Welke organen worden het meest aangetast door stress?

Wanneer je een langere periode onder stress staat, kan dat invloed hebben op je cholesterolniveaus en bloeddruk en dit kan dan weer leiden tot hartproblemen.

Stress is een fysiek en emotioneel gevoel van spanning dat ontstaat wanneer je lichaam op bepaalde situaties of gevoelens die je bang, gefrustreerd of nerveus maken, reageert. Tot op een bepaald niveau kan stress beschreven worden als iets positiefs, aangezien het een natuurlijke reactie van je lichaam is en het je helpt om gevaar en risico’s te vermijden. De meeste mensen ervaren echter op een bepaald moment in hun leven stressniveaus die hoger zijn dan normaal en dat kan leiden tot problemen met je fysieke en emotionele gezondheid.

Onze huidige levensstijl is zo hectisch en veeleisend dat het aantal mensen die onder grote druk staan dagelijks toeneemt. Hoe meer stress iemand voelt, des te moeilijker is het te controleren. Wat ons nog het meest zorgen baart is dat de meeste mensen die last hebben van veel stress, geen stappen ondernemen om dit te verminderen. Het grootste slachtoffer daarvan is de eigen gezondheid.

Een recent onderzoek dat gepubliceerd werd door de American Psychological Association of APA (de Amerikaanse psychologische associatie) heeft aangetoond dat ongeveer 40% van alle volwassenen met stress slaapproblemen heeft. Daarbovenop kan stress ook gelinkt worden aan de verstoring van de werking van bepaalde organen in je lichaam. Zo kan stress dus je levenskwaliteit sterk verlagen.

Om je een beter idee te geven van hoe stress je leven kan beïnvloeden, gaan we in dit artikel de acht organen bespreken die het meest te leiden hebben onder stress.

Je huid

Huidproblemen

Wanneer je lichaam stress ervaart, kan het reageren met ontstekingen. Dit zorgt ervoor dat de poriën van je huid verstopt raken. Door deze verstopping kan je huid rood en geïrriteerd raken en zo wordt er een accumulatie van olie veroorzaakt op je gezicht.

Samenvattend: stress kan dus met andere woorden een van de oorzaken van acne zijn.

De longen

Je longfunctie kan verzwakt worden door stress, waardoor je immuunsysteem minder bestand is tegen bepaalde externe factoren. Een studie aan de universiteit van Sao Paolo in Brazilië heeft zelfs ontdekt dat er een link bestaat tussen astma en stress en dat als gevolg van een verlaagde longfunctie.

Het hart

Wanneer je langere tijd onder druk staat door een hoog stressniveau, kan dat je cholesterol, bloeddruk en triglyceriden in je bloedstroom verhogen. De National Library of Medicine heeft een artikel gepubliceerd waarin men aantoont dat mensen die last hebben van chronische stress, ook moeite hebben met het behouden van een stabiele hartslag.

De ogen

Ogen

Een studie van het Europese oogkliniek van de Bavarian Clinic suggereerde dat een overvloed aan fysieke en emotionele stress voor tremoren rond de ogen kan zorgen. Stress zorgt er namelijk voor dat een kleine spier die zorgt voor het sluiten en openen van de oogleden getriggerd wordt. Daarbovenop kan stress er ook voor zorgen dat de ogen ontsteken en je zicht wazig wordt.

De lever

De opeenstapeling van stresshormonen kan een wijzigingen veroorzaken in bepaalde cellen die door de lever gecreëerd worden en die verantwoordelijk zijn voor het vernietigen van de hepatocyten die leverziektes kunnen veroorzaken.

De hersenen

Te veel stress kan zorgen voor een toename van een hormoon genaamd cortisol. Een overvloed aan cortisol kan een negatief effect hebben op de frontale cortex. Dit deel van de hersenen is verantwoordelijk voor het geheugen en het maken van beslissingen.

Nieren

Nieren

Wanneer je cortisolniveaus toenemen door stress, gaan je nieren fosfaat afgeven. Dit fosfaat kan dan weer zorgen voor een verzwakking van je spieren, botziektes zoals rachitis en andere problemen.

De ingewanden

De gezondheid van je ingewanden is van groot belang voor de algemene gezondheid van je lichaam. Daarom is het dus cruciaal zorg te dragen voor je dikke darm en je hele spijsverteringsstelsel. Wanneer je gestrest bent, kunnen er problemen in je dikke darm ontstaan, zoals bijvoorbeeld winderigheid, buikpijn en ontstekingen.

Hoe kan je stress bestrijden?

Wandelen op Blote Voeten

Wanneer stress een deel wordt van je dagelijkse leven, is het belangrijk er tegen te strijden. De volgende richtlijnen helpen je om tegen stress te vechten en het zelfs volledig uit je leven te bannen, zodat het zo weinig mogelijk invloed heeft op je gezondheid.

Dus wanneer jij een van de ontelbare mensen bent die zich zorgen maakt om je stressniveau, probeer dan een of meerdere van de volgende aanbevelingen:

  • Probeer eens ontspanningsoefeningen uit, zoals bijvoorbeeld yoga of dansen. Ook zwemmen en aromatherapie kunnen helpe.
  • Probeer elke dag te bewegen.
  • Probeer niet te veel in te plannen, maar wees realistisch over de hoeveelheid tijd waarover je beschikt en de plannen die je hebt.
  • Neem voldoende pauzes om even de benen te strekken of een beetje frisse lucht te nemen.
  • Neem ook voldoende tijd voor jezelf en voor de dingen waarvan je geniet.
  • Probeer negatieve mensen zo veel mogelijk te vermijden.
  • Verander je eetgewoontes en probeer gezonder te eten.
  • Drink voldoende water.
  • Probeer slechte gewoontes zoals roken en een overmatig alcoholverbruik te vermijden.