Hoe voorkom je rode ogen? Oorzaken en remedies

21 mei 2015

Iedereen krijgt wel eens last van rode, opgezette ogen. Maar wat zijn de oorzaken en wat kan je zelf doen om te genezen en je ogen tot rust te brengen ? De voornaamste oorzaken van deze vaak voorkomende aandoening zijn allergieën, ontsteking, langdurig televisiekijken of op de computer werken, een droge omgeving, irriterende stoffen en zelfs in je ogen wrijven. Wat kan je doen om rode ogen te verhelpen? Hieronder volgen een aantal tips voor gezonde leefregels en preventie tegen deze pijnlijke kwaal.

Oogdruppels helpen, maar neem niet het initiatief om ze zelf te kopen en vraag eerst advies aan je arts. Vergeet echter niet dat er een groot aantal natuurlijke remedies bestaan, die kunnen ondersteunen bij de behandeling tegen rode ogen. Lees hieronder over de verschillende vormen van roodheid in en om het oog en hoe je van je rode ogen afkomt en wat je kan doen om gezonde, frisse en stralende ogen te krijgen.

De oorzaak van rode ogen

Alvorens oogdruppels te gebruiken of voor je de behandeling tegen rode ogen kan starten, is het belangrijk de juiste oorzaak van rode ogen na te gaan. Verkeerde behandeling zal roodheid of ontsteking enkel doen toenemen.

Oogontsteking

Allergie

  • Iedereen heeft zeker al eens te maken gehad met de symptomen van een ooginfectie. Deze vorm van ontsteking herkennen we aan de symptomen pijn, irritatie en het oogwit dat rood kleurt. Het kan evolueren naar een bacteriële conjunctivitis, die snel kan overgaan van het ene oog op het andere.  Hoe wordt deze infectie veroorzaakt?
  • Oogontsteking wordt veroorzaakt door uitwendige factoren, zoals kleine voorwerpen in het oog, stoffen waar we snel allergisch op reageren zoals pollen of stof en irriterende producten zoals make-up, zeep en shampoos. Vaak in de ogen wrijven brengt deze stoffen makkelijk in het oog en is zeker een belangrijke oorzaak van rode ogen.
  • Daarnaast kan het langdurig of verkeerd dragen van contactlenzen zorgen voor rode ogen. Het volgen van de juiste instructies voor het behandelen en inbrengen van contactlenzen is onontbeerlijk voor het behouden van een gezonde en frisse blik.

Droge ogen

Droge ogen

  • Wie snel last heeft van droge ogen is vaak niet in staat de ogen voldoende te bevochtigen. Droge ogen zorgen ervoor dat de ogen pijn doen, rood worden, gevoeliger zijn en daardoor makkelijker ontsteken. Sommige ziektes verhinderen het bevochtigen van het oog. Raadpleeg daarom je dokter, die de juiste diagnose kan stellen.

Te lang voor het scherm

computer

  • Ogen raken vermoeid door het licht van het beeldscherm en de mobiele telefoon. Door het langdurig gebruik van beeldschermen raakt het oog oververmoeid en geïrriteerd en kan het scherpzien eveneens aangetast worden. Het is absoluut noodzakelijk regelmatig kleine pauzes in te lassen om de ogen voldoende rust te gunnen.

Slaaptekort

Slapeloos

  • Verbaast het je dat ook een gebrek aan slaap kan zorgen voor gezwollen of beter zichtbare adertjes in de ogen en een vermoeide blik? Slaaptekort tast het afweersysteem van het lichaam aan, waardoor je vatbaarder bent voor virale infecties. Het lichaam neemt minder zuurstof op, je voelt je niet zo lekker en staat ’s ochtends op met een rode, vermoeide blik.

Zorgen voor een gezonde, frisse blik

Toverhazelaar

Koude en warme compressen

  • Bij te weinig nachtrust en slaaptekort is het toepassen van koude en warme compressen een eenvoudige remedie om zwelling en roodheid tegen te gaan. Dompel een kleine handdoek of katoenen doek in vers water en laat die even rusten op het ene oog, vervolgens op het andere. Afwisselen met een bevochtigde doek of handdoek met warm water (niet heet) bevordert de circulatie in de ogen en zorgt voor een mooie, frisse oogopslag.

Toverhazelaarinfusie

  • Toverhazelaar staat bekend als het natuurlijke middel bij uitstek voor de behandeling van rode ogen. Bereid een infusie met de hamamelisblaadjes, bevochtig een wattenstaafje en houdt dat tegen het geïrriteerd oog gedurende enkele seconden. Bevochtig het oog op deze manier voldoende met de infusie.

Wortelschijfjes

  • Algemeen bekend is ook dat wortelen een positief effect hebben op de gezondheid van onze ogen. Aarzel dus niet om deze eenvoudige en natuurlijke remedie tegen rode ogen toe te passen. Kook één wortel in water, snijd deze in dunne plakjes en breng een schijfje aan op elk oog gedurende 10 minuten. Herhaal driemaal per dag. Gebruik telkens verse schijfjes om gezwollen ogen en ontsteking te verminderen.
Bekijk Ook