7 tips om je zelfbeeld te verbeteren

Je gelooft het wellicht niet, maar je zelfbeeld is compleet afhankelijk van jou. Stop dus met obstakels op je pad te plaatsen en start met het zoeken naar je welzijn, zodat je kan groeien als persoon. Je bent prachtig; je moet het alleen zelf ook geloven!
7 tips om je zelfbeeld te verbeteren

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Geef jij altijd alles, maar voelt het alsof het nooit goed genoeg is? Misschien is de reden dat jij niet gelukkig bent met jezelf niet je fysieke verschijning of je materiële bezittingen. Heb je weleens overwogen dat je misschien een verstoord zelfbeeld hebt?

De waarheid is dat veel van de dingen die hierboven worden benoemd, gerelateerd zijn aan de perceptie die je hebt van jezelf, in plaats van de echte gebreken. 

Je zelfbeeld is hoe jij jezelf ziet. Dit heeft direct effect op je leven in alle aspecten: emotioneel, fysiek, financieel, sociaal, op het werk etc. ”Wie ben ik?” en ”Wie wil ik zijn?” zijn vragen die niet extern kunnen worden beantwoord.

Vandaag willen we je wat tips meegeven om je zelfbeeld te verbeteren. 

Probeer deze tips voor een beter zelfbeeld

1. Zoek aansluiting met je lichaam

Vrouw

Sport, beweeg, adem en wees je bewust van wie je bent om je zelfbeeld te kunnen verbeteren. Yoga kan je helpen om aansluiting te vinden met je fysieke lichaam.

Het begrijpen van de sensaties die je voelt, hoe je geconfronteerd wordt met situaties, maakt deel uit van je volledige bewustwording van wie je bent.

Zelfs als je niet wilt of kan, kan je het ook zelf leren. Ga wandelen en concentreer je alleen op jezelf. Vergeet alles om je heen en voel hoe je huid warm wordt van de zon of hoe je borst op en neer beweegt wanneer je ademhaalt.

Let op de sensatie die je kleding veroorzaakt op je huid en word je bewust van je fysieke kant en hoe dit is gerelateerd aan je geest.

2. Zelfanalyse

Dit is een oefening die je nodig hebt om je krachten en zwakheden te ontdekken. Ontdek deze op je werk en in je persoonlijke leven. Hoe reageer je op situaties waar je mee te maken krijgt?

Zelfanalyse laat je beslissingen maken die je zelfbeeld versterken. 

Heb je gereageerd zoals je graag wilde? Wat zou je graag anders zien? Waarom zie je dit als een zwakte?

Wanneer je eenmaal de antwoorden hebt op deze vragen, ben je beter in staat om te beslissen welke stappen je moet nemen.

Wanneer je je realiseert dat je niet zo hebt gereageerd als je graag wilde, kan je vooruit kijken en proberen dit te veranderen. Beetje bij beetje en met veel oefening zal je de persoon worden die je echt wilt zijn.

3. Luister niet naar de wereld, luister naar jezelf

Schrijven

Mensen hebben een gedwongen gewoonte om anderen te plezieren. Ook al resulteert dit niet in het geluk dat het zou moeten brengen.

Het externe heeft betrekking op je interne gedachten. Wanneer je het niet voor elkaar krijgt om de maatschappij te plezieren, kan dit je slechter doen voelen. Niet geaccepteerd te worden door anderen beschadigt je zelfbeeld. 

Je moet leren om externe opinies te filteren. Sta niet toe dat anderen je een slecht gevoel geven. Het is van essentieel belang dat je leert hoe je jezelf kan verbeteren en authentiek kunt blijven.
De meest effectieve manier om dit te doen, is jezelf leren kennen en van jezelf houden zoals je bent. 

4. Stel duidelijke doelen

Wanneer je je eenmaal bewust bent van wie je bent en wat je niet wilt in je leven, is het tijd om verder te gaan naar de volgende fase: werk aan wie je wilt zijn. Het is moeilijk en zal veel inspanning en tijd kosten.

Onthoud dat je doelen als volgt moeten zijn:

  • Nauwkeurig. Hoe specifieker je bent wanneer je uitlegt wat je wilt, hoe makkelijker het is om dit te krijgen.
  • Meetbaar. Wanneer wil je dit doel behalen? Het bepalen van een specifieke datum help je je doel tot prioriteit te maken. Wanneer je het gevoel hebt dat je racet tegen de klok, ben je minder geneigd om dit uit te stellen.

Het zijn twee makkelijke concepten, maar ze zullen een geweldig effect hebben op je zelfbeeld, omdat ze jou herinneren aan dat je alles kan wat je besluit om te doen. Dit geeft je zelfvertrouwen.

5. Creëer gewoonten

Maak een lijst van gewoonten die jou gelukkig maken. Het kunnen makkelijke dingen zijn die je helpen er fysiek beter uit te zien. Andere kunnen bevorderlijk zijn voor je mentale gesteldheid.

Een aantal voorbeelden zijn:

  • Meet je elke zes maanden een nieuwe kapsel aan.
  • Maak een moodboard met dingen die je inspireren.
  • Hang foto’s op van hoe je graag wilt zijn.

6. Geef niet op

Geef Niet Op

Het leven zit vol met uitdagingen, fouten en zware tijden. Door deze meer kracht te geven dan ze verdienen, zal je je zelfbeeld geen goed doen. 

In plaats van ontmoedigd zijn door wat je niet hebt bereikt of wat niet mogelijk was om te doen, geef je jezelf een nieuwe uitdaging. 

Het is belangrijk om niet te veel je best te doen. Wanneer we zeggen niet op te geven, zeggen we eigenlijk dat je  pessimisme moet vermijden, maar een realistisch beeld moet krijgen van de wereld.

Met andere woorden: omdat je niet de finish hebt behaald van de marathon die je wilde lopen, betekent dit niet dat je niet in staat bent om die volgend jaar te behalen met wat meer training.

7. Leer naar jezelf te lachen

De laatste tip die we voor je hebben om je zelfbeeld te verbeteren, is jezelf niet te serieus zien. Leer om je fouten en zwakten te zien met een beetje humor. Op deze manier zal je het leven en wie jezelf bent elke dag op een frisse manier zien.

Uiteindelijk kan je niet op een negatieve manier door het leven gaan. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Jiménez Mercadé, C., Gálvez Fernández, E., & Colomer Suñé, T. (2011). Autoimagen corporal, comportamiento alimentario y estilo de vida en adolescentes. Metas de Enfermería. Difusión Avances de Enfermería. Retrieved from http://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3614614&;info=resumen&idioma=SPA
  • Cáceres, M. y P. D. (2008). La representación del cuerpo de la mujer en la publicidad de revistas femeninas. Estudios Sobre El Mensaje Periodístico14, 309–327. https://doi.org/-

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.