Avondmaaltijden om slapeloosheid tegen te gaan

Als je last hebt van slapeloosheid, kies dan voor avondmaaltijden die gemakkelijk te verteren zijn, zodat je lichaam niet te hard hoeft te werken en je heerlijk kunt slapen.
Avondmaaltijden om slapeloosheid tegen te gaan
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 november, 2018

Het is erg belangrijk om een goede nachtrust te hebben, zodat je lichaam zich kan herstellen en je vol energie en vitaliteit wakker wordt. In dit artikel zullen we je 6 gezonde en voedzame avondmaaltijden om slapeloosheid tegen te gaan laten zien. Ze zullen je helpen te ontspannen en je zenuwstelsel in balans brengen.

Waarom heb ik last van slapeloosheid?

Slapeloosheid kan verband houden met verschillende factoren, met name met aandoeningen van het zenuwstelsel zoals stress, nervositeit, angst, enz. Houd echter eens bij hoe laat je niet in slaap kunt vallen of hoe laat je ‘s nachts wakker wordt. Het zou namelijk iets kunnen zeggen over de gezondheid van bepaalde organen:

 • Galblaas: van 23.00 uur tot 01.00 uur
 • Lever: van 01.00 uur tot 03.00 uur
 • Longen: van 03.00 uur tot 05.00 uur
 • Darmen: van 05.00 uur tot 07.00 uur

6 gemakkelijk verteerbare avondmaaltijden om slapeloosheid tegen te gaan

Hier volgen zes geweldige ideeën voor maaltijden die makkelijk verteerbaar zijn en ook goed zijn voor je zenuwstelsel.

1. Salade met avocado en zaden

Avondmaaltijd met avocado en zaden

Avocado is rijk aan onder andere:

 • eiwitten
 • vetten
 • vezels
 • essentiële vetzuren

Je kunt dit superfood op elk moment van de dag eten, maar het is perfect voor de avond omdat het gemakkelijk te verteren is.

Deze snelle, eenvoudige en voedzame maaltijd bestaat uit het prakken of snijden van een avocado en het mengen van verschillende soorten zaden (pompoen, zonnebloem, vlas, sesam, chia), die ook boordevol voedingsstoffen zitten.

De salade past perfect bij rijst- of maiskoekjes. Dit is één van de ideale avondmaaltijden om slapeloosheid tegen te gaan.

2. Warme appelmoes met walnoten

Gekookte of gebakken appel heeft kalmerende effecten die je kunnen helpen ontspannen als je nerveus bent, zelfs als de zenuwen je maag beïnvloeden. Appels zijn goed voor je hele lichaam.

Als je de appel met wat noten mengt krijg je een extra boost aan eiwitten, antioxidanten en vezels.

Overdrijf het echter niet met de noten. Een handvol per dag is al genoeg.

3. Romige groentesoep en Wakame

Avondmaaltijd met romige groentesoep en Wakame

Romige groentesoepen zijn rijk aan vitamines, mineralen en vezels, waardoor ze zeer vullend zijn.

Je kunt verschillende groenten kiezen, afhankelijk van het seizoen. Voeg in plaats van aardappel eens wakame toe. Dit zeewier zorgt voor dikte en romigheid zonder de smaak van de groenten te veranderen.

In tegenstelling tot rauwe groenten, die het vermogen hebben om het metabolisme te activeren, doen gekookte groenten het tegenovergestelde. 

4. Sla met zoete aardappel en kiwi

Zoete aardappel is een zeer voedzame knol die zeer geschikt is voor het avondeten. Hij is namelijk rijk aan:

 • gezonde koolhydraten
 • plantaardige eiwitten
 • vezels
 • vitamine A, B, C, E en K
 • mineralen zoals ijzer, magnesium, calcium en zink

Maak daarom eens een heerlijk warme salade met zoete aardappel, sla en kiwi.

Sla heeft kalmerende eigenschappen en de vezels in de kiwi helpen het voedsel goed door je spijsverteringsstelsel te bewegen. Maak de salade af met wat mosterdvinaigrette en stukjes augurk.

5. Erwtensoep met haver

Erwtensoep met haver

Soepen zijn goed voor je spijsvertering. Ze zijn rijk en vullend. Ze zijn dus een perfecte avondmaaltijd. Van de verschillende ingrediënten die je kunt gebruiken zijn haver en erwten perfect voor het slapengaan.

Haver zou je zenuwstelsel helpen te reguleren, of je nu last hebt van stress, angst, depressie of vermoeidheid. Het graan is ook heel goed voor je spijsvertering.

Erwten zijn de gemakkelijkst verteerbare peulvrucht en reguleren ook je bloedsuikerspiegel.

6. Boekweit met champignons

Ondanks zijn naam is boekweit geen graan maar een zaad en bevat het ook geen gluten. Het zit eigenlijk tussen een graankorrel en een zaadje in, wat voedingswaarde betreft. Dit betekent dat het voedzaam is, rijk aan eiwitten en gemakkelijk te verteren. En voedsel dat gemakkelijk te verteren is, is wat je wilt als je slapeloosheid probeert te verslaan.

Het kan worden gekookt net als elk ander graan. Het combineren met champignons is een goed idee, omdat deze ook erg voedzaam zijn.

We hopen dat deze avondmaaltijden om slapeloosheid tegen te gaan je zullen helpen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ishihara T, Yoshida M, Arita M. Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. Int Immunol. 2019 Aug 23;31(9):559-567. doi: 10.1093/intimm/dxz001. PMID: 30772915.
 • Innes JK, Calder PC. Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. Int J Mol Sci. 2020 Feb 18;21(4):1362. doi: 10.3390/ijms21041362. PMID: 32085487; PMCID: PMC7072971.
 • Wessels I, Maywald M, Rink L. Zinc as a Gatekeeper of Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 25;9(12):1286. doi: 10.3390/nu9121286. PMID: 29186856; PMCID: PMC5748737.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.