Voedingsmiddelen die hypotensie tegen kunnen gaan

Heb je last van een te lage bloeddruk? Deze voedingsmiddelen kunnen je hierbij helpen!
Voedingsmiddelen die hypotensie tegen kunnen gaan

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Hypotensie is een aandoening die ervoor zorgt dat je bloeddruk extreem laag wordt. De meest voorkomende symptomen van hypotensie zijn duizeligheid en een licht gevoel in je hoofd. De aanvallen kunnen duren van een paar seconden tot een paar minuten.

In dit artikel vertellen we je welke voedingsmiddelen behulpzaam kunnen zijn wanneer je last hebt van een lage bloeddruk.

Wat hypotensie is en waarom het zich voordoet

Wat hypotensie is en waarom het zich voordoet

Bloeddruk is de druk die het bloed uitoefent op de wanden van de bloedvaten. We spreken van hypotensie wanneer de druk laag of minder hoog is dan normaal (afhankelijk van iemands leeftijd).

Wanneer de bloeddruk laag is, dan komt er niet genoeg bloed terecht in de vitale organen.

De voornaamste oorzaken van dit probleem kunnen zijn:

 • Het slikken van verdovende middelen, medicijnen tegen angst of antidepressiva
 • Hartritmestoornissen of hartaanvallen
 • Uitdroging
 • Diabetes
 • Het slikken van vochtafdrijvende middelen of hartmedicijnen
 • Hartfalen
 • Eetstoornissen
 • Plotseling van lichaamshouding veranderen (wanneer je bijvoorbeeld uit bed komt)

De meest voorkomende symptomen van hypotensie zijn:

 • Duizeligheid, wazig zien, draaierigheid
 • Misselijkheid en braken
 • Bleekheid
 • Borstpijn
 • Flauwvallen
 • Moeite met ademhalen
 • Hoofdpijn
 • Gevoelloosheid in de benen en handen
 • Een onverzadigbaar gevoel
 • Stijve nek

Voedingsmiddelen die de bloeddruk doen stijgen

Wat hypotensie is en waarom het zich voordoet

Als je merkt dat je bloeddruk ineens daalt en je last hebt van een of meer van de meest voorkomende symptomen, dan zou het als eerste stap verstandig zijn om even een stille ruimte op te zoeken en even rustig adem te halen.

Nog een goed idee om de bloeddruk te reguleren en het ongemak dat je ervaart wanneer je bloeddruk aan de lage kant is te verminderen, is om bepaalde voedingsmiddelen en drankjes te consumeren:

Water

Als de oorzaak achter je hypotensie uitdroging is of een zonnesteek, dan kun je het beste veel water drinken.

Begin langzaam, met een paar kleine nipjes, en drink dan naarmate je je beter begint te voelen steeds meer. Vergeet niet dat je hoe dan ook twee liter water per dag moet drinken om je lichaam gehydrateerd te houden en verschillende onaangename symptomen te voorkomen.

Chocola

Chocolade kan helpen tegen hypotensie

Ben je een van die mensen die voortdurend last hebben van een lage bloeddruk? Aarzel dan niet om vanaf nu altijd een reep chocola bij je te hebben. Het theobrominegehalte in chocola zorgt er namelijk voor dat je bloeddruk stijgt en verbetert.

Wij raden aan om pure chocola te eten, die meer cacao bevat dan vet of melk. Daardoor is pure chocola nu eenmaal gezonder.

Drankjes die electrolyten bevatten

Deze bekende ‘sportdrankjes’ zijn vooral aanbevolen voor mensen met een lage bloeddruk, aangezien dit soort drankjes allerlei mineralen bevatten: natrium, magnesium en kalium.

Als het drinken van mineraalwater niet helpt om de symptomen volledig op te lossen, probeer dan isotone drankjes te drinken.

Kaas

Kaas kan helpen tegen hypotensie

Kaas bevat namelijk zout, waardoor het een geweldig idee is om een blokje kaas te eten wanneer je bloeddruk gedaald is.

Je kunt ook een kalkoensandwich, een olijf of een augurkje eten.

Het natrium dat deze voedingsmiddelen bevatten is voldoende om hypotensie te helpen voorkomen. Zorg er echter voor dat je je zoutinname niet overdrijft, aangezien dit ervoor kan zorgen dat je bloeddruk te veel stijgt. Dit kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid.

Koffie of thee

Net als zout, kan het ook helpen om kleine hoeveelheden cafeïne binnen te krijgen als je bloeddruk aan de lage kant is. Eén kopje koffie of thee is in beide gevallen voldoende.

Drink echter niet te veel koffie of thee, aangezien dit tachycardie kan veroorzaken.

Zoethout

Zoethout kan helpen tegen hypotensie

Zoethout is een interessante optie om aanvallen van hypotensie te helpen voorkomen. Dit komt doordat zoethout de bloeddruk kan reguleren en zowel in thee als in de vorm van dropjes geconsumeerd kan worden.

Als het bijvoorbeeld een zeer warme zomer is, drink dan eens ’s ochtends bij het ontbijt een kopje zoethoutthee om te voorkomen dat je bloeddruk gedurende de dag daalt.

Noten

Dankzij hun bijdrage van vitamine B, zijn noten in staat om de bloeddruk weer in balans te brengen. Daarnaast kunnen noten niet alleen helpen om hypotensie te voorkomen, maar ook hypertensie.

Je kunt er daarom altijd voor zorgen dat je een klein zakje amandelen, rozijntjes en hazelnoten bij je hebt, zodat je dit kunt nuttigen wanneer je je niet zo goed voelt.

Andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze vitamine zijn peulvruchten en granen.

Rozemarijn

Rozemarijn kan helpen tegen hypotensie

Een rozemarijnplantje in de keuken is ideaal voor het bereiden van allerlei heerlijke recepten (met name vleesrecepten).

Rozemarijn houdt de bloeddruk stabiel en daarom raden wij aan dat je rozemarijn ook consumeert in de vorm van thee, wanneer de eerste symptomen van een lage bloeddruk zich voor beginnen te doen.

Vruchten die rijk zijn aan vitamine C

Hoewel alle vruchten goed zijn om uitdroging te voorkomen en de symptomen van hypotensie te verlichten, spant één groep bij uitstek de kroon: citrusvruchten.

Aarzel dus niet om een sinaasappel of grapefruit, of juist een heerlijke kiwi te eten als toetje.

Vlees

Vlees kan helpen tegen hypotensie maar eet het met mate

Je kunt rozemarijn toevoegen aan je vleesgerecht om dubbelop van de voordelen te profiteren. Naast vlees, raden wij ook aan om een paar augurkjes te eten als je net last hebt gehad van een ernstige aanval van hypotensie.

Maak echter niet gebruik van deze kans om een gigantisch vleesgerecht naar binnen te werken: één of twee hapjes is voldoende. Anders krijg je namelijk veel te veel vet binnen.

Wat je kunt doen wanneer je bloeddruk daalt

Naast het consumeren van de voedingsmiddelen en drankjes die we hierboven genoemd hebben, kan het wanneer je bloeddruk daalt ook handig zijn om de volgende tips toe te passen:

 • Ga op je rug liggen met je benen omhoog of ga zitten met je hoofd tussen je benen.
 • Doe de ramen open om frisse lucht in te ademen.
 • Drink een glas water.
 • Eet een snack of iets zoets.
 • Stop met waar je mee bezig was, om flauwvallen of gewoon vallen te voorkomen.
 • Als je symptomen niet wegzakken, bel dan een dokter.

Uitgelichte afbeelding met dank aan © wikiHow.com


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Tritapepe, L., Nencini, C., & Tallarico, D. (2012). Hypotension. In Echocardiography for Intensivists. https://doi.org/10.1007/978-88-470-2583-7_30
 • Engler, M. B., Engler, M. M., Browne, A., Chiu, E. Y., Mietus-Snyder, M. L., Paul, S. M., … Blumberg, J. (2004). Flavonoid-Rich Dark Chocolate Improves Endothelial Function and Increases Plasma Epicatechin Concentrations in Healthy Adults. Journal of the American College of Nutrition. https://doi.org/10.1080/07315724.2004.10719361
 • Jéquier, E., & Constant, F. (2010). Water as an essential nutrient: The physiological basis of hydration. European Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1038/ejcn.2009.111
 • Hypotension

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.