Gemberwater tegen migraine, maagklachten en pijn

· 9 februari 2017

Gemberwater heeft een krachtig ontstekingswerend effect en kan daardoor gebruikt worden om kwaaltjes en pijn te verlichten. Natuurlijk is het aan te raden je arts te raadplegen als je regelmatig te kampen hebt met aanvallen van migraine of maag- en darmproblemen.

Gember is een aromatische plant die reeds eeuwenlang gebruikt wordt, niet enkel in de keuken, maar ook om medische redenen. Het is een pittige en veelzijdige knol die in duizenden keukens overal ter wereld klaargemaakt wordt.

De wortel smaakt niet alleen heerlijk, maar bevat ook gingerol. Dit is het actieve element in de gemberwortel die geneeskrachtige eigenschappen heeft. Gingerol is namelijk een antioxidant met ontstekingswerende en pijnstillende eigenschappen.

Het is ook een rijke bron van essentiële oliën, vitaminen en aminozuren. Deze bieden het lichaam heel wat voordelen. Gember kan je niet alleen eten of drinken, maar ook extern op het lichaam aanbrengen.

Deze lekkere wortel wordt dan ook standaard gebruikt in vele Oosterse geneeswijzen. We gaan echter hoe langer hoe meer op zoek naar natuurlijke geneeswijzen en daardoor is het gebruik van gember als natuurlijke remedie nu over de hele wereld in gebruik.

In dit artikel sommen we de voornaamste voordelen van gember op. Je krijgt er bovendien een populair recept van gemberwater bovenop. Nu kan ook jij genieten van de genezende kracht van deze bijzondere plant.

Neem gauw een kijkje hieronder!

De voedingswaarde van gember

 

gember

Wist je dat gember een fenomenale bron is van heel wat verschillende voedingsstoffen? Minuscule stoffen die ons lichaam beschermen en verschillende aandoeningen kunnen bestrijden.

 • De wortel is rijk aan essentiële oliën zoals limoneen, citronella en gingerol, die grotendeels verantwoordelijk zijn voor de helende eigenschappen van de plant.
 • Gingerol, die de pittige smaak aan de gember geeft, heeft de krachtigste geneeskundige invloed. Het is een efficiënt ontstekingswerend middel dat prima kan gebruikt worden ter ondersteuning in de behandeling van aandoeningen zoals artritis en osteoartritis.
 • Bovendien is het een rijke bron van vitamine C, vitamine B-complex en mineralen zoals calcium, chroom, aluminium en fosfor.
 • Om het plaatje volledig te maken, vermelden we verder ook de actieve bestanddelen linolzuur, aminozuren zoals niacine en tryptofaan en de enzymen protease en zingibain.

Voordelen van gemberwater

Migraine

Gemberwater is een helende drank die alle geneeskrachtige stoffen van de gemberwortel combineert met deze van honing en citroen. Deze mix zorgt voor een indrukwekkend ontstekingswerend, pijnstillend en kalmerend effect. We raden het aan voor het verlichten van hoofdpijn, migraine en stress-gerelateerde aandoeningen.

 • Het is wetenschappelijk bewezen dat gember het effect van prostaglandines blokkeert. De boosdoeners die het opkomen van een migraineaanval veroorzaken door ontsteking van de bloedvaten in de hersenen aan te wakkeren.
 • Maar de gemberdrank is eveneens een uitstekende tonic die helpt om maag-, darmklachten te verlichten. Bij een opgeblazen gevoel, pijn en indigestie heb je zeker baat bij het drinken van een glas gemberwater.
 • In het algemeen stimuleren de actieve bestanddelen de bloedsomloop, waardoor je ook bijvoorbeeld de vorming van spataderen kunt voorkomen.
 • Heb je vaak te kampen met pijn in de spieren of gewrichten? Dan helpt de mix ongetwijfeld ook om deze vervelende pijn te verlichten. Gingerol vermindert namelijk ook ontsteking in de gewrichten, waardoor je heel wat soepeler gaat bewegen en het vervelende, stramme gevoel je geen last meer zal bezorgen.
 • Een matige hoeveelheid gemberwater zal vanaf nu ongetwijfeld je krachtige bondgenoot zijn als je reeds te maken had met symptomen geassocieerd met reumatoïde artritis, osteoartritis en andere chronische inflammatoire aandoeningen.
 • Bovendien bevat dit lekkere drankje bijna geen calorieën. Het is een prima optie als je graag sneller vet wil verbranden om enkele kilo’s af te vallen.

Hoe maak je gemberwater?

Citroen, Gember en Honing

 

Gemberwater maken vraagt geen grote culinaire inspanningen. Je hebt er geen dure of zeldzame ingrediënten voor nodig. Geen voedingsmiddelen die moeilijk verkrijgbaar zijn. Alles kan je zo om de hoek kopen.

Je maakt in een oogwenk een hydraterend, ontstekingswerend drankje klaar dat uitstekend geschikt is om ontsteking en pijn aan te pakken die soms gedurende de dag de kop opsteekt.

Wat heb je nodig om gemberwater te maken?

 • 5 eetlepels of 50 gram verse gember
 • 750 ml water
 • Het sap van een halve citroen
 • 2 eetlepels biologische, rauwe honing

Aanwijzingen

 • Neem een verse gemberwortel en was deze grondig. Rasp de gember met een rasp.
 • Breng het water aan de kook en voeg nadien de verse gember toe.
 • Laat het twee minuten verder sudderen op een laag vuurtje.
 • Pers de halve citroen uit en voeg de biologische honing eveneens toe.
 • Je kunt de drank meteen warm opdrinken, maar ook laten afkoelen in de koelkast. Je hebt dan een heerlijk, verfrissend drankje tijdens warme zomerdagen.
 • Drink hiervan gerust twee of drie kopjes per dag.

Contra-indicaties

Niettegenstaande gemberwater vele voordelen heeft, zijn er toch een aantal situaties waarbij aangeraden wordt geen gemberwater te drinken.

 • Heb je te maken met zweren in de darm of de ziekte  van Crohn, dan kun je beter geen gemberwater drinken. Dit zal enkel de pijn in de darmstreek erger maken.
 • Het eten of drinken van gember wordt eveneens afgeraden tijdens de zwangerschap. De vorming van het hormonaal stelsel van de foetus kan namelijk beïnvloed worden door bepaalde bestanddelen van de gemberwortel.
 • Neem je geneesmiddelen tegen diabetes, dan wordt aangeraden eerst je specialist te raadplegen als je met een gemberkuur wil starten.
 • Ook medicatie voor een betere bloedsomloop wordt beter niet in combinatie met gember gebruikt. De actieve stoffen in de wortel kunnen namelijk de werking van heel wat geneesmiddelen verstoren.