Oorzaken en symptomen van hoge en lage bloeddruk

Soms, wanneer je een hoge of lage bloeddruk hebt, is dit een symptoom van een ernstigere aandoening die onderzocht moet worden door een professional.
Oorzaken en symptomen van hoge en lage bloeddruk

Laatste update: 11 oktober, 2018

Hypertensie en hypotensie zijn twee aandoeningen die gerelateerd zijn aan de bloeddruk in de slagaders. Het is erg belangrijk om op de symptomen te letten. Om vast te stellen of je een hoge of lage bloeddruk hebt en hoe je het kan behandelen, zullen we in dit artikel de oorzaken en symptomen bespreken.

Oorzaken en symptomen van een hoge of lage bloeddruk

Oorzaken van lage bloeddruk of hypotensie

Een lage bloeddruk kan erfelijk zijn en komt vaker voor dan een hoge bloeddruk, vooral bij slanke of jonge vrouwen. Als je moeder er last van heeft of heeft gehad, dan is de kans groot dat jij er ook last van krijgt. Aangezien het niet altijd bekende symptomen veroorzaakt, behandelen mensen het vaak niet.

De aandoeningen die kunnen leiden tot een lage bloeddruk zijn: hypothyreoïdie, ziekte van Addison, hypopituïtarisme, hartproblemen, pericarditis, hartritmeziektes en andere cardiovasculaire ziektes, verscheidene dagen rusten of een vloeistof- of zoutgebrek.

Bloeddruk meten

Sommige medicijnen kunnen ook hypotensie veroorzaken. Dit zijn onder andere: psychoactieve middelen (voor slapeloosheid of depressie), anti-aritmische middelen, antihypertensivum (voor een hoge bloeddruk), diuretica, coronaire medicijnen (voor angina pectoris bijvoorbeeld) en vasodilatoren.

Oorzaken van hoge bloeddruk of hypertensie

Een hoge bloeddruk kan op elk moment van je leven ontstaan en het geslacht maakt hierbij niet uit. Het vergroot in principe de hoeveelheid bloed die het hart door het lichaam pompt. Ook zorgt het voor een samentrekking van de bloedvaten.

Het wordt gezien als een cardiovasculaire ziekte en kan ontstaan door hartaanvallen. Het probleem blijft echter dat 95% van de gevallen van hypertensie niet natuurlijk gemanifesteerde oorzaken hebben.

Een persoon kan last hebben van een hoge bloeddruk als gevolg van obesitas of overgewicht, gebrek van fysieke inspanning of een zittende levensstijl, overtollige consumptie van zout, vet of alcohol, stress en roken.

Een chronische hoge bloeddruk beïnvloedt vitale organen, zoals de hersenen, hart, nieren en ogen, wat problemen kan veroorzaken die uiteenlopen van hartgebreken tot verlies van gezichtsvermogen. Het kan uiteindelijk leiden tot hartaanvallen.

Bloeddrukmeter

Hypertensie kan erfelijk zijn. Mannen hebben een grotere kans om er last van te krijgen, vooral wanneer ze ouder zijn dan 40. Overgewicht en cholesterolwaarden zijn directe oorzaken van de ziekte.

Symptomen van hypotensie

In het geval van een lage bloeddruk kan je last hebben van een of meerdere symptomen, zoals:

 • uitputting
 • behoefte om langer te slapen
 • slechter worden van de fysieke gesteldheid
 • concentratieproblemen
 • depressieve emotionele reacties
 • apathie
 • slaapstoornissen
 • slapeloosheid
 • gebrek aan energie
 • asthenie (zwakte)
 • licht gevoel in het hoofd
 • gebrek aan kracht
 • uren nodig om in de ochtend wakker te worden
 • snel uitgeput raken
 • sneller koud worden (vooral in de handen en voeten)
 • bleekheid (vooral op het gezicht)

De symptomen van een lage bloeddruk komen naar voren wanneer er een gebrek aan bloed in de hersenen is. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan op dagen wanneer de temperatuur hoog is of wanneer je op het midden van de dag blootgesteld wordt aan de zon.

Vermoeidheid en asthenie komen vaak voor en kunnen naar boven komen na het eten, wanneer bloed ophoopt in het gebied van de maag.

Hartslag meten

Duizeligheid is nog een veelvoorkomend symptoom van hypotensie en daarnaast ook een hevige hoofdpijn, flauwvallen, verlies van bewustzijn, wazig gezichtsvermogen en andere problemen met het gezichtsvermogen.

Dit is een duidelijk teken dat er iets niet goed is. Het hart kan sneller gaan kloppen (tachycardie), de bloedvaten trekken samen (wat de reden is waarom je er bleek uitziet en de handen en voeten koud aanvoelen).

Ook kan koud zweet ontstaan en momenten dat je flauwvalt (omdat de hersenen niet genoeg zuurstof krijgen en geen controle over de spieren hebben).

Symptomen van hypertensie

Een hoge bloeddruk heeft ook symptomen en het is noodzakelijk om goed op de waarschuwingstekens van het lichaam te letten. De eerste tekenen van hypertensie worden echter vaak niet opgemerkt door mensen, want ze zijn niet specifiek en ontwikkelen zich geleidelijk.

Sommige symptomen zijn vaak moeite hebben met slapen in de avond, snel geïrriteerd zijn, slapeloosheid, rusteloze slaap, terugkerende nachtmerries, verscheidene keren wakker worden en gehoorproblemen zoals tinnitus, zoemend geluid of geluiden in het oor etc.

Hart en stethoscoop

Hevige hoofdpijnen of duizeligheid kunnen aanduiden dat je hypertensie hebt, vooral als je veel stress, zenuwen of angst hebt.

Vrouwen die 50 jaar of ouder zijn kunnen symptomen van een hoge bloeddruk hebben die ook veroorzaakt kunnen worden door de menopauze (schommelingen in de gemoedstoestand, ademhalingsproblemen, hoofdpijnen, duizeligheid) en dat is waarom veel personen vaak geen juiste behandeling krijgen.

Mannen op middelbare leeftijd kunnen ook symptomen krijgen die te maken hebben met erectieproblemen.

In sommig gevallen van borstpijn, kortademigheid of een verstikkend gevoel is medische aandacht vereist, aangezien een hoge bloeddruk te maken kan hebben met hartproblemen. Hartritmestoornissen kunnen ook hypertensie veroorzaken. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.