Effectieve en natuurlijke middeltjes tegen hypertensie

Naast een gezond gewicht en een actieve levensstijl kunnen deze natuurlijke middeltjes tegen hypertensie je helpen om een hoge bloeddruk onder controle te houden.
Effectieve en natuurlijke middeltjes tegen hypertensie

Laatste update: 28 juli, 2018

Veel mensen hebben last van hypertensie. De meesten onder hen zijn al wat ouder, maar ook jongeren kunnen er aan leiden. Als je zelf een hoge bloeddruk wilt bestrijden, lees dan vooral verder om te leren over enkele natuurlijke middeltjes tegen hypertensie.

Wat is hypertensie?

Met elke slag van je hart pompt het bloed door je slagaders. Wanneer die druk hoger is dan normaal, spreken we van hypertensie of een hoge bloeddruk.

Er zijn twee metingen die meespelen om te bepalen of je bloeddruk hoog is:

 • De eerste is je systolische bloeddruk – de bloeddruk wanneer je hart pompt.
 • De andere is je diastolische bloeddruk, de druk tussen iedere slag in, wanneer je hart in rust is.

Een normale bloeddruk ligt tussen 120/80mm Hg. Het eerste getal is je systolische druk en het tweede je diastolische druk. Hypertensie heeft over het algemeen geen symptomen, wat betekent dat een bloeddrukmeter de enige betrouwbare manier is om de aandoening op te sporen.

De gevolgen van hypertensie

Bloeddruk meten

Het is ideaal om je bloeddruk binnen het normale bereik te behouden. Je lichaam lijdt immers nogal onder een hoge bloeddruk. Voorbeelden van de risico’s zijn schade aan je hart, nieren en hersenen. Sommige van deze gevolgen kunnen levensbedreigend zijn als je hypertensie chronisch is.

Oorzaken van hypertensie

Bepaalde factoren kunnen een verhoogde bloeddruk veroorzaken. Sommige zijn zeer nauw verbonden met slechte leefgewoonten, die je gelukkig kunt veranderen en verbeteren:

 • Overgewicht
 • Overmatig alcoholgebruik
 • Een zoutrijk dieet
 • Bepaalde medicijnen innemen zoals anticonceptiemiddelen of griepmedicijnen
 • Een zittende levensstijl

Daarnaast spelen de genen natuurlijk ook een rol. Volgens sommige studies is hypertensie zelfs erfelijk. Ongeacht de oorzaak bestaan er natuurlijke middeltjes tegen hypertensie en kun je nog altijd je eigen leefgewoonten aanpassen.

Natuurlijke middeltjes tegen hypertensie

Knoflook

Knoflook

Knoflook: pittig en goed tegen een hoge bloeddruk. Sommige mensen eten één teentje knoflook per dag – meer heb je niet nodig. Je kunt look ook verwerken in je voedsel voor extra smaak. In de winkel kun je ook capsules met knoflook in poedervorm kopen, als de smaak je niet bevalt.

Olijfolie

Olijfolie doet veel goeds voor je lichaam en één voorbeeld daarvan is je bloedsomloop goed laten werken. Het is bewezen dat olijfolie helpt om het slechte cholesterolgehalte (LDL) te verlagen. Olijfolie vormt ook een natuurlijke bron van enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die geweldig zijn voor je gezondheid.

Pure chocolade

Chocolademelk

Hoe hoger het cacaopercentage, hoe beter de chocolade voor je is. En als je hypertensie wilt bestrijden, dan raden we aan om chocolade met minstens 70% cacao te nemen en geen suiker toe te voegen. Dat komt omdat cacao flavonoïden bevat. Dat zijn natuurlijke antioxidanten die hypertensie tegengaan.

Havermout

Havermout staat bekend als een cholesterolverlager, en een verhoogd cholesterol wordt natuurlijk direct geassocieerd met een hoge bloeddruk. Je kunt het bijvoorbeeld bij het ontbijt eten. Als je een chronisch hoge bloeddruk of verhoogd cholesterol hebt, probeer dan de volgende methode:

 • Laat de havermout ‘s nachts weken.
 • Voeg er de volgende ochtend melk of water aan toe en drink alles op.

Appels

Appels

Wist je dat appelschillen flavonoïden bevatten, net als pure chocolade? Appels in de schil zijn uitstekende natuurlijke middeltjes tegen hypertensie. Zo profiteer je van alle gezondheidsvoordelen van de vrucht. In de meeste gevallen zitten de meeste vitaminen trouwens in de schil van een vrucht.

Smoothie met peterselie en citroen

Peterselie is een krachtig vochtafdrijvend middel. Waarom is dat nuttig? Wel, een overvloed aan vocht in het lichaam kan een hoge bloeddruk in de hand werken. Daarom bevelen we dan ook aan om een smoothie met peterselie en citroen klaar te maken. Via je urine verlies je zo ook een mogelijk overschot aan zout.

Ingrediënten

 • 1 citroen
 • 1 kopje water
 • 2 eetlepels peterselie (30 g)

Instructies

 • Snijd eerst de citroen zonder hem te schillen in stukken en doe hem in een blender, samen met het kopje water en de peterselie.
 • Laat dit enkele minuten draaien.
 • Zeef het mengsel ten slotte en drink het op een lege maag.

Ananas

De vochtafdrijvende eigenschappen van ananas maken het een van de beste keuzes als je hypertensie wilt bestrijden.