10 dingen die je opmerkt na douchen met koud water

Hoewel je waarschijnlijk denkt dat je met warm water moet douchen, bieden koude douches veel voordelen die je zeker zullen verrassen. In dit artikel lees je 10 goede redenen waarom je aan deze verandering zou moeten wennen. Het zal de moeite waard zijn.
10 dingen die je opmerkt na douchen met koud water
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Ja, het is waar dat een warm bad na een lange dag ons laat ontspannen. Het is echter ook belangrijk om de grote voordelen van douchen met koud water te kennen, zodat je hier ook gebruik van kan maken.

Hoewel het misschien in het begin moeilijk voor je zal zijn, zal je zien dat je lichaam aan de verandering zal gaan wennen.

Douchen met koud water zal dan een prettige ervaring worden, vooral als je je bewust bent van de voordelen. Een koude douche geeft je niet alleen energie, maar het heeft ook geweldige voordelen.

Probeer eens te douchen met koud water als je dit artikel hebt gelezen, en de 10 beste redenen kent waarom je er vandaag nog mee zou moeten beginnen.

Redenen waarom je vandaag nog moet gaan douchen met koud water

Het verbetert je stemming

Het verbetert je stemming

Als stress het hoogtepunt van je dag is geweest, zal een koude douche helpen om je slechte stemming en irritatie te verminderen.

Dit komt doordat koud water onze zogenaamde ‘blauwe vlek’ beïnvloedt, het gebied van de hersenen dat het hormoon noradrenaline produceert. Dit is het hormoon dat depressie bestrijdt.

 • Als je een douche neemt met koud water, kan je een gevoel van vernieuwing en energie ervaren.

Het verbetert je concentratie

Problemen met de concentratie

Omdat koud water het transport van voedingsstoffen in het lichaam verbetert, en je cellen vult met zuurstof, zal het je concentratie verbeteren.

 • Je zal je minder vermoeid voelen en je kunt je langer op een taak concentreren.

Je wordt efficiënter

Een koude douche nemen

Een koude douche activeert zeker je zintuigen tijdens die ochtenden waarop je eigenlijk je bed niet uit wilt komen. Het activeert je cellen en ook de bloedcirculatie.

Als je lichaam wordt blootgesteld aan koud water, begint het meteen meer bloed rond te pompen naar de organen en weefsels, waardoor de bloedstroom aanzienlijk wordt verbeterd.

Het verbetert je wilskracht

Koud douchen verbetert je wilskracht

Jezelf dwingen om te douchen met koud water is al een positieve stap. Het zal je helpen je wilskracht te trainen om met moeilijke situaties om te gaan en je zal daardoor ook merken dat het makkelijker voor je wordt om ‘nee’ te zeggen tegen bepaalde dingen.

 • Het is een geweldige manier om zelfcontrole te ontwikkelen.

Je zal meer uithoudingsvermogen krijgen

Sporten is goed voor je

Douchen met koud water traint je uithoudingsvermogen en kracht. Het is ook goed tegen spierpijn.

Als je een lange dag in de sportschool achter de rug hebt, zal het koude water je helpen om zwellingen te verminderen en beschadigd weefsel te herstellen.

Het draagt bij aan de vruchtbaarheid

Hoge temperaturen beïnvloeden de hoeveelheid en de kwaliteit van het sperma. Bij mannen kan het vermijden van blootstelling aan zeer hete baden of douches een afname van de spermaproductie voorkomen.

 • In ieder geval is koud water altijd de beste optie.

Je wordt minder snel verkouden

Verkoudheid

Wanneer gaat douchen met koud water, reageert je lichaam door je stofwisseling en dus ook je immuunsysteem te stimuleren. Op deze manier zal het voor je lichaam makkelijker zijn om infecties die veroorzaakt worden door virussen te bestrijden.

Als je elke dag een koude douche neemt, kun je er zeker van zijn dat je niet verkouden zal worden, omdat dit je immuunsysteem aanzienlijk versterkt. Dit komt doordat je helpt om immuuncellen te produceren. Deze cellen doden onder andere:

 • bacteriën
 • virussen
 • ziekteverwekkende micro-organismen

Het versterkt je bloedvaten

Lage temperaturen helpen de bloedvaten te vernauwen, waardoor het bloed sneller door het lichaam circuleert.

Dit kan je beschermen tegen:

 • spataderen
 • hypertensie
 • andere vaatziekten

Je zal sneller afvallen

Snel gewichtsverlies door douchen met koud water

Het douchen met koud water versnelt het verwijderingsproces van giftige stoffen uit de poriën van de huid en de bloedsomloop.

 • Hierdoor zal je sneller afvallen.
 • Het helpt ook bij de verdeling van bruin vet dat in je lichaam is opgeslagen om je te beschermen tegen schade.

Het is goed voor je huid en haar

Gezond haar door te douchen met koud water

In tegenstelling tot koud water, verwijdert warm water het vet dat zich van nature op het huidoppervlak bevindt. Zo hebben warme douches de neiging om de huid uit te drogen, wat tot uiting komt in een droog en zelfs schilferige huid.

Hetzelfde geldt voor de hoofdhuid, omdat koud water de haarzakjes en poriën sluit. Hierdoor begint je haar te glanzen, wordt het niet zo snel vuil en zullen de ontstekingsprocessen uit de huid verdwijnen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Pazos, J., & González, A. (2016). Técnicas Hidrocinesiterapia. Fisoterapia. https://doi.org/10.1016/S0211-5638(01)73026-X
 • Cardillo, T. (2002). La hidroterapia. Axis.
 • De Micheli, A. (2003). Miguel Servet y la circulación sanguínea pulmonar. Archivos de Cardiologia de Mexico.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.