5 fouten die je niet moet maken tijdens het douchen

Velen van ons vinden dat schuimige producten ervoor zorgen dat we ons schoner wassen onder de douche. Maar in werkelijkheid is het tegenovergestelde waar en kan schuim een zeer droge huid veroorzaken.
5 fouten die je niet moet maken tijdens het douchen

Geschreven door Lorena González

Laatste update: 24 augustus, 2022

Velen van ons vinden het normaal om minstens één keer per dag te douchen. Deze gewoonte zorgt er echter voor dat we voortdurend een reeks fouten tijdens het douchen herhalen met betrekking tot hygiëne en zelfzorg.

Houd rekening met veelgemaakte fouten tijdens het douchen en vermijd ze zo veel mogelijk.

1. Kies een optimale temperatuur

De temperatuur van de douche mag niet hoger zijn dan 35 graden, omdat dit voldoende is. We douchen vaak te warm, maar ongelooflijk heet water is een van de vele fouten tijdens het douchen.

We moeten ons ervan bewust zijn dat zeer hoge watertemperaturen uitdroging, droogheid en schilfering van de huid kunnen veroorzaken.

Bovendien kan zeer heet water overmatig oliën van de huid verwijderen. Dit zal uiteindelijk de huid onverdedigbaar maken tegen bacteriën en schadelijke stoffen – precies het soort fout die je tijdens het douchen wilt vermijden.

Ook veroorzaakt te veel heet water een overmatige bloeddoorstroming. En dit kan resulteren in roodheid, ontsteking en acne.

2. Ga niet te lang onder de douche

Tijdens het douchen
Het is ook geen goed idee om heel lang te douchen. Het is hetzelfde als douchen met erg heet water: het droogt de huid uit.

Probeer niet langer dan tien minuten te douchen. Anders kun je zelf, door het te lang douchen, het verschijnen van puistjes en een geïrriteerde huid veroorzaken.

3. Schuimproducten tijdens het douchen zijn niet zo goed als je denkt

Sommige zepen zijn erg schuimig, omdat ze oppervlakte-actieve stoffen bevatten. Hun functie bestaat uit het binden van moleculen van vet aan watermoleculen.

Als je ziet dat je douchegel te schuimig is, dan komt dat omdat het teveel van dit soort substantie bevat.

  • Houd er rekening mee dat hoe meer schuim een ​​zeep of gel produceert, hoe meer olie er uit de huid wordt verwijderd. Dit veroorzaakt een droge, ruwe huid.
  • Het wordt ook niet aanbevolen om een antibacteriële zeep te gebruiken, tenzij dit specifiek door je arts wordt aanbevolen.
  • Probeer altijd zeep te kopen met een PH van 5,5, wat op het etiket vermeld staat. Dit is een alkalisch niveau dat veilig is voor de huid.

4. Gebruik geen oude sponzen

Vrouw gebruikt doucheborstel
Oude sponzen zijn misschien zachter, maar ze zijn niet het meest aanbevolen item om te gebruiken voor het baden. Ook al denk je van niet, het langdurig gebruik van dezelfde spons kan schadelijk zijn voor je gezondheid.

Je moet je ervan bewust zijn dat sponzen het perfecte broedplaats zijn voor bacteriën en schimmels.

Gebruik daarom niet langer dan 4 weken achter elkaar dezelfde spons.

Experts raden aan om een washandje te gebruiken in plaats van een spons, of een scrubspons van netmateriaal.

Bekijk ook dit artikel: Top tien voor een gehydrateerde huid

5. Correct afdrogen

Hoewel het goed is om jezelf na het douchen af te drogen met een handdoek, is overdrijven geen goed idee. Begrijp dat jezelf goed af drogen net zo belangrijk is als jezelf goed wassen als het gaat om het vermijden van fouten na of tijdens het douchen.

De beste manier is om geen ruwe handdoeken te gebruiken die je lichaam enigszins vochtig laten. Vergeet na het douchen niet om bodylotion aan te brengen om de huid gezond en gehydrateerd te houden.

Let goed op de gebieden die speciale aandacht nodig hebben. Dit zijn:

  • De oksels
  • De voeten, met name tussen de tenen
  • Het liesgebied

Wrijf niet te hard over de huid om vocht te verwijderen. Het is voldoende om jezelf droog te deppen.

Een aantal aanbevelingen

Het is belangrijk om te weten wat de meest voorkomende fouten zijn tijdens het douchen, die velen van ons maken. Het is ook belangrijk om te weten wat je moet doen voor de best mogelijke uitkomst.

Hier zijn een aantal te volgen stappen.

Zorg voor je oren

Oor van een vrouw
Zowel volwassenen als kinderen mogen niet nalaten de oren van binnen en van buiten schoon te maken.
  • Reinig ze op de juiste manier met water en zeep en voorkom dat er water in het binnenoor komt.

In het geval van baby’s moet het schoonmaken beperkt worden tot de buitenkant. Je hebt een beetje water met zeep nodig of je kunt de buitenkant van het oor zachtjes afvegen met een zachte, vochtige babydoek. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.