Zes tips om je gezichtsvermogen op natuurlijke wijze te verbeteren

Als je de kans krijgt, zou je eens moeten proberen om een paar oefeningen te doen voor je ogen, door afwisselend van dichtbij en dan van veraf naar dingen te kijken. Wat ook kan helpen om je gezichtsvermogen te verbeteren, is om je ogen op verschillende plekken gericht te houden en de spanning in je ogen te verminderen.
Zes tips om je gezichtsvermogen op natuurlijke wijze te verbeteren
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 14 februari, 2019

Met behulp van de beste adviezen en oefeningen is het wel degelijk mogelijk om op natuurlijke wijze je gezichtsvermogen te verbeteren. Op deze manier kun je je ogen trainen en die veelvoorkomende vermoeide ogen van alledag voorkomen.

In dit artikel delen we daarom de beste tips om je gezichtsvermogen weer terug naar het oude te krijgen zonder operatieve ingreep.

Het is mogelijk om je gezichtsvermogen te verbeteren

De meeste optometristen zouden zeggen dat het onmogelijk is om zelf je gezichtsvermogen te verbeteren. Toch zijn er sommigen die dit doel wel proberen te bereiken. Dit geldt vooral in het geval van kinderen en mensen die net last beginnen te krijgen van oogproblemen.

Aangetoond is dat het eerder schadelijk dan behulpzaam is om iemand die iets slechter ziet dan normaal een bril te laten dragen. Dit is dus het beste moment om met een aantal natuurlijke behandelingen te beginnen. Het gezichtsvermogen verkeert tenslotte al in goede staat.

Wat je zelf kunt proberen

Naarmate er meer tijd verstrijkt en je steeds meer gewend raakt aan het dragen van een bril, zal het des te moeilijker worden om je gezichtsvermogen op natuurlijke wijze te verbeteren. Toch is het zelfs dan nog niet onmogelijk.

Tips om je gezichtsvermogen te verbeteren

1. Houd rekening met je ogen

Oogtest

De eerste stap om je gezichtsvermogen te verbeteren, houdt in dat je je bewust wordt van je ogen.

Hoewel we in staat zijn om naar dingen te kijken en dingen te zien, zijn we ons het grootste gedeelte van de tijd niet echt bewust van de manier waarop we onze ogen gebruiken. Mensen houden emoties en dagelijkse vermoeidheid vast in hun ogen. Op den duur veroorzaakt dit problemen met het gezichtsvermogen.

Het goede nieuws is dat er in werkelijkheid toch een oplossing kan bestaan voor iets dat voorheen als ongeneesbaar werd beschouwd.

 • Probeer beetje bij beetje steeds meer te letten op wat je precies met je ogen doet.
 • Let op de manier waarop je je ogen samenknijpt, waarom je niet in bepaalde richtingen kijkt, waarom je omlaag kijkt etc.

2. Zet je bril eens af

Er zijn een hoop mensen die geen andere keus hebben dan dagelijks een bril te dragen. Het nadeel is echter dat dit ervoor kan zorgen dat je ogen afhankelijk worden van de hulp die een bril biedt. Je ogen raken gewend aan een bril omdat ze op deze manier zelf geen moeite hoeven te doen. Daarom zorgt het dragen van een bril er meestal voor dat het gezichtsvermogen van mensen nog meer achteruitgaat in plaats van verbetert.

 • Wij raden daarom aan om een paar uur per dag je bril gewoon even af te zetten.
 • Doe dit op elk mogelijk moment, zodat je ogen er gewend aan raken om moeite te moeten doen.
 • Je kunt het aantal minuten of uren dat je geen bril draagt progressief vermeerderen.

3. Kijk dichtbij, kijk ver weg

Oog afdekken

We raken ons vermogen om naar verschillende afstanden te kijken langzaamaan kwijt. Dit geldt vooral voor mensen die in de stad wonen. Deze mensen worden namelijk voortdurend omringd door gebouwen die hun uitzicht belemmeren.

Probeer deze visuele functies daarom te beoefenen wanneer je de kans krijgt. Zoek zo veel mogelijk plekken op  waar je onbelemmerd verder voor je uit kan kijken.

 • Probeer in je dagelijkse leven deze eenvoudige oefeningen uit te voeren: kijk afwisselend naar iets dat dichtbij je staat en dan naar iets dat in de verte ligt.
 • Let op de details en objecten om je heen.

4. Probeer vermoeide ogen tegen te gaan

In veel gevallen verliezen mensen hun gezichtsvermogen omdat ze te vaak last hebben van vermoeide ogenDit kan veroorzaakt worden door te veel uur naar het beeldscherm van je computer of televisie te kijken. Dit gebeurt zelfs wanneer je er zelf niet op let, omdat je zo gericht bent op wat je aan het doen bent.

Deze vermoeidheid kan daarnaast ook regelmatig hoofdpijn veroorzaken.

Om je ogen te ontspannen, kun je gebruik maken van de palmtechniek:

 • Wrijf je handen tegen elkaar tot ze warm zijn.
 • Plaats je ellebogen op een tafel en houd de palmen van je handen tegen je ogen aan, zonder te drukken.
 • Probeer in deze houding een paar minuutjes tot rust te komen. Probeer tegelijkertijd te kijken of je spanning merkt in je ogen of de spieren rondom.
 • Na afloop, zullen je ogen enorm opgelucht aanvoelen. Je zult zien dat je gezichtsvermogen scherper is dan normaal.

5. Kijk in alle richtingen

Oog

Om zowel dichtbij als ver weg te kunnen kijken, zou je ook gebruik moeten maken van andere technieken die behulpzaam zijn voor je ogen. Doe je dit niet, dan zullen je ogen langzaam wegkwijnen.

 • Probeer daarom eens je ogen te bewegen in plaats van je hoofd wanneer je iets wilt zien.
 • Probeer ook met je ogen in alle richtingen te kijken: omhoog, omlaag, naar links, naar rechts, schuin en zelfs naar het puntje van je neus.
 • Zodoende zorg je ervoor dat de spieren in en rondom je ogen goed in vorm blijven.

6. Eetgewoonten

Je eetgewoonten spelen altijd een rol, in elke natuurlijke behandeling. Via voedsel krijg je de voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft om zijn functies uit te voeren.

Er zou daarom geen sprake mogen zijn van een tekort aan:

 • Groente en fruit
 • Gezonde vetten
 • Kwaliteitsvolle proteïnen
 • Volkoren granen
 • Noten en zaden

Een beter gezichtsvermogen is simpelweg een kwestie van goed geïnformeerd zijn en goed voor je ogen zorgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.