer rijk aan actieve ingrediënten. De belangrijkste voedingsstoffen zijn vitamine A, B2, B6 en C en het bevat ook de mineralen ijzer, magnesium, zink, fosfor en calcium. Het bevat ook veel antioxidanten.

De bladeren kunnen zowel vers als droog worden gebruikt en je kunt de bloemen ook gebruiken. In dit artikel zullen we je vertellen over de vele toepassingen en voordelen van rozemarijn.

De voordelen van rozemarijn

Rozemarijn en een bakje rozemarijnblaadjes
Rozemarijn is een aromatische struik die in vele delen van de wereld groeit. Sinds de oudheid hebben mensen rozemarijn gebruikt als een geneeskrachtig kruid voor de behandeling van een breed scala aan kwalen.

Twee van de belangrijkste eigenschappen van rozemarijn zijn dat het helpt om het geheugen te verbeteren en ook om ademhalingsproblemen te verlichten.

Cosmetische eigenschappen

De belangrijkste cosmetische eigenschappen zijn te danken aan de antioxidanten en de ontstekingsremmende bestanddelen, die op veel manieren de gezondheid van je huid kunnen verbeteren.

 • Deze stoffen stimuleren de doorbloeding, vooral in het onderste deel van het lichaam en minimaliseren het uiterlijk van spataderen, cellulitis en ook van striae.
 • Etherische rozemarijnolie werkt als een natuurlijke toner, die de slappe huid strakker maakt.

Je kunt het in massages toepassen om de lymfatische processen te stimuleren. Dit is wat helpt bij het verwijderen van gifstoffen en vloeistoffen, die de belangrijkste oorzaak zijn voor de vorming van bultjes op de huid.

In het algemeen werkt het om de bloedsomloop te verbeteren en helpt het je huid strak en ook glad te houden.

Cellulitis billen en gladde billen in een witte slipAndere voordelen

 • Rozemarijn bevat een hoog gehalte aan cafeïne en rozemarijnzuur. Deze hebben krachtige antioxidante effecten.
 • De olie stimuleert de haargroei door de doorbloeding te verhogen.
 • Rozemarijn remt de vorming van gevaarlijke bacteriën in een in vitrocultuur, wat erop duidt dat het kan worden gebruikt in gevallen van voedselvergiftiging.
 • Rozemarijn extract wordt gebruikt in aromatherapie voor de behandeling van angst, het verbeteren van de gemoedstoestand, het veranderen van het pijngevoel en het verhogen van de alertheid.
 • Veel studies hebben aangetoond dat het de stressniveaus verlaagt.
 • Het inhaleren van rozemarijn essentie verbetert de mentale prestaties. Het helpt je hersenen om informatie sneller en efficiënter te verwerken.

Voordat je het gebruikt, moet je eerst bij je arts na laten kijken of je niet allergisch bent voor rozemarijn.

Bereidingen met rozemarijn

Remedie tegen haaruitval

Voor iedereen die lijdt aan alopecia of die haarverlies in het voorjaar of de herfst wil voorkomen, is rozemarijn een natuurlijke oplossing.

Zoals we al hebben vermeld, is het geweldig voor de doorbloeding en als gevolg daarvan is het een goede natuurlijke behandeling voor het versnellen van de haargroei.

Ingrediënten

 • 3 eetlepels droge rozemarijnblaadjes (45 g)
 • 2 kopjes water (500 ml)

Instructies

 • Giet eerst het water in een pan en breng het aan de kook.
 • Wanneer het kookt, zet je het vuur uit en voeg je vervolgens de rozemarijn toe.
 • Dek daarna de pan af en laat het 10 minuten trekken.
 • Breng vervolgens de infusie aan op je hoofdhuid en masseer het met je vingertoppen in.
 • Spoel daarna je haar goed uit met veel water.

Rozemarijn voor het verstevigen van je huid

Decennia lang hebben mensen rozemarijn gebruikt om een jonge, stevige, roze huid te hebben. Het is een uitstekende toner en daarom een goede remedie voor het aanpakken van een slappe, bleke of rimpelige huid.

Deze natuurlijke gezichtstoner werkt ook snel als je er een beetje moe uitziet. Het is perfect om ’s ochtends te gebruiken.

Flesje rozemarijnolie en een bruine zalf van rozemarijnIngrediënten

 • 6 eetlepels rozemarijn (90 g)
 • 1 kopje witte wijn (250 ml)

Instructies

 • Giet eerst de wijn in een bak met een deksel.
 • Voeg vervolgens de rozemarijn toe (je kun zowel de bloemen als de bladeren toevoegen) en laat dit 10 dagen op een koele plaats staan.
 • Na deze tijd kun je het rechtstreeks op je gezicht aanbrengen en het vervolgens met je vingertoppen inmasseren.

Bij het koken

Deze aromatische plant wordt regelmatig gebruikt bij het koken en is een uitstekende smaakmaker. Het gaat vooral goed samen met vlees en sauzen. Vanwege zijn sterke en heerlijke smaak is het één van de meest gebruikte kruiden in de keuken geworden.

De voordelen van rozemarijn zijn talrijk. Houd altijd wat bij de hand en geniet van alle eigenschappen en toepassingen die het te bieden heeft!