Oefeningen tegen vermoeide ogen

1 juli 2015

Artsen zeggen dat de vermoeidheid van de ogen een onvermijdelijk onderdeel is van het ouder worden. Echter, als je aandacht besteedt aan hoe het wordt genoemd -vermoeide ogen-, kun je het ook zien als meer dan een onvermijdelijke ziekte, maar ook als een onbalans veroorzaakt door te hard werken.

In dit artikel zullen we een aantal oefeningen laten zien, die je zullen helpen de oogspieren te ontspannen en sterker te maken, om zo vermoeide ogen tegen te gaan. Als je eraan went om deze oefeningen gedurende een paar minuten per dag te doen, zal er sterke verbetering optreden of zullen vermoeide ogen zelfs helemaal niet meer voorkomen.

Massages en gezichtsuitdrukkingen

Voordat je begint met de oefeningen is het belangrijk dat je de spieren rond je ogen ontspant. Je begint met het interne deel van je wenkbrauwen, zet er druk op door het maken van bijna onmerkbaar kleine cirkels en beweegt in de richting van het buitenste gedeelte van de wenkbrauw. Verplaats vervolgens deze beweging naar beneden en volg de vorm totdat je weer bij het begin van de wenkbrauw bent. Als je wilt kun je een beetje amandel- of onagra-olie gebruiken.

Je kunt je gezicht ook helpen ontspannen door een minuut lang allerlei gezichtsuitdrukkingen te maken, wat er maar in je opkomt, in een poging om alle onderdelen van je gezicht te laten bewegen: lippen, kaak, tong, wangen, ogen, wenkbrauwen, oogleden, neus etc.

Rust dan gedurende een paar seconden voordat je verder gaat en adem diep in. Naast het bestrijden van vermoeidheid van de ogen is dit ook een goede oefening om je gezicht jong te houden.

gezichts-massage

Patting

Patting, of kloppen, is één van de fijnste oefeningen die er zijn. Om dit te doen wrijf je je handen samen om ze warm te krijgen, vooral als ze koud zijn, en leg je de palmen van je handen op je gesloten ogen.

Als je droge ogen hebt, knipper dan vele malen tot je ze vochtiger voelt worden en ten slotte knijp je je ogen stevig dicht om ze te ontspannen.

Bewuste spanning

Veel mensen hebben vaak last van vermoeide ogen, omdat ze hun oogspieren overmatig spannen zonder het te beseffen. Dat is de reden waarom we je zullen leren hoe je ze bewust kunt spannen door middel van deze oefening. Dit is een oefening die je op ieder moment kunt doen, vooral als je veel tijd doorbrengt achter een computer.

Het bestaat simpel gezegd eruit dat je je ogen sluit en je bewust wordt van de druk van je oogleden en zelfs je oogbollen. In eerste instantie zal het lijken alsof ze ontspannen zijn, maar als je je concentreert, zul je zien dat wanneer je je oogleden spant, de oogbol niet onstpannen is, je jukbeenderen omhoog gaan, je wenkbrauwen en voorhoofd strak staan etc.

De eerste paar keer kun je ook ontspanning afwisselen met de spanning, die je veroorzaakt in de eerder genoemde oefening door goed je ogen te sluiten gedurende een paar seconden en daarna weer ontspannen, etc.

Scheel kijken

Deze oefening is zeer geschikt voor het trainen van de schuine spieren van het oog en is zeer effectief bij de bestrijding van vermoeidheid van de ogen. Het bestaat gewoon uit het kijken naar het puntje van je neus. Als je het in het begin wat moeilijk vind, kun je beginnen door een vinger voor je gezicht te houden en die te volgen met je ogen. Je kunt ook je neusbrug volgen naar de ruimte tussen je wenkbrauwen toe. Het is verbazingwekkend dat je delen van je gezicht kunt observeren zonder een spiegel nodig te hebben.

Doe dit niet meer dan 10-15 seconden achter elkaar zonder je ogen rust te gunnen, vooral de eerste paar keer.

Cirkels

Een van de gemakkelijkste oefeningen die je kunt doen, bestaat uit het maken van cirkels met je ogen, in een poging om de meest ronde cirkel mogelijk te maken. Doe dit eerst naar één kant en dan de andere kant en concentreer je op welke delen van je ogen deze beweging proberen te vermijden of een bepaald punt willen overslaan. Als gevolg daarvan zul je in staat zijn om de verschillende oogspieren te trainen.

oog-7

Focus dichtbij en ver weg

De beste manier om je ogen te trainen is om naar buiten te gaan en op zoek te gaan naar een open natuurgebied (met uitzicht op een berg, vallei, zee enz.) om te kijken naar de details (een bloem, rots enz.) en dat te verwisselen met een panoramisch uitzicht ver weg, dat je gezichtsvermogen zo ver uitstrekt als je kunt. Ook de kleuren van de natuur, vooral groene, hebben gebalanceerde therapeutische, ontspannende en effectieve effecten, die kunnen helpen bij het verbeteren van je gezichtsvermogen en stemming.

Vers water

Een andere manier om te ontspannen en de oogspieren te trainen, is door koud water op je gesloten ogen te spatten. Je kunt dit doen wanneer je maar wilt gedurende de hele dag en het zal vooral effectief zijn wanneer je voelt dat je ogen rood of te warm zijn.

Afbeeldingen met dank aan The Style PA
Bekijk Ook