Je goed voelen over jezelf, hoe bereik je dit?

Wist je dat er een heleboel dingen zijn die je kunt doen om je beter te voelen over jezelf, waar je misschien nog nooit bij stil hebt gestaan?
Je goed voelen over jezelf, hoe bereik je dit?

Laatste update: 13 september, 2018

Wil jij je graag goed voelen over jezelf, of je leven beter begrijpen of misschien alleen je humeur iets verbeteren? Probeer dan eens deze vijf eenvoudige tips toe te passen.

Je goed voelen over jezelf is helemaal niet zo’n ingewikkelde opgave.

In dit artikel laten we dan ook zien hoe enkele simpele handelingen, zoals het helpen van andere mensen, het schoonmaken van je huis, of gewoon meer water drinken, je al kunnen helpen om dit doel te bereiken.

De eenvoudigste dingen in het leven kunnen direct al positieve effecten teweegbrengen.

Je op eenvoudige wijze goed voelen over jezelf

1. Help andere mensen

Je goed voelen over jezelf door meer genegenheid naar anderen te tonen

Wanneer je een deel van je tijd besteedt aan dingen die jou persoonlijk niet veel opleveren, kan dit je veel voldoening schenken. Door vaker andere mensen te helpen, verbeter je je empathisch vermogen en word je gevoeliger voor hun pijn. Altruïsme, liefdadigheid en vrijgevigheid zullen een beter mens van je maken.

Iedereen heeft weleens een donkere periode meegemaakt waarin zelfs de meeste gewone dingen in het leven aan hen voorbij zijn gegaan. Deelnemen aan een goed doel of steun bieden aan mensen die door een moeilijke tijd gaan, is een lonende activiteit die waardigheid en betekenis aan je leven geeft.

Hoewel ieder persoon rekening moet houden met zijn eigen geweten, is het maken van grote offers meestal niet nodig. In de meeste gevallen zal het al voldoende zijn om iets kleins te doen voor iemand die het zwaar heeft. Je kunt jezelf dus goed voelen over jezelf door ervoor ze zorgen dat anderen zich ook goed voelen!

2. Houd je huis aan kant

Een van de makkelijkste manieren om je beter te voelen over jezelf, is door je huis aan kant te houden. Een gebrek aan tijd of wilskracht kan ervoor zorgen dat je huis langzaamaan een troep wordt en dit kan negatieve emoties als gevolg hebben:

 • kleding overal
 • een rommelige keuken
 • te veel dingen om schoon te maken

Schoonmaken bevordert gevoelens van welzijn, kalmte en comfort. Een stinkend en vies huis kan je perspectief en geest veranderen. Net zoals je graag op een bed ligt met schone lakens, zorgt een schoon en goed ruikend huis ervoor dat je gelukkiger wordt. Bovendien is dit iets dat iedereen voor elkaar kan krijgen, ongeacht zijn financiële situatie.

3. Drink meer water

Je goed voelen over jezelf door meer water te drinken

Er bestaat geen twijfel over dat het drinken van water één van de beste dingen is die je kunt doen voor je gezondheid. Het is erg belangrijk om te weten hoeveel water je dagelijks binnenkrijgt en om dit advies op te volgen. Water is namelijk zeer goed voor je lichaam. Daarom moet je minstens twee liter water per dag drinken, voor of na de maaltijd.

Als je veel water drinkt, gaat je algehele gezondheid er geheid op vooruit. Hieronder delen we enkele van de vele voordelen van het drinken van water die ervoor zorgen dat je je beter voelt over jezelf. En het is zo’n makkelijke gewoonte om te ontwikkelen.

 • Water helpt om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.
 • Het hydrateert je hele lichaam.
 • Het verbetert je gewrichten.
 • Water bevordert een goede nierfunctie.
 • Het verhoogt de afscheiding van maagsappen.
 • Het vergemakkelijkt gewichtsverlies.

4. Behoud de vrede

Leven met een zuiver geweten is van onschatbare waarde. Ruzie hebben met een ander of wrok koesteren creëert ongemak en onrust.

Het is misschien niet altijd even makkelijk, maar soms vereist je goed voelen over jezelf dat je eerst vrede sluit met anderen. Het kan een ex-partner of een oude vriend zijn, maar dit maakt eigenlijk niet uit. Probeer de moed te verzamelen om jouw deel van de schuld te accepteren en om vergeving te vragen.

Dit zal je helpen om het verleden achter je te laten en het gewicht van dat misverstand of die ruzie te verzachten. Het is belangrijk om te voorkomen dat er meer afstand wordt gecreëerd of dat belangrijke en noodzakelijke gesprekken uit angst worden uitgesteld.

De waarheid vertellen is altijd je beste optie. Soms zal het vrienden zelfs minder kwetsen om de waarheid te horen dan leugens.

5. Ga iets doen met iemand van wie je houdt

Bereid een speciale avond voor, koop dat cadeautje waarvan je weet dat de ander er blij mee zal zijn, zet zijn favoriete muziek aan, kook zijn favoriete maaltijd enz.

Iets bijzonders doen met iemand van wie je houdt is één van de mooiste dingen die je kunt doen om je goed te voelen over jezelf. Zelfs als je niet zeker weet of het gevoel wederzijds is, het is het proberen waard.

Deze daad is nog waardevoller voor een stel dat al jaren samen is. Die wittebroodsweken moeten gedurende de hele relatie in stand worden gehouden. Naast zorgen voor de kinderen en je verplichtingen nakomen moeten jullie ervoor zorgen dat jullie altijd speciale momenten en quality time samen hebben.

Door deze tips kun je je goed voelen over jezelf, omdat ze je helpen om beter voor jezelf en voor anderen te zorgen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ana Lane Pinson (2013).Reflexiones sobre la noble e importante profesión de enfermería. Revista Mexicana de Enfermería Cardiológica 2013;21 (1): 4-6.
 • Popkin, BM, D’Anci, KE y Rosenberg, IH. (2010). Agua, hidratación y salud. Nutrition Reviews, 68 (8), 439–458. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.