4 natuurlijke remedies met zuiveringszout

Zuiveringszout of baking soda is absoluut een van de producten die niet zouden mogen ontbreken in de huishoudkast. Niet enkel bestaan er talrijke recepten met zuiveringszout om de verschillende kamers in huis te reinigen en onder handen te nemen, maar het is ook een onmisbaar ingrediënt voor wie graag natuurlijke, eenvoudige schoonheidsproducten zelf wil klaarmaken. Misschien minder goed bekend is echter dat baking soda in een aantal remedies tegen verschillende kwaaltjes kan gebruikt worden. In dit artikel vind je 4 behandelingen op basis van zuiveringszout, die makkelijk en eenvoudig te bereiden zijn.

Baking soda tegen tandvleesontsteking

Gezond en goed onderhouden tandvlees is roze van kleur en en omsluit goed de randen rondom de tanden. Is er sprake van bloeden tijdens het tandenpoetsen, dan wijst dit op een lichte ontsteking van het tandvlees. Dit noemt men gingivitis. Tandvleesontsteking ontstaat doordat agressieve bacteriën zich tussen de tandvleesranden en tanden nestelen. Speciale tandpasta’s worden aangeraden om dit kwaaltje te verhelpen, maar we vergeten vaak dat er heel wat eenvoudige huisremedies bestaan die ook heel wat genezingskracht bezitten. In het geval van een eenvoudige ontsteking ontstaan door bijvoorbeeld een scherp stukje brood kan het gebruik van baking soda wonderen doen. Maak hiervoor je tandenborstel vochtig en doop die in een kommetje zuiveringszout. Zorg ervoor dat de borstel voldoende bedekt is met deze pasta en poets de tanden enkele minuten.

Gingivitis kan ook ontstaan door een opeenstapeling van onbehandelde tandplak op het oppervlak van de tanden en de hoektanden. Er bestaan speciale tandenborstels om tandplak tegen te gaan, die je kan gebruiken in combinatie met zuiveringszout. Gorgelen en de mond naspoelen met een oplossing van baking soda en water wordt hierbij aangeraden.

Zuiveringszout

Wil je voorkomen dat de ontsteking opnieuw de kop opsteekt, houd er dan een aantal gezonde leefregels op na, zoals het voldoende eten van rauwe groenten, de consumptie van vitamine C en calcium verhogen of een zachte massage van het tandvlees toepassen.

Baking soda tegen jicht

Een groot aantal mensen heeft te kampen met jicht en neemt hiervoor een groot aantal pijnstillers om de acute pijnscheuten tegen te gaan. Jicht ontstaat doordat urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichten. Pijnstillers kunnen verlichting brengen voor enkele uren, maar lossen het probleem uiteindelijk niet op. Wat vele mensen echter niet weten is dat jicht een van de aandoeningen is die het makkelijkst te genezen is op natuurlijke wijze. Ervaring wijst uit dat remedies gebaseerd op het gebruik van baking soda de beste resultaten leveren.

De opeenhopingen van de urinezuurkristallen worden niet voldoende uit het lichaam afgevoerd en hier kan baking soda de oplossing bieden. Het neutraliseert en lost de kristallen op, waardoor de pijn en ongemak heel snel zullen verdwijnen. 

Voeten

De oplosbaarheid van de kristallen wordt ook verhoogd, zodat ze eveneens makkelijker uit het lichaam verwijderd kunnen worden via de nieren. Het volume afgevoerd vocht en de zuurtegraad van de urine verhoogt, waardoor bijkomend ook het risico op steenvorming in de nieren vermindert.

Meng een theelepel zuiveringszout in een glas water en drink dit drie maal per dag; ’s ochtends, na de lunch en voor het slapengaan.

Tanden bleken met baking soda

Hierboven werden de voordelen van baking soda beschreven om tandvleesontsteking tegen te gaan. Ga je graag nog een stapje verder met de gezondheidszorg van de mond en het gebit, dan kan je met zuiveringszout ook zorgen voor een stralend wit gebit in optimale conditie. De moeite waard om dit meteen uit te proberen en te pronken met een prachtig resultaat!

Opgelet: denk eraan voorzichtig te zijn met het aanbrengen van baking soda op de tanden. Gebruik deze methode met mate, omdat dit product eveneens schade kan toebrengen aan het tandglazuur. Er wordt aangeraden deze behandeling hooguit eens per week of twee weken toe te passen. 

Donkergekleurde dranken zoals koffie, thee en koolzuurhoudende limonades behoren tot de categorie “tandenvervuilers”. Roken en slechte mondhygiëne verhogen eveneens het verkleuren van je gebit. En natuurlijk hoort snoepgoed ook op dit lijstje. De gelige kleur ontstaat doordat de glazuurlaag afslijt en de tanden op die manier worden blootgesteld aan vervuiling en beschadiging.

Spoel de mondholte met een mengeling van één theelepel baking soda op een half kopje water om de tanden op natuurlijke wijze te bleken. De vloeistof goed rondom de tanden en hoektanden laten circuleren. Je zal merken dat de zoutige smaak niet zo lekker is, maar dit went na een aantal keer spoelen. Spuug vervolgens de mix uit. Herhaal dit drie maal op dezelfde dag, maar niet meer dan één keer per week.

Deze natuurlijke methode om tanden te bleken helpt eveneens een slecht ruikende adem te voorkomen, zweertjes en aften in de mond te genezen.

Behandel acne met baking soda

Huidproblemen. Natuurlijk denken we onmiddellijk aan die vervelende puistjes of acne. Het bestrijden ervan kan vrij lastig en zenuwslopend zijn, vooral gedurende de tienertijd. Ze ontstaan door verschillende factoren, zoals hormonale schommelingen, een vettige huid, erfelijkheidsfactoren, een slecht dieet of verschillende soorten milieuverontreiniging. Ze verschijnen vooral waar veel talgkliertjes te vinden zijn en kennen de typische plaatsen zoals het gezicht, de rug- en borststreek en de nek.

Behandelingen van puistjes of acne worden vooral gestart om schoonheidsredenen, maar het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat het bestaand onevenwicht in de huid aangepakt wordt. Op deze manier wordt verdere ontsteking of het chronisch worden van acne doeltreffend bestreden. Ook hiervoor is het toepassen van een natuurlijke remedie op basis van baking soda te verkiezen boven het smeren van al te dure zalfjes en crèmes.

Masker met Baking Soda

Alvorens te starten, reinig je het gezicht met een neutrale zeep. Vermeng twee eetlepels baking soda met water tot het een gelijkmatige pasta vormt. Breng deze natuurlijke crème aan op de plaatsen waar de puistjes zich bevinden. Vervolgens zachtjes inmasseren en enkele minuten laten inwerken (niet te lang om irritatie te voorkomen). Goed naspoelen met lauw water en voorzichtig drogen met een schoon doekje.