Gegarandeerd genezen met honing en kurkuma

Deze honing-kurkumaremedie heeft ontstekingwerende, pijnstillende eigenschappen en kan gebruikt worden als een natuurlijk antibioticum. Onthou echter dat het belangrijk is eerst een arts te raadplegen als je met gezondheidsproblemen te kampen hebt.
Gegarandeerd genezen met honing en kurkuma

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Honing en kurkuma, een krachtige combinatie. Honing ken je vast en zeker. En kurkuma is een traditionele specerij die behoort tot de plantenfamilie Zingiberales. De gemberplant maakt ook deel uit van deze familie.

De specerij wordt geoogst uit de wortel van deze plant, die de actieve stof bevat. Deze kan zowel als specerij als natuurlijk geneeskrachtig middel gebruikt worden. Wist je bovendien dat sommige bedrijven dit helder gekleurde poeder gebruiken om textiel op een natuurlijke wijze te verven?

Als we kijken naar de geneeskrachtige eigenschappen, dan valt vooral de werking als natuurlijk antibioticum op. Bovendien is het ook een ontstekingsremmend en pijnstillend middel. Het wordt ook preventief gebruikt om ziektes en aandoeningen te voorkomen.

Het hoge curcuminegehalte en heel wat andere antioxidanten maken van deze wortel een krachtige medestander in de strijd tegen vele aandoeningen en als preventief middel om allerlei ziektes een stapje voor te zijn.

Het is dan ook niet verrassend dat men al eeuwenlang kurkuma gebruikt in de traditionele en natuurlijke geneeswijze van veel oude culturen. Het is trouwens in een van deze oude geneeskundige tradities dat we de combinatie met honing terugvinden, eveneens een organisch product dat de werking van kurkuma versterkt.

Wat zijn de voordelen van dit middel met honing en kurkuma?

Kurkumapoeder

De combinatie van honing en kurkuma of ‘gouden honing’ is een natuurlijke mix met krachtige ontstekingswerende en antibacteriële eigenschappen. Dit volledig natuurlijke geneesmiddel zorgt ervoor dat het afweersysteem van het lichaam een stevige opkikker krijgt.

Bovendien is het een prima antibioticum afkomstig uit de natuur. Het is in staat virussen en bacterieën, die de oorzaak zijn van vele aandoeningen, te vernietigen en uit het lichaam te verwijderen.

In tegenstellling tot geneesmiddelen van synthetische oorsprong hebben honing en kurkuma bovendien geen enkel negatief effect op de darmflora. We weten namelijk allemaal dat de antibiotica van de apotheker heel wat nare effecten kan hebben op het maag- en darmstelsel.

Het middel met honing en kurkuma daarentegen zorgt zelfs voor een toename van gezonde bacteriën in het spijsverteringsstelsel.

Onderzoek toonde aan dat het mengsel bijzonder rijk is aan  polyfenolen, vitaminen en mineralen. Het wordt gebruikt voor meer dan 150 therapeutische toepassingen, waaronder het behandelen van ontstekingen en verschillende soorten kanker.

De hoge doses vitamine C en E verminderen bovendien ook schade veroorzaakt door vrije radicalen en aftakeling van weefsel geassocieerd met vroegtijdige veroudering.

Honing

In de Ayurveda, de Indische natuurlijke geneeskunde, wordt dit middel gebruikt om ontstekingen te behandelen en bij aandoeningen ter hoogte van de lever en het spijsverteringsstelsel.

Maar ook de ontstekingsremmende eigenschappen zijn bijzonder geneeskrachtig voor patiënten die problemen hebben met artritis, osteoartritis en jicht.

De belangrijkste voordelen op een rijtje:

 • Honing en kurkuma pakken ziekteverwekkers aan, zoals verschillende ziektekiemen uit de Clostridium familie.
 • Het beschermt de hersenen en vermindert het risico op het ontstaan van dementie.
 • Het mengsel helpt het lichaam om gifstoffen uit te scheiden.
 • De negatieve gevolgen van sommige kankerbehandelingen verminderen aanzienlijk.
 • Het verlicht de symptomen van griep, verkoudheid en andere aandoeningen van de luchtwegen.
 • Er ontstaan minder infecties aan de urinewegen.
 • Je kan de pijn van maagzweren en zweren in de twaalfvingerige darm verlichten.
 • Het mengsel helpt om het cholesterolniveau naar een gezond niveau te brengen.
 • Gouden honing verbetert de verbranding van vetten.

Hoe maak je dit wondermiddel met honing en kurkuma?

Honing en kurkuma

Heb je een verkoudheid of blaasontsteking? Last van een aandoening die we hierboven beschreven hebben? Probeer de helende kracht van de gouden honing uit. Dit natuurlijke middel ondersteunt je traditionele behandeling en zorgt voor een sneller genezingsproces.

Onthou echter dat je enkel ingrediënten gebruikt die 100% biologisch zijn.

Wat heb je nodig?

 • 4 eetlepels of 100 gram rauwe honing
 • 1 eetlepel of 10 gram biologische kurkuma

Hoe maak je gouden honing klaar?

 • Voeg de eetlepel kurkuma toe aan de rauwe honing. Giet het mengsel in een glazen kom of pot. Zorg ervoor dat die luchtdicht is.
 • Roer goed voor gebruik zodat je een homogeen mengsel krijgt.

Hoe kan je deze geneeskrachtige mix gebruiken?

 • Neem als preventieve kuur elke dag voor het ontbijt één eetlepel gouden honing.
 • Bij verkoudheid en griep neem je gedurende de dag elk uur een halve theelepel.
 • De daaropvolgende dagen kun je overstappen naar een halve theelepel elke anderhalf uur en een halve theelepel elke twee uur.
 • Volg de kuur drie dagen. Houden de symptomen aan, voeg dan gerust nog enkele dagen toe.
 • Hou het middel in de mond tot alles opgelost is. Vind je de smaak te zoet, los het mengsel dan op in een glas warm water.
 • Zoek je verlichting van spijsverteringsproblemen, los dan één eetlepel op in water en drink dit voor elke maaltijd.

Belangrijk om te weten!

 • Vermijd kurkuma bij problemen aan de galblaas.
 • Ben je zwanger of geef je borstvoeding, vraag dan toestemming aan je huisarts om kurkuma te gebruiken.
 • Kurkuma kan de werking van bloedverdunners beïnvloeden. Vraag raad aan je huisarts als je medicatie neemt voor hart en/of bloedsomloop.
 • Gebruik geen kurkuma als er een operatie gepland is. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Jurenka, J. S. (2009). Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research. Alternative Medicine Review : A Journal of Clinical Therapeutic, 14(2), 141–153.
 • Hewlings, S. J., & Kalman, D. S. (2017). Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods (Basel, Switzerland), 6(10). https://doi.org/10.3390/foods6100092
 • Francis, M., & Williams, S. (2014). Effectiveness of Indian Turmeric Powder with Honey as Complementary Therapy on Oral Mucositis : A Nursing Perspective among Cancer Patients in Mysore. Nurs J India.
 • Jadaun, V., Prateeksha, Singh, B. R., Paliya, B. S., Upreti, D. K., Rao, C. V., … Singh, B. N. (2015). Honey enhances the anti-quorum sensing activity and anti-biofilm potential of curcumin. RSC Advances. https://doi.org/10.1039/c5ra14427b

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.