Het immuunsysteem stimuleren en verkoudheden en griep voorkomen

Waarop wacht je? Begin vandaag nog met je immuunsysteem te verbeteren!
Het immuunsysteem stimuleren en verkoudheden en griep voorkomen
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Verkoudheden en andere aandoeningen van de luchtwegen behoren tot de voornaamste redenen die jouw schoolprestaties of prestaties op het werk kunnen beïnvloeden. Het immuunsysteem stimuleren is dus van groot belang.

De symptomen van verkoudheden en griep kunnen immers heel vervelend zijn. Ze kunnen ervoor zorgen dat je enkele dagen het bed moet houden en je werk of de school moet missen.

Misschien vraag je je af waarom dit eigenlijk allemaal gebeurt.

Het is wellicht moeilijk te geloven maar het antwoord is heel eenvoudig. Een snel leven leiden kan ertoe leiden dat je vatbaarder bent voor alle virussen om je heen.

Enkele redenen waarom je gevoelig wordt voor virussen zijn bijvoorbeeld:

 • slechte eetgewoonten
 • te weinig rusten
 • een zittend leven leiden
 • roken
 • andere gewoonten

Er zijn vele soorten medicatie beschikbaar om deze virussen te bestrijden. Je lichaam kan echter resistent worden voor deze medicijnen. Het betekent dat je dan nieuwe manieren moet vinden om de virussen aan te pakken zonder geneesmiddelen op farmaceutische basis te gebruiken.

Je vraagt je wellicht ook af hoe je kan vermijden dat je die virussen oploopt.

Het antwoord is heel eenvoudig. Zorg dat je immuunsysteem optimaal werkt. Sommige vitamines kunnen je hierbij helpen. In dit artikel willen we bespreken hoe je het op een natuurlijke en betaalbare manier kan doen.

7 voedingsmiddelen die het immuunsysteem stimuleren

Het voedingspatroon is een fundamentele peiler die je zal helpen om het immuunsysteem op een optimale manier te laten werken. In deze lijst vind je zeven voedingsmiddelen. Ze zullen jouw weerstand stimuleren.

Kippensoep

Dit voedingsmiddel is ongetwijfeld het beste voor je lichaam wanneer je een verkoudheid hebt. Kippensoep bevat vitaminen en eiwitten. Deze helpen om het immuunsysteem te stimuleren zodat het elke ziektekiem kan bestrijden die het lichaam aanvalt.

Knoflook

Knoflook stimuleert het immuunsysteem

Deze plant behoort tot de alliaceae familie. Het bevat grote hoeveelheden vitamine C en vitamine B-complex. Bovendien vinden we in knoflook ook sterke antibiotica. Die kunnen helpen om alle virussen en schimmels in je lichaam te bestrijden.

 • Je kan knoflook met honing eten of het toevoegen aan je dagelijkse maaltijden.

Spruiten, broccoli en bloemkool

Deze drie groenten behoren tot de kruisbloemige familie. Net als knoflook bevatten ze grote hoeveelheden vitamine C. Deze groenten zijn ook natuurlijke antioxidanten.

Spinazie en snijbiet

Deze twee bladgroenten bevatten veel vitamine C. Ze helpen je lichaam om infecties te vermijden. Andere voedingsmiddelen die veel vitamine C bevatten zijn fruitsoorten zoals:

Granen

Havermout, tarwe en rijst helpen het immuunsysteem stimuleren en versterken. Dat komt dankzij de grote hoeveelheid vitamine B die ze bevatten.

Koninginnengelei

Dankzij zijn interessante samenstelling is dit een ideale stof om je immuunsysteem aan te vullen.  Koninginnengelei bevat onder andere:

 • lipiden
 • eiwitten en aminozuren
 • grote hoeveelheden vitaminen B (B1, B2, B5, B6 en B8)
 • antibiotica
 • foliumzuur
 • mineralen zoals calcium, ijzer, natrium, kalium en zink

Koninginnengelei zal dus ongetwijfeld het immuunsysteem stimuleren en jouw weerstand op een snelle en natuurlijke manier bevorderen.

Yoghurt

Yoghurt bevat een bacterie die lactobacillus word genoemd. Het is een probioticum dat je lichaam helpt om antilichamen aan te maken.

Hoe gezonder je voedingsgewoonten zijn, hoe beter je immuunsysteem in staat zal zijn om verkoudheden, de griep en aandoeningen van de luchtwegen te vermijden. Je hebt bovendien ook een excuus om in de keuken eens nieuwe dingen uit te proberen!

Geneeskrachtige planten om verkoudheden en andere luchtwegenaandoeningen

Geneeskrachtige planten die helpen bij verkoudheden

Het immuunsysteem stimuleren kan je ook nog op een andere manier doen. Je kan geneeskrachtige planten gebruiken. Ze zullen je ook helpen om verkoudheden en griepsymptomen te bestrijden. We geven je een korte lijst van alternatieven die je kan toepassen:

Eucalyptus

Dit is één van de meest gebruikte planten om verstopping van de neus te verminderen. Je kan de geur van eucalyptus drie keer per dag inademen.

Vlier

Vlierbloesemthee en thee van vlierblaadjes kunnen helpen om griepsymptomen te verlichten.

 • De beste manier om de thee te maken is 30 gram gedroogde bloesems en blaadjes toe te voegen aan een liter kokend water.
 • Laat het dan gedurende 20 minuten trekken.
 • Drink de thee terwijl het heet is.

Echinacea

Deze plant zal het immuunsysteem stimuleren en versterken. Tegelijkertijd zal het de symptomen van verkoudheden en van andere kwaaltjes van de luchtwegen verlichten en voorkomen.
De beste manier is om echinacea in een thee te gebruiken. Je kan het ook in de plaatselijke apotheek in tabletten vinden.

Waarop wacht je? Begin vandaag nog met het verbeteren van je immuunsysteem! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Kang, N. S., Moon, E. Y., Cho, C. G., & Pyo, S. (2001). Immunomodulating effect of garlic component, allicin, on murine peritoneal macrophages. Nutrition Research. https://doi.org/10.1016/S0271-5317(01)00269-X
 • Harris, J. C., Cottrell, S. L., Plummer, S., & Lloyd, D. (2001). Antimicrobial properties of Allium sativum (garlic). Applied Microbiology and Biotechnology. https://doi.org/10.1007/s002530100722
 • Moreno, D. A., Carvajal, M., López-Berenguer, C., & García-Viguera, C. (2006). Chemical and biological characterisation of nutraceutical compounds of broccoli. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2006.04.003
 • Haskell, M. J., Jamil, K. M., Hassan, F., Peerson, J. M., Hossain, M. I., Fuchs, G. J., & Brown, K. H. (2004). Daily consumption of Indian spinach (Basella alba) or sweet potatoes has a positive effect on total-body vitamin A stores in Bangladeshi men. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/80.3.705
 • Sterna, V., Zute, S., & Brunava, L. (2016). Oat Grain Composition and its Nutrition Benefice. Agriculture and Agricultural Science Procedia. https://doi.org/10.1016/j.aaspro.2016.02.100
 • Soucheirœn, P. B. (1989). Composiciœn y propriedades de la jalea real. Vida Ap­cola.
 • Roy, D. (2011). Probiotics. In Comprehensive Biotechnology, Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-088504-9.00317-2

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.