De beste theeën om je zenuwen te controleren

Indien je reeds medicijnen slikt tegen angst, dan zou je eerst even je dokter moeten raadplegen voordat je deze natuurlijke remedies probeert, om negatieve bijwerkingen te voorkomen.
Zenuwen

Het leven kan je soms moeilijkheden, uitdagingen en proeven voorschotelen. Deze problemen kunnen zenuwachtigheid en angst veroorzaken. Dit is de natuurlijke manier waarop je lichaam reageert op stimuli die je hersencellen bedreigen.

Hoewel het inderdaad zo is dat zowel stress als angst je in geschikte mate kunnen helpen om de dagelijkse moeilijkheden aan te kunnen, kunnen te veel stress en te veel angst juist problemen veroorzaken met betrekking tot je lichamelijke en psychologische balans.

Als je de controle langzaamaan verliest en je last begint te krijgen van bepaalde symptomen, zoals een snelle hartslag, duizeligheid of indigestie, twijfel dan vooral niet om je dokter te raadplegen. In dit soort gevallen is meestal de hulp van een deskundige nodig.

In de tussentijd kun je thuis een paar simpele huismiddeltjes toepassen. Het drinken van thee is een van de manieren om matige hoeveelheden stress en angst te verlichten.

We nodigen je uit om verder te lezen en meer te leren.

Hagedoorn om de zenuwen en angst te kalmeren

Hagedoorn is een gunstige kruid dat de bloeddruk kan reguleren. Het geeft je lichaam een seintje dat het tijd is om te ontspannen, verbetert de bloedsomloop en optimaliseert je hartritme voor je hele lichaam.

Dit kruid is geweldig op momenten wanneer je last hebt van milde angst of op dagen wanneer je zenuwachtiger bent dan normaal.

Hoe moet je hagedoorn innemen?

 • Natuurdeskundigen zijn van mening dat je hagedoorn het beste kunt innemen in de vorm van een tinctuur. Dit tinctuur is doorgaans verkrijgbaar bij de drogisterij en is zeer effectief.
 • Los twee druppels hagedoorntinctuur op in een kopje water of natuurlijke vruchtensap.
 • Doe dit één keer per dag.

Contra-indicaties in verband met hagedoorn

 • Als je reeds medicijnen slikt om onregelmatigheden met de hartslag of een hoge bloeddruk te behandelen, gebruik dan geen hagedoorn.
 • Vermijd hagedoorn in het geval je zwanger bent.
 • Gebruik tincturen niet te vaak: ze bevatten namelijk sporen van alcohol en kunnen secundaire problemen veroorzaken.

Lees ook: De beste manieren om een hoge bloeddruk te bestrijden

Citroenmelissethee om beter te slapen

Citroenmelisse

Citroenmelisse is dankzij de ontspannende werking en de verlichting die het biedt voor matige stress, slapeloosheid of angst een van de beter bekende kruiden.

Daarnaast kan citroenmelisse helpen om spasmen tegen te gaan, spanning in de spieren te verlichten en zenuwen die de maag van streek maken te verminderen.

Hoe moet je citroenmelisse innemen?

 • Je kunt tot wel twee kopjes citroenmelissethee per dag drinken. Het is vooral behulpzaam als je een van deze kopjes vlak voor het slapengaan drinkt.
 • Verwarm een kopje water (200 ml) en voeg hier een theelepel citroenmelisse aan toe (5 g). Vergeet niet om je thee zoeter te maken met wat honing.

Contra-indicaties in verband met citroenmelisse

 • Als je zwanger bent, dan kun je deze thee beter niet consumeren of eerst even je dokter raadplegen.
 • Drink nooit citroenmelissethee als je daarna moet rijden of werktuigen moet besturen.

Basilicum voor zenuwen in de maag

Iets waar veel mensen last van hebben is dat hun maag van streek raakt wanneer ze zenuwachtig of nerveus zijn.

Het zal je misschien verbazen als we je zouden vertellen dat je het beste elke dag een thee kunt maken van basilicum om dit probleem tegen te gaan, aangezien je basilicum waarschijnlijk alleen ziet als een heerlijke kruid om mee te koken. Maar basilicum zelf en de etherische olie die het bevat zijn in werkelijkheid erg ontspannend en kunnen helpen om buikpijn te verzachten en de spijsvertering te verbeteren. Probeer na elke maaltijd een kopje basilicumthee te drinken.

Wij raden aan: Wat zijn de hoofdoorzaken van buikpijnen?

Hoe moet je basilicum innemen?

Maak simpelweg een infusie door een theelepel basilicum te laten trekken in een kop water. Laat de basilicum eerst tien minuten koken en daarna nog tien minuten staan. Als je deze thee zoeter maakt met wat honing, dan zal je nog meer van de voordelen profiteren.

Contra-indicaties in verband met basilicum

 • Indien je last hebt van gastritis of de ziekte van Crohn, dan kun je basilicum beter vermijden. De etherische oliën kunnen namelijk negatieve bijwerkingen veroorzaken.
 • Drink niet meer dan één kopje basilicumthee per dag en drink de thee ook niet langer dan tien dagen achtereenvolgend. Wanneer je last hebt van hevige buikpijn omdat je heel erg zenuwachtig bent, dan kun je het beste basilicum innemen (indien je zeker weet dat de buikpijn niet het gevolg is van gastritis).

Lindethee

Lindethee

Het drinken van lindethee is een uitstekende manier om je zenuwen en angst te kalmeren. De thee kan helpen om stress te verlichten, bevordert ontspanning, verzacht hoofdpijn, heeft een aangename smaak, kan helpen om de gezondheid van je ademhalingsstelsel te herstellen en is een geweldig middel wanneer je maag van streek is.

Hoe moet je lindethee innemen?

 • Lindethee kan maar weinig bijwerkingen veroorzaken, wat betekent dat je tot wel drie kopjes lindethee per dag kunt drinken. Je kunt lindethee ook opnemen in je dagelijkse routine.
 • Het enige wat je hoeft te doen is een kop water aan de kook brengen en hier één theelepel linde aan toe te voegen.
 • Maak je thee altijd zoet met een beetje honing om de therapeutische en kalmerende werking te versterken. Je zult dol zijn op het rustige gevoel dat je van deze thee zal krijgen.

Bekijk ook: Hoofdpijn snel verlichten op een natuurlijke manier

Contra-idicaties in verband met linde

Zoals we hier voor ook al aangaven is linde een natuurlijke plant die maar weinig bijwerkingen kan veroorzaken. Wanneer je echter zwanger bent of hartmedicijnen slikt, dan kun je beter eerst altijd even je dokter raadplegen.