3 uitdagingen bij pogingen tot gewichtsverlies

Het is heel belangrijk dat we ons bewust zijn van onze lichaamsvorm. Daarom is het ook van belang dat we op zoek gaan naar het ideale gewicht dat bij ons lichaam past zonder niet verblind te worden door onmogelijke idealen.
3 uitdagingen bij pogingen tot gewichtsverlies

Laatste update: 27 februari, 2019

Pogingen tot gewichtsverlies. Er zijn een aantal mensen wiens doelstelling voor de zomer is te kunnen pronken met hun bikini. Anderen willen niet per se voor schoonheidsredenen afvallen, maar voor hun gezondheid. We weten allemaal dat het hoe dan ook lang niet altijd makkelijk is…

We zijn altijd op zoek naar de meest geschikte voeding die ons voldoende vitaminen en voedingsstoffen geeft. Het kost ons veel moeite om al die voedingsmiddelen die we lekker vinden te elimineren: snoep, frisdrank, vettige snacks, enzvoorts.

Welke 3 uitdagingen komen we tegen tijdens pogingen tot gewichtsverlies?

Iedere dag proberen we genoeg beweging te krijgen. V eel mensen ontvangen hierbij zeer weinig steun van hun vrienden en familie. We leven in een samenleving die het schoonheidsideaal prijst, maar niet waardeert hoe moeilijk het is om dit te bereiken.

Vandaag zullen we de psychologische problemen waarmee we worden geconfronteerd wanneer we proberen onze pogingen tot gewichtsverlies te bespreken.

1. Gebrek aan steun van familie en vrienden

Verdriet tijdens pogingen tot gewichtsverlies

“Ik ben aan het diëten,” zeggen we meestal. D at is wanneer onze partner, ouders of vrienden skeptisch een wenkbrauw optrekken. Misschien hebben ze dit al vaker gehoord, maar hebben ze zich niet gerealiseerd dat je al gewicht kwijt bent of hoe je figuur is verbeterd.

Een bekend probleem bij pogingen tot gewichtsverlies is dat veel mensen je dieet niet zullen respecteren. Terwijl anderen een hamburger eten, eet jij een gezonde salade. Dit kan nog wel eens grappen of misplaatste opmerkingen opleveren. Hoe kun je hier tegenop?

  • Als je een duidelijk doel hebt, jaag dit dan na. Jij bent degene die gewicht wil verliezen, niet de anderen. Daarom moet je een beschermende muur om je heen bouwen om ervoor te zorgen dat deze negatieve opmerkingen je niet beïnvloeden.
  • Houd elke dag optimistisch vast aan je dieet. Als anderen zien dat je tevreden bent, zullen ze je wens respecteren. Als ze twijfel zien of zien dat je het zwaar hebt, is het zeer waarschijnlijk dat ze dan uiteindelijk opmerkingen zullen gaan maken zoals “Dit houd je toch niet vol?” en “Misschien heb je niet genoeg wilskracht.” Als je geconfronteerd wordt met deze opmerkingen, wees dan sterk. Maak je doel duidelijk: je wil gewicht verliezen en je wil zo gemotiveerd mogelijk zijn. Opmerkingen zoals deze helpen niet en zijn simpelweg kwetsend. Dat mag je ze best vertellen ook!

2. “Maar je bent altijd al een beetje dik geweest…”

Kind met hamburger

Veel mensen zijn wat zwaarder dan anderen door een genetische oorzaak. Dit is ook een ingewikkeld aspect dat we onder ogen moeten zien. Ook dit is iets dat een rol kan spelen bij problemen omtrent pogingen tot gewichtsverlies.

Soms is de familie gewend om ons op een bepaalde manier te zien en geloven ze dat het normaal is en beseffen ze niet dat obesitas een ernstig gezondheidsprobleem is.

Als we deze extra kilo’s “rationaliseren” als een familie-eigenschap, zal voedsel ons leven blijven domineren. Zo zullen we de gewoonten en de levensstijl die we van huis uit hebben aangeleerd niet van ons af kunnen schudden. Het is voor ons immers normaal. Hierdoor blijven we vasthangen in een vicieuze en gevaarlijke cyclus.

Dus als de dag aanbreekt dat je uiteindelijk besluit om dat dieet te proberen om gewicht te verliezen, word je geconfronteerd met de verrassende uitspraak van je familie: “Waarom? We zijn altijd al zo geweest.

Je moet voorzichtig te werk gaan. Laat je niet beïnvloeden door de mensen om je heen als je een doel hebt en zeker niet als dit doel te maken heeft met je gezondheid.

3. Laat je niet misleiden door de valse ideeën over schoonheid

Slanke vrouw

Bij het proberen om gewicht te verliezen, richten veel vrouwen zich op die slanke lichamen die ze hebben gezien in tijdschriften of op televisie. We moeten in gedachten houden dat er achter deze beelden vaak een wereld van valsheid verborgen zit, van cosmetische chirurgie tot het retoucheren van de foto’s in Photoshop.

Wees je bewust van het volgende

  • Je lichaam is uniek en je moet leren om van jezelf te houden zoals je bent. Dit betekent niet dat je niets hoeft te doen als je te zwaar bent. Zeker niet. Je moet een aantal maatregelen nemen om het gewicht te bereiken waarmee je een ​​gezond en evenwichtig leven zal leiden.
  • Tijdens het volgen van een dieet om gewichtsverlies te bereiken, is het belangrijk dat je dat doet met een optimistische houding. Heb vertrouwen in jezelf dat je je doel om die extra kilo’s te verliezen zult bereiken. Je moet jezelf echter ook bewust zijn van andere factoren. Er zijn mensen die, terwijl ze aan een dieet doen, zich eigenlijk negatiever voelen en lijden als ze bezig zijn met het dieet. Je moet voorzichtig zijn met deze psychologische bijwerkingen. Iedereen moet goed opletten bij wat hij of zij eet, maar het is ook belangrijk om te zorgen voor onze emotionele gezondheid.

Vergeet ten slotte niet…

  • Probeer nooit om gewicht te verliezen met als doel het hebben van een perfect lichaam. Wees niet geobsedeerd met het zoeken naar een schoonheidsideaal. Er zijn een aantal genetische factoren die je niet kunt vermijden. Als je klein bent, als je brede heupen of grote botten hebt, kun je dit niet veranderen, ongeacht hoeveel moeite je doet. Het is noodzakelijk dat we de vorm van ons lichaam accepteren en dat we binnen deze grenzen kijken naar ons ideale gewicht, zodat we kunnen genieten van een goede gezondheid.
  • Als je je ideale gewicht al hebt bereikt en je hebt geen gezondheidsproblemen, geniet dan van jezelf en je schoonheid. Er is niets aantrekkelijker dan een gelukkige vrouw, die glimlacht en optimisme uitstraalt!

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


    • Puhl, R. M., Moss-Racusin, C. A., & Schwartz, M. B. (2007). Internalization of weight bias: Implications for binge eating and emotional well-being. Obesity. https://doi.org/10.1038/oby.2007.521

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.