Oefeningen tegen vermoeide ogen

Heb jij vaak last van vermoeide ogen? Het kan verschillende oorzaken hebben maar gelukkig zijn er oefeningen om dit te verhelpen.
Oefeningen tegen vermoeide ogen

Laatste update: 29 oktober, 2018

Artsen zeggen dat de vermoeidheid van de ogen een onvermijdelijk onderdeel is van het ouder worden. Echter, als je aandacht besteedt aan hoe het wordt genoemd -vermoeide ogen-, kun je het ook zien als meer dan een onvermijdelijke ziekte, maar ook als een onbalans veroorzaakt door te hard werken.

In dit artikel zullen we een aantal oefeningen laten zien, die je zullen helpen de oogspieren te ontspannen en sterker te maken. Zo kun je vermoeide ogen tegen gaan.

Als je eraan went om deze oefeningen gedurende een paar minuten per dag te doen, zal er sterke verbetering optreden of zullen vermoeide ogen zelfs helemaal niet meer voorkomen.

Massages en gezichtsuitdrukkingen tegen vermoeide ogen

Voordat je begint met de oefeningen is het belangrijk dat je de spieren rond je ogen ontspant. Je begint met het interne deel van je wenkbrauwen. Zet er druk op door het maken van bijna onmerkbaar kleine cirkels.

Beweeg in de richting van het buitenste gedeelte van de wenkbrauw. Verplaats vervolgens deze beweging naar beneden en volg de vorm totdat je weer bij het begin van de wenkbrauw bent. Als je wilt kun je een beetje amandel- of teunisbloemolie gebruiken.

Je kunt je gezicht ook helpen ontspannen door een minuut lang allerlei gezichtsuitdrukkingen te maken. Doe gewoon wat er maar in je opkomt, in een poging om alle onderdelen van je gezicht te laten bewegen: lippen, kaak, tong, wangen, ogen, wenkbrauwen, oogleden, neus etc.

Rust dan gedurende een paar seconden voordat je verder gaat en adem diep in. Naast het bestrijden van vermoeidheid van de ogen is dit ook een goede oefening om je gezicht jong te houden.

Massages en gezichtsuitdrukkingen tegen vermoeide ogen

Patting

Patting, of kloppen, is één van de fijnste oefeningen die er zijn. Om dit te doen wrijf je je handen samen om ze warm te krijgen, vooral als ze koud zijn. Vervolgens leg je de palmen van je handen met licht kloppende bewegingen op je gesloten ogen.

Als je droge ogen hebt, knipper dan vele malen tot je ze vochtiger voelt worden. Knijp je ogen tenslotte stevig dicht om ze daarna te ontspannen.

Bewuste spanning

Veel mensen hebben vaak last van vermoeide ogen, omdat ze hun oogspieren overmatig spannen zonder het te beseffen. Dat is de reden waarom we je zullen leren hoe je ze bewust kunt spannen door middel van deze oefening.

Ook interessant om te lezen:
Ontspanningsoefening om beter te slapen

Dit is een oefening die je op ieder moment kunt doen, vooral als je veel tijd doorbrengt achter een computer.

Het bestaat simpel gezegd uit het sluiten van je ogen en jezelf  bewust worden van de druk van je oogleden en zelfs je oogbollen.

In eerste instantie zal het lijken alsof ze ontspannen zijn. Als je je echter concentreert, zul je merken dat wanneer je je oogleden spant:

  • de oogbol niet onstpannen is
  • je jukbeenderen omhoog gaan
  • je wenkbrauwen en voorhoofd strak staan enz.

De eerste paar keer kun je ook ontspanning afwisselen met de spanning, die je veroorzaakt in de eerder genoemde oefening door goed je ogen te sluiten gedurende een paar seconden en daarna weer te ontspannen.

Scheel kijken

Deze oefening is zeer geschikt voor het trainen van de schuine spieren van het oog en is zeer effectief bij de bestrijding van vermoeidheid van de ogen.

Het bestaat gewoon uit het kijken naar het puntje van je neus. Als je het in het begin wat moeilijk vind, kun je beginnen door een vinger voor je gezicht te houden en die te volgen met je ogen. Je kunt ook je neusbrug volgen naar de ruimte tussen je wenkbrauwen toe.

Het is verbazingwekkend dat je delen van je gezicht kunt observeren zonder een spiegel nodig te hebben.

Doe dit niet meer dan 10-15 seconden achter elkaar zonder je ogen rust te gunnen, vooral de eerste paar keer.

Cirkels

Een van de gemakkelijkste oefeningen die je kunt doen, bestaat uit het maken van cirkels met je ogen, in een poging om de meest ronde cirkel mogelijk te maken. Doe dit eerst naar één kant en dan de andere kant.

Concentreer je op welke delen van je ogen deze beweging proberen te vermijden of een bepaald punt willen overslaan. Aan de hand daarvan zul je in staat zijn om de verschillende oogspieren te trainen.

Maak cirkels met je ogen tegen vermoeide ogen

Focus dichtbij en ver weg

De beste manier om je ogen te trainen is om naar buiten te gaan en op zoek te gaan naar een open natuurgebied,  met uitzicht op bijvoorbeeld een berg, vallei, zee enzovoort.

Kijk naar de details (een bloem, rots enz.) en verwissel dat  met een panoramisch uitzicht ver weg, dat je gezichtsvermogen zo ver uitstrekt als je kunt.

Ook de kleuren van de natuur, vooral groene, hebben gebalanceerde therapeutische, ontspannende en effectieve effecten. Deze kunnen helpen bij het verbeteren van je gezichtsvermogen en stemming.

Vers water

Een andere manier om te ontspannen en de oogspieren te trainen, is door koud water op je gesloten ogen te spatten. Je kunt dit doen wanneer je maar wilt gedurende de hele dag. Het zal vooral effectief zijn wanneer je voelt dat je ogen rood of te warm zijn.

Afbeeldingen met dank aan The Style PA.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.