Hoe kun je vrede sluiten met jezelf?

Het is tijd om vrede te sluiten met onszelf en op te houden met onszelf te straffen. We moeten leren om gelukkig te zijn met ons lichaam en ons ware zelf. Alleen op die manier kunnen we stoppen met ons zelfvertrouwen af te breken.
Hoe kun je vrede sluiten met jezelf?

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ik wil vrede sluiten met mezelf. Want ik heb mezelf al zoveel pijn gedaan. Ik heb me laten leiden door zoveel verwarrende boodschappen, dat ik mijn eigen ergste vijand geworden ben.

We hoeven alleen maar buiten te komen om overrompeld te worden door een complete lading informatie. Reclame en affiches die ons vertellen dat we slanker moeten zijn, onze rimpels verbergen, voller haar hebben…

Wat gebeurt er als we wat kilo’s aankomen, of diepe rimpels hebben en dun haar? Zullen we ons daarom slecht of verdrietig voelen? Gaan we misschien zelfs medelijden hebben met onszelf?

Maar hoewel we op die momenten met de werkelijkheid geconfronteerd worden, is het aan ons om te beslissen of het waar is of niet. We hoeven gewoon maar eens naar andere culturen te kijken. Dan zien we dat zij andere normen voor schoonheid hebben.

Waarom blijven we koppig zoveel macht geven aan iets dat na verloop van tijd toch zal veranderen? Bovendien is het eigenlijk onrealistisch en moeilijk te bereiken.

De valkuil van perfectie

Valkuil van perfectie

Misschien denken we dat het streven naar perfectie die de samenleving ons oplegt, binnen ons bereik ligt. In werkelijkheid is het echter alleen maar net als een gat waarin we steeds dieper vallen.

Er komt geen einde aan en ontsnappen is niet mogelijk. Want we worden van alle kanten overvallen met berichten over gewicht, houding, schoonheid. En we hechten er veel te veel geloof aan.

We bewegen ons tussen mooi en lelijk, tussen goed en slecht.

Er lijkt geen middenweg te bestaan. Het is alles of niets.

Het is mogelijk dat we op een morgen gelukkig wakker worden. Gelukkig met de persoon die we in de spiegel zien. Maar wat zien we zodra we het huis verlaten? De kritiek en de afwijzingen die ons verdriet en frustratie bezorgen.

We hebben de neiging om op zoek te gaan naar de goedkeuring van iedereen. We willen ons zo graag aanpassen zodat de rest van de maatschappij ons zal aanvaarden.

Wat uniek en anders is, krijgt misschien meer aandacht. Maar zelfs dan is het belangrijk dat we leren om onszelf niet te vergelijken met anderen.

  • We kunnen niet doen alsof we dunne benen hebben als ze in werkelijkheid veel dikker zijn. Door de waarheid niet te aanvaarden of door die te ontkennen, creëren we een cyclus van lijden, die geen goede uitkomst zal hebben.
  • Doe niet alsof je iemand bent die je niet bent. Beschouw de maatschappelijke normen van wat mooi is, niet als de waarheid. Het is in feite zo dat die normen door de tijd heen aanzienlijk veranderd zijn.
  • We moeten naar het verleden kijken en bedenken hoe de mensen in die tijdsperiode waren. Als we zien wat hun idee van schoonheid was, dan weten we dat het waar is dat normen over schoonheid relatief zijn.

Hebben we echt nog niet geleerd om op te houden met ons te laten meeslepen?

Vrede sluiten is mogelijk

Vrede en liefde

Het is niet onmogelijk om vrede te sluiten met jezelf. Hou op met jezelf te beschuldigen. Begin met jezelf te zien als vriendelijk, uniek en vol goede dingen.

Is het niet waar dat de persoon die het zich niet aantrekt en gewoon zichzelf is, onze aandacht trekt? Omdat ze één uit duizend zijn, vallen ze op. En ze maken zich geen zorgen over afgewezen worden. Hun unieke manier van zijn trekt waardige mensen aan.

Onszelf vergelijken met anderen is slecht voor ons zelfvertrouwen. Want we geloven dat we niet genoeg zijn, niet evenwaardig, niet gelijk…

Eigenlijk zorgen we voor vrij spel om onszelf te kwetsen en niet gelukkig te kunnen zijn. Bovendien verdienen we het om van het leven te genieten zonder de pijn te moeten voelen van deze zorgen die vooral over schoonheid gaan.

Vrede sluiten met onszelf gaat niet alleen over oppervlakkige uiterlijke dingen. Het heeft ook te maken met de overtuigingen die ons omringen. Vele van die ideeën zijn diep ingebakken in onze geest.

Een voorbeeld hiervan is de neiging om niet in staat te zijn “nee” te zeggen. Want we willen tegen iedereen vriendelijk zijn. Of we hebben het gevoel dat liefde betekent dat we slechte dingen lijdzaam moeten ondergaan.

Op basis van leugens storten we ons in schadelijke relaties. Ze doen ons situaties beleven waarin we ons niet op ons gemak voelen. Maar de samenleving heeft ons dat geleerd en we hebben er enorm veel geloof aan gehecht.

Adviezen

Vrede en vrijheid

We moeten leren om alles in twijfel te trekken en onze ogen te openen voor de ware werkelijkheid. Niet de werkelijkheid die anderen idealiseren en tentoon spreiden.

Het is mogelijk om vrede te sluiten met ons ware zelf. We kunnen alles waarvan we geleerd hebben dat het waar is en dat ons leven zo moeilijk maakt, ongedaan maken.

Het is tijd om ons te bevrijden van die zware last. Om op te houden met onszelf te beschuldigen. En stoppen met net zoals iedereen te willen zijn.

Het is nu het moment om ons bezig te houden met wat ons laat schitteren.

Uitgelichte afbeelding met dank aan © wikiHow.com 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Branden, N. (1995). Los seis pilares de la autoestima. Barcelona: Paidós.
  • Ferreras, E. (2007). La autoestima. Anales de Mecánica y Electricidad, 54–60.
  • Branden, N. (1989). Cómo mejorar su autoestima. Círculo de Lectores., 1–64. https://doi.org/10.1186/cc1474
  • San Martín, J. L., & Barra, E. (2013). Autoestima, apoyo social y satisfacción vital en adolescentes. Terapia Psicologica, 31(3), 287–291. https://doi.org/10.4067/S0718-48082013000300003
  • Antonio, P. J. (2000). Yo, Autoestima , Autoconcepto. Plan de Acción Tutorial: Gabes, 1, 288.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.