10 symptomen van hartziekte die genegeerd worden

Hoewel deze symptomen ook kunnen worden veroorzaakt door minder ernstige aandoeningen, is het toch verstandig om je dokter te raadplegen wanneer je ze ervaart om mogelijke risico’s te vermijden.
10 symptomen van hartziekte die genegeerd worden

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hartziekte is wereldwijd de voornaamste doodsoorzaak bij mensen. De aandoening is verantwoordelijk voor meer sterfgevallen dan elke vorm van kanker of chronische ziekte.

Verslag van de Wereldgezondheidsorganisatie toont aan dat er in 2008 ongeveer 17,3 miljoen mensen zijn overleden als gevolg van cardiovasculaire ziekte. Geschat wordt dat dit aantal in het jaar 2030 gestegen zal zijn tot 23 miljoen.

Waarom veroorzaakt hartziekte zoveel sterfgevallen? Hartproblemen zijn vaak het gevolg van onder andere slechte voeding, een sedentaire leefstijl, milieuvervuiling of tabaksconsumptie.

Een van de redenen waarom deze ziekte echter wereldwijd zoveel sterfgevallen veroorzaakt, is omdat mensen de waarschuwingstekens en symptomen vaak negeren en veel te lang wachten voordat ze een deskundige raadplegen om de meest ernstige gevolgen te voorkomen.

Een groot deel van de symptomen die gepaard gaan met hartproblemen zijn niet ernstig en kunnen makkelijk worden verward met de symptomen van andere ziekten.

Er zouden veel levens gered kunnen worden als mensen goed in staat zouden zijn de symptomen van hartziekte te herkennen. Goed op de hoogte blijven is dus een van de stappen om ernstige gevolgen te voorkomen.

In dit artikel delen we tien mogelijke waarschuwingstekens van hartziekte die je niet zou moeten negeren.

10 symptomen van hartziekte die genegeerd worden

Duizeligheid en moeite met de ademhaling

Duizeligheid en moeite met de ademhaling zijn twee symptomen die kunnen wijzen op een hartaanval. Symptomen van deze aard kunnen leiden tot bewusteloosheid en kunnen wijzen op hartproblemen als aritmie.

Vermoeidheid

Vermoeidheid door hartziekte

Doorgaans doet dit symptoom zich vooral voor bij vrouwen. Er kan sprake zijn van vermoeidheid tijdens een hartaanval, maar ook dagen, uren en zelfs weken van tevoren. Als je vaak last hebt van vermoeidheid, dan kan dit een teken zijn van een cardiale afwijking.

Dit symptoom kan natuurlijk ook een teken zijn van een geheel andere ziekte of gezondheidsstoornis. Je kunt daarom het beste je huisarts raadplegen om een juiste diagnose vast te stellen.

Misselijkheid of een gebrek aan eetlust

Veel mensen hebben tijdens een hartaanval last van misselijkheid of braken. Daarnaast kan een symptoom als een opgeblazen buik wanneer het gerelateerd is aan hartfalen de eetlust belemmeren.

Borstpijn

Borstpijn is een klassiek symptoom van een hartaanval, maar natuurlijk niet in alle gevallen. Jean C. McSweeney, onderzoeker aan de University of Arkansas School of Medical Science and Disease, geeft aan dat borstpijn veelal het eerste symptoom is waar mensen op letten, maar dat dit symptoom zich helemaal niet in alle gevallen voordoet.

McSweeney maakt duidelijk dat borstpijn als gevolg van een hartaanval voelt alsof er ‘een olifant op je borst zit, maar dat er ook slechts sprake kan zijn van een onaangenaam gevoel van druk of volheid.

Pijn in verschillende delen van het lichaam

Arts bespreekt hartzieke met patiënt

Borstpijn is de meest voorkomende vorm van pijn bij een hartaanval. Deze pijn kan echter doorlopen tot in de armen, ellebogen, ruggengraat, nek, kaak of onderbuik. Het is zelfs zo dat er in sommige gevallen helemaal geen sprake is van pijn in de borst, maar juist van pijn in andere delen van het lichaam.

Onregelmatige hartslag

Het is normaal als de hartslag zo nu en dan enigszins anders is. Wanneer deze onregelmatigheid echter gepaard gaat met zwakheid, duizeligheid of moeite met ademhalen, dan zou het een teken kunnen zijn van een hartaanval, hartfalen of hartritmestoornissen.

Kortademigheid

Als je snel buiten adem raakt zonder je veel in te spannen of zelfs wanneer je gewoon zit uit te rusten, dan kan dit een teken zijn van longaandoeningen als astma of chronische pulmonale obstructie. Daarnaast kan het echter ook wijzen op een hartaanval of hartfalen.

Moeite met ademhalen kan tijdens een hartaanval gepaard gaan met borstpijn, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

Kijk ook eens naar het volgende artikel: Congestief hartfalen: zeven mogelijke oorzaken

Zweten

Zweten als symptoom van hartziekte

Als je plotseling in zweten uitbreek, koud zweten, vooral wanneer je gewoon op de bank zit, dan is dit mogelijk een teken van een hartaanval. Dit symptoom doet zich voor net voor een aanval.

Ontsteking

Als je last hebt van hartfalen, dan kan dit ervoor zorgen dat vocht zich in het lichaam ophoopt. Deze zwelling kan merkbaar zijn in de voeten, enkels, benen en onderbuik.

Bleke of zieke uitstraling

Veel mensen hebben een bleke of grijze uitstraling vlak voor een hartaanval. Als de bloeddruk daalt, krijgt iemand een zieke uitstraling. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Association, A. H. S. (2015). Heart Disease and Stroke Statistics. American Heart Association. https://doi.org/10.1161/01.cir.0000441139.02102.80
  • W H O. (2013). WHO Cardiovascular diseases (CVDs).
  • Quah JL, Yap S, Cheah SO, et al. Knowledge of signs and symptoms of heart attack and stroke among Singapore residents. Biomed Res Int. 2014;2014:572425. doi:10.1155/2014/572425
  • Gaziano T, Reddy KS, Paccaud F, et al. Cardiovascular Disease. In: Jamison DT, Breman JG, Measham AR, et al., editors. Disease Control Priorities in Developing Countries. 2nd edition. Washington (DC): The International Bank for Reconstruction and Development / The World Bank; 2006. Chapter 33. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK11767/ Co-published by Oxford University Press, New York.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.