Hoe voorkom je rode ogen? Oorzaken en remedies

Iedereen krijgt wel eens last van rode, opgezette ogen. Maar wat zijn de oorzaken en wat kan je zelf doen om te genezen en je ogen tot rust te brengen?
Hoe voorkom je rode ogen? Oorzaken en remedies
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 30 oktober, 2018

De voornaamste oorzaken van deze vaak voorkomende aandoening zijn allergieën, ontsteking, langdurig televisiekijken of op de computer werken, een droge omgeving, irriterende stoffen en zelfs in je ogen wrijven. Wat kan je doen om rode ogen te verhelpen? Hieronder volgen een aantal tips voor gezonde leefregels en preventie tegen deze pijnlijke kwaal.

Oogdruppels helpen, maar neem niet het initiatief om ze zelf te kopen en vraag eerst advies aan je arts. Met goedkeuring van je arts kun je ook een aantal natuurlijke remedies proberen.

Die kunnen eveneens helpen bij de behandeling tegen rode ogen. Lees hieronder over de verschillende vormen van roodheid in en om het oog. Daarna vertellen we je hoe je van je rode ogen afkomt en wat je kan doen om gezonde, frisse en stralende ogen te krijgen.

De oorzaak van rode ogen

Alvorens oogdruppels te gebruiken of voor je de behandeling tegen rode ogen kan starten, is het belangrijk de juiste oorzaak van rode ogen na te gaan. Verkeerde behandeling zal roodheid of ontsteking namelijk enkel doen toenemen.

Oogontsteking

Allergie
  • Iedereen heeft zeker al eens te maken gehad met de symptomen van een ooginfectie. Deze vorm van ontsteking herkennen we aan symptomen als pijn, irritatie en het oogwit dat rood kleurt. De ontsteking kan vervolgens evolueren naar een bacteriële conjunctivitis, die snel kan overgaan van het ene oog op het andere.

Hoe wordt deze infectie veroorzaakt?

  • Oogontsteking wordt veroorzaakt door uitwendige factoren. Denk dus aan kleine voorwerpen in het oog, stoffen waar we snel allergisch op reageren zoals pollen of stof en irriterende producten zoals make-up, zeep en shampoos. Vaak in de ogen wrijven brengt deze stoffen bovendien makkelijk in het oog. Daarom is het zeker een belangrijke oorzaak van rode ogen.
  • Daarnaast kan het langdurig of verkeerd dragen van contactlenzen ook zorgen voor rode ogen. Daarom moet je altijd de juiste instructies volgen wanneer je contactlenzen inbrengt, om een gezonde en frisse blik te behouden.

Droge ogen

Droge ogen
  • Wie snel last heeft van droge ogen is vaak niet in staat de ogen voldoende te bevochtigen. Droge ogen zorgen ervoor dat de ogen pijn doen, rood worden, gevoeliger zijn en daardoor makkelijker ontsteken. Sommige ziektes verhinderen het bevochtigen van het oog. Raadpleeg daarom je dokter, die de juiste diagnose kan stellen.

Te lang voor het scherm

computer
  • Ogen raken vermoeid door het licht van het beeldscherm en de mobiele telefoon. Door het langdurig gebruik van beeldschermen raakt het oog oververmoeid en geïrriteerd en kan het gezichtsvermogen eveneens aangetast worden. Het is absoluut noodzakelijk regelmatig kleine pauzes in te lassen om de ogen voldoende rust te gunnen.

Slaaptekort

Slapeloos
  • Verbaast het je dat ook een gebrek aan slaap kan zorgen voor gezwollen of beter zichtbare adertjes in de ogen en een vermoeide blik? Slaaptekort tast het afweersysteem van het lichaam aan, waardoor je vatbaarder bent voor virale infecties. Het lichaam neemt minder zuurstof op, je voelt je niet zo lekker en staat ‘s ochtends op met een rode, vermoeide blik.

Zorgen voor een gezonde, frisse blik

Toverhazelaar

Koude en warme kompressen

  • Bij te weinig nachtrust en slaaptekort is het toepassen van koude en warme kompressen een eenvoudige remedie om zwelling en roodheid tegen te gaan. Dompel een kleine handdoek of katoenen doek in vers water en laat die even rusten op het ene oog, vervolgens op het andere. Afwisselen met een bevochtigde doek of handdoek met warm water (niet heet) bevordert de circulatie in de ogen en zorgt voor een mooie, frisse oogopslag.

Toverhazelaarinfusie

  • Toverhazelaar staat bekend als het natuurlijke middel bij uitstek voor de behandeling van rode ogen. Bereid een infusie met de blaadjes, bevochtig een wattenstaafje en houdt dat tegen het geïrriteerd oog gedurende enkele seconden. Bevochtig het oog op deze manier voldoende met de infusie.

Wortelschijfjes

  • Algemeen bekend is ook dat wortels een positief effect hebben op de gezondheid van onze ogen. Aarzel dus niet om deze eenvoudige en natuurlijke remedie tegen rode ogen toe te passen. Kook één wortel in water, snijd deze in dunne plakjes en breng een schijfje aan op elk oog gedurende 10 minuten. Herhaal driemaal per dag. Gebruik telkens verse schijfjes om gezwollen ogen en ontsteking te verminderen.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.