Ben je droevig? Gebruik deze 8 tips

Droefheid. Het omringt en wurgt je met zijn koude deken wanneer je dat niet wilt. Het is die negatieve emotie die zo moeilijk te controleren en te overwinnen is.
Ben je droevig? Gebruik deze 8 tips

Laatste update: 04 januari, 2019

Wanneer je je droevig voelt, dan is het net of iemand je levensschakelaar heeft uitgezet, je geen zin meer hebt en alleen maar de duisternis in kan gaan. Niemand begrijpt je en alles gaat fout.

Wat kan je doen? Ten eerste moet je het niet laten winnen. Droefheid is die bekende vijand die je in de ogen moet staren met verzet en die je rustig moet vertellen dat hij niet gaat winnen. Als je soms het idee hebt dat je dit niet kan doen, dan hoef je je geen zorgen te maken.

Vandaag gaan we je namelijk 8 manieren laten zien die je kunnen helpen om je droefheid te overwinnen.

Laat droefheid je niet verslaan en maak gebruik van de onderstaande tips!

1. Maak een wandeling als je je droevig voelt

Maak een wandeling als je je droevig voelt

Het laatste dat je zou moeten doen is thuisblijven en het toevluchtsoord van eenzaamheid in je kamer opzoeken. Je zou dit nooit moeten doen. Aarzel in plaats daarvan niet om je wandelschoenen en trainingsbroek aan te trekken en een lekker stukje te wandelen.

Wandel met een hoge snelheid en met alle kracht die je in je hebt. Stap voor stap moet je jezelf losmaken van het web van problemen en dit slechte gevoel dat je van binnen hebt.

Zweten is goed en je hart laten kloppen en je lichaam bewegen is uitstekend. Je zal er zo voor zorgen dat je lichaam endorfines vrijlaat. Dit zijn de hormonen die je een blij gevoel geven en op dit moment zal het belang van de dingen die je in je hoofd hebt minder worden. Maak er daarom gebruik van.

2. Ga in de zon zitten en sluit je ogen

Ga in de zon zitten en sluit je ogen als je je droevig voelt

Een moment van rust en kalmte wanneer je je huid niet langer dan vijftien minuten de zonnestralen laat opvangen. Een goede dosis vitamine D zal je namelijk een erg aangenaam gevoel van kalmte geven. Op de dagen dat je je droevig voelt, zou je daarom niet de schaduw van je dekbedovertrek op moeten zoeken.

Personen die depressief zijn, vermijden vaak zonlicht. Dit zou je niet moeten doen! Geniet in plaats daarvan van een moment van warmte.

3. Zet je verplichtingen een paar uur aan de kant

Zet je verplichtingen een paar uur aan de kant als je je droevig voelt

We weten allemaal dat het soms niet makkelijk is. Je moet dingen doen, hebt verantwoordelijkheden, een baan, verplichtingen… Wanneer je echter droevig bent, verschijnt er een muur die het bijna onmogelijk maakt om ook maar iets goed te doen. Je hebt geen motivatie of energie.

De oplossing? Stop even met al je dingen en geef jezelf twee uur de tijd. Geniet van je persoonlijke ruimte en tijd, zonder druk of angst. Wees jezelf.

4. Schrijf

Schrijf als je je droevig voelt

Heb je een dagboek? Zo niet, dan is het misschien tijd om hiermee te beginnen. Het is namelijk therapeutisch en helpt je om ideeën te organiseren, jezelf uit te drukken, met jezelf te praten en te profiteren van het intieme gevoel van schrijven.

Je hoeft niet Gabriel García Márquez of Daphne Du Maurier te zijn om een dagboek te hebben. Druk jezelf uit in je eigen woorden, discussieer met jezelf, beledig wie je maar wilt… Het is essentieel dat je woorden gebruikt als een emotionele uitlaatklep.

5. Huil als je dat wilt

Huil als je je droevig voelt

Huilen is een natuurlijke en nodige actie om druk en emoties vrij te laten.

Soms moet je huilen en het is goed om dit te doen. Droefheid heeft namelijk een vrijlatingsmechanisme nodig om spanning los te laten. Soms is wandelen of met je beste vriend(in) praten echter niet genoeg. Tranen moet je loslaten om te luchten, jezelf te ontlasten en spanning te verminderen. Het is gezond en echt nodig.

6. Kijk in de spiegel en vraag jezelf af wat er aan de hand is

Kijk in de spiegel en vraag jezelf af wat er aan de hand is als je je droevig voelt

Laten we een herkenningsoefening doen. Ben jij de persoon in de spiegel? Nee, dit is niet dezelfde knappe en positieve vrouw/man. Droefheid steelt je vitaliteit en we weten zeker dat je jezelf zo niet graag ziet.

Vraag jezelf daarom wat je kan doen om je beter te voelen, om je hart hoop te geven en je verdriet te genezen. Vraag die persoon in de spiegel wat hij/zij vandaag zou moeten doen om een nieuwe lach op dat gezicht te krijgen.

7. Vind iemand die weet hoe er naar jou geluisterd moet worden

Vind iemand die weet hoe er naar jou geluisterd moet worden als je je droevig voelt

Niet iedereen is hier goed in. Je hebt zeker wel een vriend(in) of kennis die in plaats van je te steunen altijd over zichzelf praat zonder te vragen hoe jij je vandaag voelt. Zoek echter de steun van de mensen die weten hoe ze je in de ogen moeten kijken en bezorgd en oprecht naar je woorden luisteren.

Je zal leren hoe je je gevoelens kunt delen, een deel van je zal zich meer opgelucht voelen en deze negatieve sensatie zal langzaam weggaan. Stop daarom nooit om steun te zoeken.

8. Verwen jezelf

Verwen jezelf als je je droevig voelt

Waarom niet? Als je je een dag droevig voelt, dan heb je plezier nodig om je verdriet los te laten. Als je al je aandacht maar focust op je zorgen, dan zal het probleem steeds groter worden. Je kan daarom het beste ontspannen.

Waarom ga je niet naar de bioscoop? Waarom begin je niet met yogalessen? Wat dacht je van een wandeling in het park of een bezoek aan een kunstmuseum?

Soms doen simpele dingen zoals thuiskomen en je favoriete liedje opzetten ook grote wonderen. Het zal je probleem niet oplossen, maar het zal je wel helpen om je rustiger en beter te voelen wanneer je dingen van een andere kant bekijkt.

Aarzel daarom niet om deze simpele tips te gebruiken wanneer je je droevig voelt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.